Για τη μεγάλη πρόκληση με την οποία αναμετριέται διεκδικώντας τη Λότζια μιλά σήμερα στην «Π» ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Αλεξάκης, ο οποίος αποκαλύπτει τον σχεδιασμό του, μέσα από τον οποίο το Ηράκλειο όπως υποστηρίζει, «θα ανέβει κατηγορία».
Όπως ο ίδιος περιγράφει, με τον ίδιο Δήμαρχο επικεφαλής μιας ομάδας έμπειρων αλλά και νέων ανθρώπων θα επιχειρήσουν «μια επανάσταση του αυτονόητου», με «σχέδιο, διεκδίκηση πόρων, συμμετοχή του κοινωνικού παράγοντα, κινητοποίηση, διασύνδεση με ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις και τέλος λογοδοσία», που σύμφωνα με τον κ. Αλεξάκη είναι η συνταγή της επιτυχίας και με αυτήν θα πορευτεί.
Ο υποψήφιος δήμαρχος σημειώνει ότι ο τόπος μας για να έχει μέλλον, να έχει προοπτική και ανοδική πορεία, πρέπει να επενδύσουμε εδώ και τώρα σε υποδομές. Δίκτυα, δημόσιος χώρος, ενέργεια, απορρίμματα, ύδρευση και άρδευση, ρυμοτομία, χωροταξία είναι όλα στο τραπέζι.
Παράλληλα δε διστάζει να σχολιάσει ότι «ο δημόσιος διάλογος για την πόλη και τον Δήμο του Ηρακλείου είναι ιδιαίτερα καχεκτικός», προσθέτοντας: «εμείς συνεχίζουμε καθημερινά με προτάσεις…».
-Επιλέξατε να ανακοινώσετε πρώτος την υποψηφιότητά σας στον Δήμο Ηρακλείου, κλείνοντας το κεφάλαιο της μακράς διαδρομής σας στην Περιφέρεια και έχει ενδιαφέρον να μας εξηγήσετε με ποιες σκέψεις προχωρήσατε στη μετάβαση αυτή. Γιατί δηλαδή επιλέγετε να διεκδικήσετε τη Λότζια και γιατί η επιλογή σας αυτή έγινε τώρα, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία;
Ανακοίνωσα τις προθέσεις μου έγκαιρα γιατί σέβομαι τον συμπολίτη, σέβομαι τους δημότες του Ηρακλείου και ήθελα να έχω τον απαραίτητο χρόνο να προκαλέσω μια γόνιμη συζήτηση γύρω από προγράμματα, προτάσεις και ιδέες για τον τόπο. Δυστυχώς η αλήθεια είναι πως, αν και βρισκόμαστε τέλη Ιουνίου, δεν ακολουθήσε κανείς. Ο δημόσιος διάλογος για την πόλη και τον Δήμο του Ηρακλείου είναι ιδιαίτερα καχεκτικός. Εμείς συνεχίζουμε καθημερινά με προτάσεις.
Τώρα σε ό,τι αφορά τα της Περιφέρειας Κρήτης μπορώ να σας πω ότι για εμένα έκλεισε ένας ιδιαίτερα δημιουργικός κύκλος, δίπλα σε ανθρώπους που είχαν όραμα και όρεξη για δουλειά. Πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια σημαντικά πράγματα και την Κρήτη σε μια αναπτυξιακή τροχιά. Αφήνω ένα πλούσιο απολογισμό με 60 ευρωπαϊκά προγράμματα, με συμμετοχή σε ευρωπαϊκά δίκτυα, με πολλές διμερείς σχέσεις, εμπειρίες που αποτελούν εφόδια και πλεονεκτήματα για τη νέα πορεία στον Δήμο Ηρακλείου.
Ο Δήμος Ηρακλείου είναι μια νέα, μεγάλη πρόκληση – έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά αλλά και εγγύτητα με τα προβλήματα και τους ανθρώπους. Έχω σωρευμένη γνώση και εμπειρία από την αυτοδιοίκηση και μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυνατότητες και προϋποθέσεις για πολλά περισσότερα. Η μετάβαση από την Περιφέρεια στην πόλη, από την Κρήτη στο Ηράκλειο είναι μια ώριμη απόφαση που κουβαλά μέσα της πολλές νέες ιδέες και προτάσεις που μπορούν πραγματικά να αλλάξουν την πόλη μας. Στόχος μου είναι το Ηράκλειο να αλλάξει, να ανέβει κατηγορία.
