ανέγερσης ιερών ναών της σεισμόπληκτης Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου

Προβλήματα, ακόμα και στα πολύ βασικά, φαίνεται πως αντιμετωπίζει το Αρκαλοχώρι, παρά τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης να δώσει λύσεις στο ζήτημα των αποζημιώσεων και της αποκατάστασης των πληγέντων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι σεισμοπαθείς του Αρκαλοχωρίου, σχεδόν είκοσι μήνες μετά, συνεχίζουν να διεκδικούν στοιχειώδη, προσπαθώντας να επαναφέρουν τη ζωή, αλλά και την περιοχή τους στην κανονικότητα.

Κανένας δεν αρνείται τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης, ούτε και μειώνει την προσπάθεια που έχει υλοποιηθεί. Κοινή πεποίθηση όλων μάλιστα είναι πως η περιοχή κατάφερε να επιβιώσει και να μείνει όρθια παρά τις πληγές της, επειδή ακριβώς δόθηκαν οι λύσεις με τους οικίσκους, που στοιχειωδώς έχουν περιορίσει τα κύματα… φυγής και υπήρξε θετική προσέγγιση από πλευράς κυβέρνησης.

Τα θέματα όμως που υπάρχουν στην περιοχή παραμένουν πολλά και αρκετά από αυτά δεν έχουν λυθεί ακόμα. Πόσο μάλλον προβλήματα που θα έπρεπε να ακολουθούν αυτονόητα γρήγορες ταχύτητες.

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα των εμπλοκών που υπάρχουν σε σχέση με τις εκταμιεύσεις των χρημάτων και την απόδοση των αποζημιώσεων, σχετίζεται με την Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου και την επιδότηση ύψους περίπου 720 χιλιάδων ευρώ για «έργα αποκατάστασης και ανέγερσης των Ιερών Ναών εντός των διοικητικών ορίων της».

Το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται συνολικά σε 719.200 ευρώ και είναι προγραμματισμένο να αξιοποιηθεί για την άμεση εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών καθώς και την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης, ενώ έχει ανακοινωθεί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2023.

Για την κυβέρνηση μάλιστα και τον αρμόδιο υπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο με τον οποίο και επικοινώνησε η «Π», το πόσο είναι δεσμευμένο και θεωρείται, σε ένα θεωρητικό επίπεδο πάντα, ότι έχει αποδοθεί στην Μητρόπολη. Στην πράξη όμως η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ προς το παρόν από τα χρήματα της επιδότησης.

Παρ’ όλα αυτά, το Υπουργείο δηλώνει πως τα χρήματα έχουν εγκριθεί και πως η εκταμίευση τους αποτελεί μια τυπική διαδικασία, η οποία εδράζεται στην ταχύτητα που θα επιδείξει η Περιφέρεια Κρήτης, ως προς την κατάρτιση των τεχνικών δελτίων και των απαραίτητων εγγράφων.

Από την Περιφέρεια παρ’ όλα αυτά, ισχυρίζονται ότι οι βασικές διαδικασίες και τα πρώτα τουλάχιστον τεχνικά δελτία είναι έτοιμα και περιμένουν τις εγκρίσεις του Υπουργείου για την εκταμίευση των χρημάτων και τις δημοπρατήσεις των έργων.

Από τον… Άνα στον Καϊάφα κοινώς, χωρίς κανένας ωστόσο να έχει ή να επιδεικνύει την παραμικρή κακή πρόθεση και χωρίς κανένας να επιρρίπτει ευθύνες για ολιγωρία ή καθυστερήσεις πουθενά. Στο… «δια ταύτα» όμως, δεκάδες ναοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής παραμένουν «πληγωμένοι», εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ παραμένουν «κλειδωμένα» και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου θα εκκινήσουν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ναών.

Ασφαλώς και κανένας δεν περιμένει, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, να έρθουν «μαγικά» 720.000 ευρώ στη Μητρόπολη. Και κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, αφού ούτως ή άλλως η εκταμίευση του ποσού θα είναι τμηματική και θα γίνεται με βάση την πρόοδο συγκεκριμένων εργασιών.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, γεννιούνται εύλογα ερωτήματα που σχετίζονται με το πόσο γρήγορο ή ευέλικτο είναι πρακτικά το κράτος, αφού τρεις μήνες μετά από την ανακοίνωση μιας θεωρητικά τυπικής διαδικασίας και τη δέσμευση ενός σημαντικού ποσού, δεν έχει προχωρήσει καμία παρέμβαση.

Επίσημα πάντως η Ιερά Αρχιεπισκοπή φαίνεται ότι έχει ωφεληθεί και μάλιστα με ένα σημαντικό ποσό, μέσω του Ειδικού Προγράμματος Έκτακτων Αναγκών του Υπουργείου Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, σε ένα γενικότερο πλαίσιο υποστήριξης του κράτους προς τους σεισμόπληκτους του Δήμου Μινώα Πεδιάδα.

Το πότε τώρα αυτό το σημαντικό ποσό θα φθάσει να γίνει μελέτες και έργο για τους ναούς της Μητρόπολης, παραμένει άγνωστο προς το παρόν.