Η νεαρή οροθετική και τοξικομανής, που μαχαίρωσε τον γείτονά της, δεν έπεισε το δικαστήριο για μια δεύτερη ευκαιρία
Συγκλόνισε το ακροατήριο η παρουσία της χήρας του 35χρονου Αλβανού, ο οποίος χωρίς λόγο και αιτία έχασε τη ζωή του, όταν γειτόνισσά τους, μία 26χρονη τοξικομανής, τον μαχαίρωσε στην καρδιά, στο κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας, στην περιοχή του Ξηροπόταμου. Ο άτυχος άνδρας έσβησε μπροστά στα μάτια της γυναίκας του, η οποία έμεινε πίσω να παλεύει μόνη με δύο παιδιά στην αγκαλιά, ένα μωρό και ένα κοριτσάκι 8 ετών, το οποίο ζητά τον πατέρα του κάθε μέρα.
Η οροθετική τοξικομανής είχε μόλις επιστρέψει στο σπίτι από το νοσοκομείο όπου είχε μεταβεί σε άθλια κατάσταση, εκδηλώνοντας για μία ακόμα φορά επιθετική συμπεριφορά. Νωρίτερα, το μεσημέρι της μοιραίας ημέρας, είχε αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους κατηγορούμενη (μαζί με έναν φίλο της) για ληστεία.
Για την περίπτωσή της υπήρξε σοβαρός προβληματισμός από τις δικαστικές Αρχές για το εάν πρέπει να προφυλακιστεί ή όχι. Τελικά υπερίσχυσε η άποψη να τής δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία και να παρακολουθήσει πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ. Αυτός ήταν ο ένας από τους τρεις περιοριστικούς όρους που της επιβλήθηκαν. “Ή παρακολουθείς πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ ή μπαίνεις στη φυλακή”.
Δεδομένου ότι στη φυλακή δεν υπάρχουν κατάλληλες δομές για τους ανθρώπους αυτούς, ο εγκλεισμός τους στην πραγματικότητα προκαλεί περισσότερα προβλήματα τόσο στους ίδιους όσο σε συγκρατουμένους τους και προσωπικό.
Με τον νόμο Παρασκευόπουλου, οι οροθετικοί διαμοιράζονται σε όλες τις φυλακές της χώρας, σε κοινές πτέρυγες με τους άλλους κρατούμενους με το σκεπτικό να μην υπάρχει κοινωνικός διαχωρισμός. Βέβαια πολλοί οροθετικοί πάσχουν και από άλλα βαριά νοσήματα, όπως ηπατίτιδα. Η απόφαση αυτή είχε να κάνει και με τις άθλιες συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού λόγω του συνωστισμού των ασθενών κρατουμένων.
Υπό αυτό το σκεπτικό, πέρασε την πόρτα της εξόδου των δικαστηρίων, δυστυχώς όμως λίγες ώρες μετά σκότωσε εν ψυχρώ με μία μαχαιριά στην καρδιά τον άτυχο γείτονά της, έναν άνθρωπο που στο παρελθόν την είχε βοηθήσει σε διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας.
Γιατί δεν μας προστατεύσατε;
Με περισσή αξιοπρέπεια, χωρίς μελοδραματισμούς και εντάσεις, η σύζυγος του 35χρονου θύματος δεν έκρυψε την πικρία της για το γεγονός ότι το σύστημα (Αστυνομία, Δικαιοσύνη, Νοσοκομείο) δεν προστάτευσαν τον άνδρα της και την οικογένειά της, όπως είπε. Κανείς δεν μπόρεσε να τη βοηθήσει, κανείς δεν μπόρεσε να τη συγκρατήσει. «Κατέστρεψε τη ζωή μας. Σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, δεν σκότωσε μόνο έναν. Γιατί δεν μας προστάτευσε κανείς;» διερωτήθηκε με παράπονο.
