Έμφραγμα έχει προκληθεί στην αγορά ακινήτων καθώς έχει εκτοξευθεί στα ύψη η ζήτηση σπιτιών 15ετίας από νέους ανθρώπους που προσπαθούν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία των χαμηλότοκων δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, ωστόσο η προσφορά των σπιτιών δεν αρκεί για να καλύψει τις απαιτήσεις που υπάρχουν.
Είναι ενδεικτικό ότι από τις 20.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα πανελλαδικά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπίτι μου» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) μόλις οι 1.000 έχουν γίνει δεκτές, γεγονός που αποτυπώνει την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε επίπεδο Κρήτης όπως και στο Ηράκλειο, όπου ενώ η ζήτηση για την αγορά ακινήτων 15ετίας έχει εκτοξευθεί στα ύψη, η προσφορά γίνεται με το σταγονόμετρο, αφού ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων είναι εξαιρετικά περιορισμένος.
Όπως εκτιμά ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Κώστας Αράπογλου, «λόγω του προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυξήθηκε απότομα η ζήτηση και προφανώς η προσφορά δεν καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν».
Ο ίδιος διευκρινίζει ότι στην αγορά ακινήτων υπάρχει μια σταθερή ροή στα διαθέσιμα για πώληση ακίνητα τα οποία αντιστοιχούν σε ένα συγκεκριμένο αριθμό. Είναι κρίσιμη παράμετρος το γεγονός ότι από το 2009 και μετά την κρίση είχαμε μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, και ακολούθως τα τελευταία χρόνια που φάνηκε ότι μπορεί να υπάρχει μια ανάκαμψη στην κατασκευαστική δραστηριότητα η νέα κρίση εκτόξευσε στα ύψη το κόστος των οικοδομών με αποτέλεσμα να φρενάρει η ανέγερση νέων σπιτιών.
Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην επαρκούν σπίτια και παλιά και καινούρια για να καλύψουν τις υπάρχουσες στεγαστικές ανάγκες και ειδικά τώρα που οι ανάγκες είναι προσαυξημένες στην αγορά, η πίεση είναι τεράστια.
Η κατάσταση αυτή έχει σαν συνέπεια οι ενδιαφερόμενοι να μη βρίσκουν εύκολα σπίτι μέσα στις πόλεις και για το λόγο αυτό υπάρχει μια τάση να στρέφονται σε περιοχές περιμετρικά από τα αστικά κέντρα αναζητώντας σπίτια 15τίας για να μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα.
Όπως είναι γνωστό, με βάση το πρόγραμμα «Σπίτι μου» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) δίδεται η δυνατότητα σε νέους και νέα ζευγάρια ηλικίας 25 έως 39 ετών, για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με το επιτόκιο να περιορίζεται στο ένα τέταρτο του κανονικού επιτοκίου της αγοράς, ενώ στην περίπτωση πολύτεκνων, το επιτόκιο είναι μηδενικό.
Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ και δικαιούχοι είναι οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ και έως 16.000 ευρώ, τα ζευγάρια με ετήσιο εισόδημα 24.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, και οι μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα 27.000 ευρώ για συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου.
Τα επιλέξιμα ακίνητα πρέπει να είναι κατοικίες η εμπορική αξία (δηλαδή της αξίας που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς) των οποίων να φτάνει μέχρι 200.000 ευρώ, το εμβαδόν τους να καλύπτει έως 150 τ.μ. και η παλαιότητάς τους να είναι τουλάχιστον 15 ετών και να βρίσκονται εντός οικιστικής περιοχής. Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και η διάρκεια αποπληρωμής τα 30 χρόνια, ενώ μπορεί να καλύπτει έως και το 90% της αξίας του ακινήτου.
Ο κ. Αράπογλου εφιστά την προσοχή των δανειοληπτών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, στη διαχείριση των χρημάτων τους, και να μην προχωρούν στη διάθεση προκαταβολών για το ακίνητο που τους ενδιαφέρει εάν πρώτα δεν το έχουν ελέγξει ενδελεχώς και πολεοδομικά και νομικά.
Παράλληλα σημειώνει ότι η κατάθεση προκαταβολής με ιδιωτικά συμφωνητικά δεν τους διασφαλίζει την κυριότητα του ακινήτου και πριν προχωρήσουν στην διάθεση χρημάτων θα πρέπει να έχουν ελέγξει και τεχνικά το ακίνητό τους.
Ωστόσο ο ίδιος ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους να αξιοποιήσουν το δάνειο, διότι επιδοτεί το 75% των τόκων και διευκολύνει τους δανειολήπτες να πληρώνουν ποσό αντίστοιχο έως και χαμηλότερο από το ενοίκιο που θα πλήρωναν και μετά την αποπληρωμή του θα έχουν στα χέρια τους το σπίτι.