Από τη μια οι μεγάλες απουσίες χωριών που δεν έχουν ενταχθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των στεγαστικών αποζημιώσεων και από την άλλη οι εξηγήσεις που δεν δίδονται σε σχέση με το καθεστώς της χρηματοδοτικής κάλυψης των άστεγων που δημιούργησε ο μεγάλος σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου, εντείνουν το βαρύ κλίμα που ήδη υπάρχει στις σεισμόπληκτες περιοχές του νησιού, όπου η αγανάκτηση περισσεύει.
Πρόκειται για δύο σοβαρά προβλήματα τα οποία όσο δεν λύνονται τροφοδοτούν την αγανάκτηση και την οργή των ανθρώπων που έχουν μείνει στον δρόμο εξ αιτίας του σεισμού και ζητούν μια λογική απάντηση για το πώς θα ανακάμψουν.
Όπως προκύπτει, για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί, τα ΦΕΚ βάσει των οποίων εντάχθηκαν οι σεισμόπληκτες περιοχές στο καθεστώς της έκτακτης ανάγκης δεν έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της αρωγής, με αποτέλεσμα πολλά χωριά να έχουν μείνει έξω από το καθεστώς των αποζημιώσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ακόμα και χθες αργά το απόγευμα να προσπαθούν κάτοικοι σεισμόπληκτων περιοχών να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και να μη γίνονται δεκτές, επειδή τα χωριά τους δεν εντάχθηκαν στην πλατφόρμα.
Εμπλοκές και καθυστερήσεις
Ο αποκλεισμός πολλών χωριών έχει πυροδοτήσει διάφορες ερμηνείες, όπως για παράδειγμα το ότι κάποιοι εκτιμούν ότι η ένταξη των σεισμόπληκτων περιοχών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι σε συνάρτηση με τους ελέγχους των κλιμακίων του Υπουργείου Υποδομών. Αυτό όμως δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά διότι η μόνη αρμόδια που μπορεί να το εξηγήσει είναι η κυβέρνηση, η οποία μέχρι στιγμής ούτε έχει λύσει το πρόβλημα ούτε έχει δώσει κάποια ερμηνεία για το πώς προέκυψε.
Αντίστοιχα, δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις σε σχέση με το άλλο μεγάλο πρόβλημα που αφορά στο πλαίσιο και το καθεστώς των αποζημιώσεων. Όπως προκύπτει, οι σεισμόπληκτοι δικαιούνται να αποζημιωθούν μόνο για ένα κτίσμα και αν θέλουν να αποκαταστήσουν άλλες ιδιοκτησίες τους, θα πρέπει να διεκδικήσουν άτοκο δάνειο.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ενεργοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, και αφού πολλοί ιδιοκτήτες είχαν ήδη δηλώσει περισσότερα από ένα ακίνητα, με αποτέλεσμα να πιστωθούν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα που αντιστοιχούν στο σύνολο των ακινήτων που δήλωσαν. Οι άνθρωποι αυτοί, μόλις χθες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από το ΦΕΚ ότι από το σύνολο των χρημάτων που εισέπραξαν, η αποζημίωση που θα τους έχει διατεθεί αντιστοιχεί στη μια και μόνο ιδιοκτησία.
«Ψυχραιμία και νηφαλιότητα» συνιστά ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και φοροτεχνικός κ. Παύλος Μπαριτάκης, ο οποίος σημειώνει ότι είναι κρίσιμο ζητούμενο να δοθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις. Όπως σημειώνει, ακόμα και τώρα εάν επιχειρήσει κάποιος να καταθέσει αιτήσεις για τρία κτίσματα που μπορεί να έχει στη διάθεσή του, το σύστημα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα τα δεχτεί κανονικά, και την αποζημίωση που θα εγκρίνει θα την εμφανίζει ως στεγαστική αποζημίωση.