-Πώς ιεραρχείτε τα προβλήματα του Ηρακλείου και ποια είναι η πολιτική στρατηγική σας για την αντιμετώπισήτους;
Το Ηράκλειο είναι μια μεγάλη ελληνική πόλη και μια μικρομεσαία στον ευρωπαϊκό χώρο, με συγκεκριμένα προβλήματα και υστερήσεις. Σίγουρα πάσχουμε στον τομέα των υποδομών – έχουμε χρόνια να δούμε σοβαρές επενδύσεις σε βασικές υποδομές, σε αναπλάσεις του δημόσιου χώρου που θα αναβαθμίζουν τόσο αισθητικά όσο όμως και λειτουργικά την πόλη μας. Αυτό υπονομεύει τόσο την ποιότητα ζωής μας όσο όμως και της μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.
Εντοπίζω ως πολύ σημαντικά τα εξής: προβληματική αστική κινητικότητα – κυκλοφοριακό, ανάγκη για μέσα σταθερής τροχιάς, παραλιακό μέτωπο που χρήζει ανάπλασης με 2η γενιά έργων, διεκδίκηση για υπογειοποίηση του ΒΟΑΚ στο τμήμα που αγγίζει και διχοτομεί την πόλη και διαχείριση απορριμμάτων.
Θα προσέθετα τα ζητήματα του ψηφιακού και ενεργειακού μετασχηματισμού και την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη πολιτική μετάβασης στην κυκλική οικονομία.
Η στρατηγική αντιμετώπισής τους βασίζεται σε βήματα τα οποία έχουμε κάνει:
1ο βήμα: εντοπισμός των προβλημάτων και των προκλήσεων
2ο βήμα: ιεράρχηση και προτεραιότητες
3οβήμα: συμμετοχική – δημοκρατική διαμόρφωση σχεδίου, κινητοποίηση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, πλατιά συμμαχία για την αλλαγή και την εφαρμογή του σχεδίου
4οβήμα: εξασφάλιση αναγκαίων πόρων, διεκδίκηση και σύνδεση των ζητημάτων του Ηρακλείου με μια εθνική στρατηγική ανάπτυξης της Κρήτης αλλά και της νησιωτικής Ελλάδας.
-Ποιος κατά την άποψή σας είναι ο αναπτυξιακός χάρτης του Δήμου Ηρακλείου που πρέπει να διαμορφωθεί από τη νέα δημοτική Αρχή της Λότζια;
Στον πυρήνα κάθε προσπάθειας πρέπει να βρίσκονται οι υποδομές. Είναι όρος απαραίτητος για κάθε συζήτηση περί ανάπτυξης, γιατί η φέρουσα ικανότητα κάθε τόπου είναι πεπερασμένη και μετρήσιμη. Αν θέλουμε ο τόπος μας να έχει μέλλον, να έχει προοπτική και ανοδική πορεία πρέπει να επενδύσουμε εδώ και τώρα σε υποδομές. Δίκτυα, δημόσιος χώρος, ενέργεια, απορρίμματα, ύδρευση και άρδευση, ρυμοτομία, χωροταξία είναι όλα στο τραπέζι.
Ξεχωριστή αναφορά θέλω να κάνω στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής στα οποία πιστεύω ακράδαντα ότι ο Δήμος μπορεί και πρέπει να παίξει πιο ουσιαστικό ρόλο – ακριβώς λόγω αυτής της εγγύτητας με την κοινωνία. Ένα ευρύ δίχτυ προστασίας, καλές και ποιοτικές υπηρεσίες, φροντίδα για την υγεία, τη στέγη, τη σίτιση, παιδικοί σταθμοί – είναι όλα μέσα στις αρμοδιότητές του. Άλλωστε μια προοδευτική πολιτική του 21ου αιώνα βλέπει την κοινωνική πολιτική ως προϋπόθεση της ανάπτυξης.
