Γυμνάσιο Ν. Αλικαρνασσού: «Δεν θα περιμένουμε και τρίτη εβδομάδα»

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, το Γυμνάσιο της Νέας Αλικαρνασσού παραμένει κλειστό λόγω καθίζησης στην είσοδό του, και οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν έντονη ανησυχία για την καθυστέρηση των απαραίτητων επισκευών.

Στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι γονείς και οι σύλλογοι θα καταθέσουν τα αιτήματά τους και θα ζητήσουν άμεση αποκατάσταση του σχολείου και την επιστροφή των παιδιών στις σχολικές αίθουσες.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου Αλικαρνασσού, Φάνης Εξηνταβελόνης, μίλησε στην «Π», λίγες ώρες πριν το δημοτικό συμβούλιο και ανέφερε τα κυριότερα αιτήματα που θα καταθέσουν μαζί με τους γονείς, τους καθηγητές και την Ένωση, σχετικά με το μέλλον της τηλεκπαίδευσης και τις εργασίες του σχολικού κτιρίου.

Συγκεκριμένα: «Βρισκόμαστε στη δεύτερη εβδομάδα τηλεκπαίδευσης και δεν θα περιμένουμε τρίτη. Δεν γίνεται να βγει η υπόλοιπη σχολική χρονιά με Webex. Είναι αδύνατον και για τα παιδιά και για τους καθηγητές. Τα παιδιά χρειάζονται τη φυσική παρουσία στο σχολείο για να συνεχίσουν να μαθαίνουν σωστά και να μην χάσουν τη σχολική τους χρονιά. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτήν την κατάσταση. Η αποκατάσταση του σχολείου πρέπει να γίνει άμεσα.»

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια ενημέρωση από τη διεύθυνση του σχολείου για την πορεία των εργασιών αποκατάστασης του κτιρίου, ενώ η διευθύντρια του Γυμνασίου, μαζί με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, επιμένουν στην τηλεκπαίδευση, παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις των γονέων και των συλλόγων.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η λύση της τηλεκπαίδευσης μέσω Webex δεν είναι εφικτή για πολλούς μαθητές και καθηγητές και πως η εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από μια οθόνη.

«Πολλά παιδιά και καθηγητές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την τηλεκπαίδευση, και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο τους και να παρακολουθούν τα μαθήματά τους με φυσική παρουσία.» δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου Αλικαρνασσού.

Οι εργασίες στο σχολείο παραμένουν ακόμη σε υπο-επεξεργασία, καθώς δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι απαραίτητες τεχνικές εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών. Η διαδικασία προχωρά αργά και οι γονείς και εκπαιδευτικοί παραμένουν σε αβεβαιότητα για το πότε θα αποκατασταθεί η ζημιά και θα είναι δυνατή η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

Η Ένωση Γονέων Ηρακλείου, διατυπώνει μια σειρά από ερωτήματα σε σχέση με το «Τι θα γίνουν τόσοι μαθητές και που θα πάνε με δεδομένο ότι δεν υπάρχει άλλο γυμνάσιο στην περιοχή της Αλικαρνασσού;

Με δεδομένο ότι όλα τα σχολεία είναι υπερκορεσμένα από μαθητές;

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει δεύτερο σχολείο «μπαλαντέρ» όπως εδώ και τρία χρόνια η Ένωση ζητάει;

Τα σχολεία του δήμου μας στην πλειοψηφία τους είναι επικίνδυνα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, λόγω παλαιότητας, έλλειψης συντήρησης και προσεισμικών ελέγχων, ελλιπούς πυρασφάλειας κ.ά.

Το παράδειγμα της Αλικαρνασσού είναι χαρακτηριστικό: το πρόβλημα αυτό -με την παροχή νερού- δεν προέκυψε τώρα. Από την αρχή της χρονιάς εμφανίστηκε και μάλιστα είχε πλημμυρίσει αλλά υπήρξε αδιαφορία στην αντιμετώπισή του με αποτέλεσμα να φτάσουμε τώρα στο κλείσιμο του σχολείου.

Αλλά υπάρχουν και χειρότερα: το πρόβλημα φαίνεται ότι υπήρχε ήδη από το 1995 (!) όπου εμφανίστηκε μια μικρής κλίμακας καθίζηση τότε που το σχολείο ήταν σχεδόν καινούργιο!».

Μάλιστα η Ένωση Γονέων σημειώνει ότι σε αυτοψία που πραγματοποίησε στο σχολείο «διαπιστώθηκε ότι οι βλάβες αφορούν όλο το ισόγειο του σχολείου. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα αποκατάσταση της βλάβης ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Μέχρι τότε πρέπει να διασφαλιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία δια ζώσης. Δεν είναι επουδενί λύση το Webex, όπως άλλωστε φάνηκε και την περίοδο της πανδημίας όπου οι συνέπειες της εκτεταμένης χρήσης του με τα τεράστια κενά που δημιούργησε είτε εκπαιδευτικά, είτε ψυχοκοινωνικά να είναι ακόμα και σήμερα ορατά.

Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο τους, όχι να κάθονται σπίτι μπροστά σε μια οθόνη ίσα για να μην πάρουν απουσίες!».