Γιατί δεν πέφτει «καρφίτσα» στις καρδιολογικές κλινικές – Με αυτά τα συμπτώματα τρέξτε στον γιατρό

Το αδιαχώρητο δημιουργείται τις τελευταίες ημέρες στις καρδιολογικές κλινικές των νοσοκομείων του Ηρακλείου,με τις πληρότητες να υπερβαίνουν το 120% στο Πανεπιστημιακό και το Βενιζέλειο και μάλιστα στο ΠΑΓΝΗ να φθάνουν σχεδόν το 140%.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όπως μας εξήγησε ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του Βενιζελείου Μανώλης Φουκαράκης, η αύξηση των λοιμώξεων έχει οδηγήσει πολλούς ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα στο νοσοκομείο.

Υπάρχει έξαρση της γρίπης Α και Β, περιστατικά covid-19 και άλλων ιώσεων οι οποίες επιβαρύνουν ιδιαίτερα αυτήν την ευάλωτη κατηγορία του πληθυσμού .

Ο καρδιολόγος τονίζει ότι οι ασθενείς για να προφυλάξουν τον εαυτό τους θα πρέπει να φορούν μάσκα όταν συγχρωτίζονται σε κλειστούς χώρους και με τα πρώτα συμπτώματα να συμβουλεύονται κατ’ αρχήν τον γιατρό τους, κάτι όμως που οι περισσότεροι δεν το κάνουν.

Ποια είναι αυτά τα συμπτώματα, στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Είναι η δύσπνοια, τα οιδήματα ,δηλαδή το πρήξιμο στα πόδια και η δυσκολία να ξαπλώσουν οριζόντια ,γιατί δεν μπορούν να αναπνεύσουν.

Οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούν το βάρος τους για την άμεση αντιμετώπιση πιθανής κατακράτησης υγρών, (με καθημερινό ζύγισμα την ίδια πάντα ώρα περίπου και στην ίδια ζυγαριά), την πίεση και τις σφίξεις τους .

Ο κ.Φουκαράκης τονίζει ότι πολλοί ασθενείς, δεν το κάνουν.

Το αποτέλεσμα είναι να φθάνουν σε πολύ άσχημη κατάσταση στα Επείγοντα και να χρειάζονται νοσηλεία που θα μπορούσαν αποφύγουν, τουλάχιστον το 30%-40% από αυτούς ,αν απευθυνόταν έγκαιρα στον προσωπικό τους γιατρό για να τους ρυθμίσει τα φάρμακα και να τους παράσχει την ιατρική βοήθεια που χρειάζονται .