Το ίδιο ισχύει και για τον πολιτισμό. Θέλουμε εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που θα αφήνουν πολιτιστικό, κοινωνικό αλλά και οικονομικό αποτύπωμα. Που θα βάζουν το Ηράκλειο στον παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό χάρτη του πολιτισμού αναδεικνύοντας της πλούσια Ιστορία του νησιού μας.
Δεν μπορούμε να πορευτούμε στον 21ο αιώνα με τις συνταγές των μέσων του 20ου, ούτε να κλείσουμε τα μάτια στις εξελίξεις που διαμορφώνουν νέα δεδομένα. Σημαντικό επίσης είναι να έχουμε εικόνα των αντικειμενικών δυνατοτήτων σε όλα τα επίπεδα – οικονομικό, διοικητικό, πολιτικό – και να σχεδιάζουμε με βάση αυτά.
Με εμένα δήμαρχο Ηρακλείου επικεφαλής μιας ομάδας έμπειρων αλλά και νέων ανθρώπων θα επιχειρήσουμε μια επανάσταση του αυτονόητου. Σχέδιο, διεκδίκηση πόρων, συμμετοχή του κοινωνικού παράγοντα, κινητοποίηση, διασύνδεση με ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις και τέλος λογοδοσία. Αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας και με αυτήν θα πορευτούμε.
-Μετά τη δραματική περικοπή των πόρων της αυτοδιοίκησης μέσα από τη σκληρή περιπέτεια των μνημονίων, ο Δήμος Ηρακλείου βιώνει ένα ασφυκτικό περιβάλλον, που, όπως προκύπτει, γίνεται όλο και πιο πιεστικό. Ποια θα είναι η δική σας αντιμετώπιση στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, συνδυαστικά και με τις ανάγκες που υπάρχουν για την χρηματοδοτική κάλυψη των έργων που κατά τη γνώμη σας πρέπει να εκτελεστούν.
Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μία δημοσιονομική βελτίωση λόγω και εξωτερικών παραγόντων και εξελίξεων – πανδημία, χαλαρή ευρωπαϊκή και εθνική δημοσιονομική πολιτική, δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων κ.ο.κ. Το ερώτημα είναι απλό: τι από αυτά αξιοποίησε το Ηράκλειο και σε ποιο βαθμό;
Εθνικοί πόροι, ευρωπαϊκοί πόροι – ΕΣΠΑ, πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», πρόγραμμα «Φιλόδημος», Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και διαθέσιμοι πόροι στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνθέτουν μια δυνητική παλέτα χρηματοδοτικών εργαλείων που μένει να αξιοποιηθεί.
Για να γίνει όμως αυτό και να δούμε θετικά αποτελέσματα χρειαζόμαστε γνώση, διεκδίκηση, ταχύτητα, ωριμότητα μελετών και αποφασιστικότητα. Τολμώ να πω ότι το πρόβλημα σε αυτή τη φάση δεν είναι πρωτίστως το οικονομικό αλλά το διοικητικό – πολιτικό. Έχουμε σχέδια να υποβάλλουμε προς χρηματοδότηση; Διεκδικήσαμε;
Αποφασίσαμε ότι δυο – τρία μεγάλα έργα είναι πάνδημο αίτημα και με αυτό στη φαρέτρα μας να απαιτήσουμε τη χρηματοδότησή τους; Έχουμε αναπτυξιακές προτάσεις; Αν ναι, μπορούμε να τα χρηματοδοτήσουμε με προνομιακούς όρους ακόμη και με δανεισμό.
Όλα αυτά που περιγράφω δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας αλλά τρόπος λειτουργίας πολλών πόλεων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Τέλος, να ξέρουμε πάντοτε ότι υπάρχει περιθώριο καλύτερης διαχείρισης των οικονομικών ενός Δήμου με υιοθέτηση για παράδειγμα των κανόνων των «προϋπολογισμών απόδοσης», με εξοικονόμηση από διάφορες επενδύσεις στην ενέργεια, από εκσυγχρονισμούς δομών και υποδομών κ.ο.κ. Άρα ας κρατήσουμε ότι είναι εφικτή και απολύτως ρεαλιστική μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή των ασφυκτικών οικονομικών.