Αυτό όμως δεν ισχύει, όπως εξηγεί ο κ. Μπαριτάκης, ακριβώς επειδή με βάση το ΦΕΚ το οποίο έχει εκδοθεί δίδεται στεγαστική αποζημίωση μόνο για ένα ακίνητο και τα υπόλοιπα χρήματα θεωρούνται άτοκο δάνειο.
Αυτό θα πρέπει να το ξέρει ο κόσμος και να είναι ψύχραιμος και νηφάλιος, όπως τονίζει, αφού έτσι και αλλιώς ακόμα και όσοι πάρουν τα χρήματα στην τσέπη τους δεν θα αρχίσουν να χτίζουν από αύριο, αφού η σεισμική ακολουθία δεν έχει τελειώσει. Όμως από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίζει το κρίσιμο αυτό ζήτημα ώστε να μην μπερδεύεται ο κόσμος και να μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό του.
ΚΚΕ: Να αποζημιωθεί 100% η λαϊκή περιουσία
Την ίδια στιγμή, με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ εξαπολύει πολιτική επίθεση στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας ότι «όχι μόνο δεν αποζημιώνει τις καταστροφές στη λαϊκή περιουσία στο 100% της ζημιάς, αλλά με την κατάπτυστη διευκρίνιση πάνω σε αυτή την ίδια την τροπολογία για τις αποζημιώσεις προβλέπει αποζημίωση μόνο για ένα ακίνητο ανά δικαιούχο, αφήνοντας την επιδιόρθωση ή ανέγερση των υπολοίπων με άτοκα δάνεια.
Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες. Πέρα από τον εφησυχασμό που έσπερνε τους τελευταίους 4 μήνες από την έναρξη έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, όχι μόνο δεν πήρε κανένα αντισεισμικό μέτρο, αλλά ξεσπιτώνει χιλιάδες λαού, καταστρέφει περιουσίες και κόπους μιας ζωής, σπρώχνει βίαια στην ανέχεια!
Ο λαός δοκιμάζεται, περνά από συμπληγάδες για να ξαναχτίσει το σπίτι του, το μαγαζί του, τη ζωή του, την ώρα που η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, απλόχερα στηρίζουν μεγάλες επενδύσεις, με «φαστ τρακ» διαδικασίες, και ονειρεύονται μια ανάπτυξη για τον τόπο μετά τον σεισμό, για τους λίγους, σπρώχνοντας τους κατοίκους να φύγουν από ερειπωμένα χωριά».
Γ. Λογιάδης: Κυβερνητικός εμπαιγμός με τους σεισμοπαθείς
Στη Βουλή θέτει το ζήτημα που ανέκυψε με την ηλεκτρονική πλατφόρμα των αποζημιώσεων των σεισμόπληκτων ο βουλευτής του ΜεΡΑ 25 κ. Γ.Λογιάδης με σχετική ερώτηση που κατέθεσε με την οποία αναδεικνύει μια κρίσιμη παράμετρο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «το ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 4646, το οποίο εκδόθηκε σχετικά, στις 7/10/21 αναφέρει χορήγηση άτοκων δανείων. Για να χορηγήσει όμως μία τράπεζα δάνειο, πρέπει ο ιδιοκτήτης να ασφαλίσει το ακίνητο.
Εδώ και καιρό όμως οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν ασφαλίζουν κτήρια για τον σεισμό. Πώς θα δοθούν λοιπόν τα δάνεια; Οι πληγέντες, ζητούν την άμεση ενίσχυσή τους με απλές και κατανοητές προϋποθέσεις και διαδικασίες χωρίς δαιδαλώδη γραφειοκρατία.
Και άκουσον άκουσον, χορηγήθηκαν κάποια ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς και αμέσως μετά ενημερώθηκαν οι πολίτες να μην τα αγγίξουν τα χρήματα αυτά, όπως επίσης ότι ο κάθε σεισμόπληκτος πολίτης μπορεί να δηλώσει και να ενισχυθεί για ένα μόνο ακίνητο του και όχι για όλη την περιουσία του! Τι συναισθήματα δημιουργεί αυτό στους ανθρώπους που έχουν δει οι κόποι μιας ζωής να καταστρέφονται;».