Το καλοκαίρι η χήρα πήρε τα δύο παιδιά της και έφυγε στη Γερμανία όπου ζει μία θεία της. «Δουλεύω και παλεύω για τα παιδιά μου» είπε. Αυτή η αλλαγή έχει επηρεάσει δραματικά τη ζωή της 8χρονης κορούλας της, η οποία είχε μεγαλώσει στο Ηράκλειο, είχε τις παρέες της, τους συμμαθητές της, τους δασκάλους της.
Από συγγνώμες και εκκλήσεις, σε ύβρεις και απειλές
Συγγνώμη για το κακό που έκανε ζήτησε στην απολογία της η 27χρονη σήμερα κοπέλα, η οποία ήταν υπόδικη στις φυλακές του Ελαιώνα. «Μακάρι να μπορούσα να τον γυρίσω στη ζωή. Ήταν κακή στιγμή. Σας προσκυνώ, δώστε μου μία δεύτερη ευκαιρία. Θέλω να πάω στη μητέρα μου, στη Γερμανία, να παρακολουθήσω πρόγραμμα απεξάρτησης». Υποστήριξε ότι είχε καταναλώσει ποσότητα ναρκωτικών χαπιών, είχε κάνει χρήση ηρωίνης και κοκαΐνης και ήταν χαμένη.
Η συμπεριφορά της άλλαξε άρδην, όταν άκουσε την καταδικαστική πρόταση του εισαγγελέα έδρας. Απευθυνόμενη με μίσος στη χήρα άρχισε να την υβρίζει και να την απειλεί, διαμηνύοντάς της ότι θα την «τακτοποιήσει» με κάποια… καλά παιδιά που θα της στείλει.
Την ενοχή της σύμφωνα με το κατηγορητήριο πρότεινε ο εισαγγελέας έδρας κ. Πατεράκης, διατυπώνοντας την άποψη ότι η κατηγορούμενη είχε επίγνωση της πράξης της και ότι το έγκλημα ήταν προσχεδιασμένο. Ανέφερε ότι η 27χρονη έτρεφε μίσος και κακία για το θύμα επειδή αντιμετώπιζε απαξιωτικά τον τρόπο ζωής της.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου έκρινε ένοχη κατά πλειοψηφία την 27χρονη για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Μειοψήφησε ένας ένορκος, ο οποίος είχε την άποψη ότι έπρεπε να της αναγνωριστεί μειωμένος καταλογισμός. Η έδρα απέρριψε το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού που ζήτησε η πλευρά της υπεράσπισης.
Η 27χρονη καταδικάστηκε ομόφωνα σε ποινή ισόβιας κάθειρξης ενώ της επιβλήθηκε κατά συγχώνευση ποινή τεσσάρων ετών για πλημμεληματικές κατηγορίες. Θα οδηγηθεί πίσω στη φυλακή. Η ίδια στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης άρχισε να χτυπιέται πέφτοντας στο έδαφος.
Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής κ. Μιχάλης Σαρχιανάκης χαρακτήρισε ορθή την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου, επισημαίνοντας ότι η 27χρονη αφενός δεν έδειξε καμία μεταμέλεια, αφετέρου αποδείχθηκε ότι είχε πλήρη επίγνωση του άδικου της πράξης της.
Να σημειωθεί ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα καθίσει εκ νέου στο εδώλιο ως κατηγορούμενη σε υπόθεση ληστείας μαζί με φίλο της. Η ίδια είχε αρνηθεί την κατηγορία, δίνοντας διαφορετική εκδοχή στα όσα είχε καταγγείλει Ηρακλειώτης. Τότε είχε αναφερθεί στο ιστορικό της, στα παιδικά και εφηβικά της χρόνια, τα οποία περιέγραψε με μαύρα χρώματα. Κατά τους ισχυρισμούς της (τους οποίους έχει προβάλει και ενώπιον του ψυχιάτρου, ο οποίος ανέλαβε να διενεργήσει την ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη) κακοποιήθηκε στην παιδική της ηλικία από πρόσωπα του οικείου περιβάλλοντός της. Στην ηλικία των 8 ισχυρίζεται ότι έκανε απόπειρα αυτοκτονίας με χάπια, στην ηλικία των 11 έμπλεξε με μπράβο της νύχτας-μαστροπό, στα 13 ήταν ήδη χρήστης.