-Η δραματική αποδόμηση του Δήμου Ηρακλείου σε προσωπικό μέσα από τη σταδιακή απομάκρυνση εκατοντάδων συμβασιούχων και τον αποδεκατισμό του μόνιμου προσωπικού που αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης ή μετακινείται σε άλλες υπηρεσίες, αντιλαμβάνεστε ότι έχει διαμορφώσει μια εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα για τη νέα δημοτική περίοδο. Ποια θα είναι η αντιμετώπισή σας σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα;
Αυτό, ναι, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για το οποίο όλοι οι αυτοδιοικητικοί πρέπει να κρούσουμε το καμπανάκι του κινδύνου. Από τη μία λέμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να παίξει έναν αυξημένο ρόλο στην διακυβέρνηση και από την άλλη παρακολουθούμε ατάραχοι την υπαλληλική της αποψίλωση. Νομίζω ότι πρωτίστως η ΚΕΔΕ αλλά και όλοι οι δήμαρχοι πρέπει να διεκδικήσουμε νέες προσλήψεις και στελέχωση των υπηρεσιών.
Σταδιακά οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυξάνο-νται, αλλά το προσωπικό μειώνεται – μάλιστα αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης προσωπικό που είχε γνώσεις και εμπειρία – αυτό είναι πρόβλημα. Προτείνω νέα σφιχτά οργανογράμματα, job description αναλυτικό για κάθε θέση εργασίας, αναλυτική αποτύπωση των κενών και των ελλείψεων και παρέμβαση στην Πολιτεία για ανακατανομή των νέων θέσεων και των νέων προσλήψεων.
Οι δήμοι πλέον χρειάζονται εξειδικευμένο προσωπικό, με συγκεκριμένες δεξιότητες, χρειάζονται καλούς διοικητικούς υπαλλήλους και λιγότερους χειρώνακτες. Με μπαλώματα δεν γίνεται να αντιστρέψουμε το ξήλωμα του πουλόβερ. Ούτε όμως με παλαιοκομματικές λογικές, συμβασιούχους για κάθε χρήση και διαρκή αναστάτωση. Καθαρές, μόνιμες λύσεις εκεί που πονάμε, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών
-Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των δημοτικών εκλογών κατά την άποψή σας;
Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι συνολικά ως χώρα αλλά και ως Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ή θα κάνουμε τα απολύτως αναγκαία άλματα για να καταστήσουμε τον τόπο μας ισάξιο των προοδευμένων και ανεπτυγμένων πόλεων αυξάνοντας τις δυνατότητες και τις προοπτικές μας ή θα κυλήσουμε στις πόλεις εκείνες δεύτερης κατηγορίας που ασθμαίνοντας ακολουθούν τα δεδομένα.
Ή θα ανατάξουμε τον διοικητικό μηχανισμό και θα τον καταστήσουμε μοχλό ανάπτυξης και εργαλείο υλοποίησης των συλλογικών μας αποφάσεων ή θα πολιτικολογούμε σε καφενεία για τα τρένα της ανάπτυξης που πέρασαν από μπροστά μας. Ή θα βελτιώσουμε με τρόπο ρεαλιστικό την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας με επενδύσεις και έργα, με σχέδιο, πόρους αι φιλοδοξίες ή θα μείνουμε στάσιμοι υποχωρώντας ουσιαστικά στον ανταγωνισμό των πόλεων.
Το διακύβευμα λοιπόν αυτών των εκλογών είναι ένα: η συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων αλλά και των κινδύνων, η κατανόηση του κομβικού χρονικού σημείου, η προγραμματική πληρότητα και η αποφασιστικότητα για αλλαγές. Μπροστά μας έχουμε κλιματική κρίση, μοντέλο ανάπτυξης, διαχείριση απορριμμάτων, εκσυγχρονισμό και ψηφιοποίηση, ενεργειακή μετάβαση, ενίσχυση κοινωνικών δομών και παράλληλα πολλές ανάγκες σε καθημερινό επίπεδο. Μικρά και μεγάλα ζητήματα συνθέτουν το σκηνικό, μικρές και μεγάλες λύσεις απαιτούνται άμεσα.