πληγές του παραλιακού τείχους

Συναινεί το  Υπουργείο Πολιτισμού  στην αποκατάσταση

Σε προχωρημένες συζητήσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού είναι η Λότζια, που όπως όλα δείχνουν θα έχουν θετική κατάληξη, προκειμένου να προχωρήσει η αποκατάσταση ενός σημαντικού τμήματος του παραλιακού τμήματος του ενετικού τείχους, το οποίο εμφανίζει βαρύτατες πληγές, ρηγματώσεις και υποσκαφές από τον έντονο κυματισμό της θάλασσας.

Όπως είναι γνωστό, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο έχουν δοθεί δεκάδες πολιτικές δεσμεύσεις εδώ και δεκαετίες, πρακτικά δεν έγινε κάποιο ουσιαστικό βήμα στην κατεύθυνση της αποκατάστασης του, με αποτέλεσμα να βαραίνει συνεχώς η εξαιρετικά επιβαρυμένη κατάσταση του.

Αυτοψίες και αποτυπώσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς έχουν αποκαλύψει θεαματικές σπηλαιώσεις κατά μήκος του παραθαλάσσιου τμήματος του ιστορικού μνημείου, το οποίο ποτέ δεν ενισχύθηκε για να μπορέσει να αντέξει τον έντονο κυματισμό της θάλασσας.

Ωστόσο σε αυτή τη χρονική συγκυρία σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, τα νέα είναι πολύ αισιόδοξα, καθώς ο υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού, που εμφανίζεται αποφασισμένο να συνεργαστεί παραγωγικά για την αποκατάσταση του μνημείου.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης, πρόκειται για την έκταση από το Λιμενικό Περίπτερο μέχρι το ανατολικό τμήμα του κόλπου Δερματά, για το οποίο έχει επικαιροποιηθεί μια παλαιότερη μελέτη, συνολικού κόστους 1εκατομμυρίου 900 χιλιάδων ευρώ.

Με τη μελέτη αυτή ουσιαστικά ο Δήμος Ηρακλείου αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για τη σωτηρία ενός σημαντικού τμήματος του ενετικού τείχους που εδώ και χρόνια μετρά τις πληγές του που όλο και βαθαίνουν λόγω του κυματισμού, καθώς δεν έχουν  ληφθεί στοιχειώδη μέτρα προστασίας του.

Όπως τονίζει ο αντιδήμαρχος η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί  συνέχεια, της πρωτοβουλίας που έχει πάρει ο δήμος Ηρακλείου για την ενίσχυση του ορεκιόνε τμήματος του προμαχώνα Σαμπιονάρα, αλλά και του ευθύγραμμου τμήματος της Δουκός Μποφώρ.

Στη βάση αυτή, τονίζει ο κ. Αναστασάκης, ο Δήμος Ηρακλείου οφείλει να πάρει πρωτοβουλία και να επωμιστεί το βάρος  της διαχείρισης της αποκατάστασης που πρέπει να γίνει στο ενετικό μνημείο, με στόχο να αποκαταστήσει προβλήματα που παρουσιάζει.

Η θέση της δημοτικής Αρχής είναι ότι τα ενετικά τείχη που καταλαμβάνουν μια έκταση περίπου 350 στρεμμάτων, με το  μήκος του χερσαίου τμήματος να ανέρχεται σε 4.630 μ. και αντιστοίχως το μήκος του παραλιακού τμήματος στα 1.950 μ. είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς για την πόλη του Ηρακλείου που οφείλει με κάθε τρόπο να περιφρουρήσει την προστασία και να διασφαλίσει την ανάδειξή τους.

Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση του παραλιακού τμήματος του ενετικού μνημείου, τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα, όμως είναι σημαντικό οι όποιες συνεννοήσεις  να κλείσουν μέχρι τις  30-9, που είναι η καταληκτήρια προθεσμία, προκειμένου να κλείσει η οικονομική κάλυψη της μεγάλης αυτής παρέμβασης.

Η παρέμβαση αυτή προβλέπει ότι θα γίνει ενίσχυση στο «πόδι» του τείχους όπου υπάρχουν φθορές και υποσκαφές και βέβαια αποκατάσταση της ίδιας της λιθοδομής που σε πολλά σημεία έχει καταπτώσεις. Επίσης προβλέπεται και η δημιουργία ενός κυματοθραύστη, ώστε να μην έρχεται το κύμα με ένταση στο μνημείο και να προστατεύεται.