Στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου, για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που έχουν προκύψει στον αγροτικό τομέα, συμφώνησαν οι αγρότες που συμμετείχαν στη σύσκεψη την οποία και συγκάλεσε η Περιφέρεια Κρήτης για τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης συμφωνήθηκε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα καταγράψουν από κοινού τα προβλήματα και θα συντάξουν ένα ενιαίο κείμενο που θα αποσταλεί προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις στα πολλά και γενικευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Αναφέρεται ότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τη δεδομένη στιγμή αγρότες και κτηνοτρόφοι, είναι τα δυσβάσταχτα κόστη παραγωγής, που παρά τις όποιες ενισχύσεις παραμένουν τεράστια και δυσχεραίνουν το παραγόμενο έργο.
Την ίδια ώρα ασφαλώς, υπάρχουν τεράστια προβλήματα που αφορούν στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα που σχετίζονται με την πολύ μεγάλη μείωση του ντόπιου κρέατος, λόγω συνθηκών, αλλά και με την ιδιαίτερα μειωμένη παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών, λόγω του μεγάλου όγκου βροχοπτώσεων.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης παρ’ όλα αυτά τόνισε πως η Περιφέρεια βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών και θα προχωρήσει άμεσα τις ενέργειες για την έκδοση ενός ψηφίσματος προς όλους τους συναρμόδιους και ασφαλώς τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό.
«Μέσα στον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα διαθέσει ένα ποσό μεγάλο για την κτηνοτροφία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Αρναουτάκης για να προσθέσει:
«Περιμένουμε την ανακοίνωση του ποσού. Αλλά ζητάμε και μια βοήθεια για τα επιτραπέζια σταφύλια, γιατί οι τιμές είναι απαγορευτικές για να μπορεί ο αγρότης να συνεχίσει να καλλιεργεί. Παράλληλα, ζητάμε ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών, γιατί οι παραγωγοί ήδη βάζουν θέματα ζημιών στην παραγωγή τους».
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, επισήμανε ότι η κατάσταση στον αγροτικό τομέα έχει περάσει το όριο της κρισιμότητας και βαδίζει σε αδιέξοδο, αφού η αύξηση του κόστους παραγωγής, ηλεκτρικό, καύσιμα, μεταφορές, εφόδια σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατικών χεριών, καθιστά αδύνατη τη συνέχιση των καλλιεργειών.
Τόνισε ότι είναι αδήριτη ανάγκη η αναμόρφωση της ΚΑΠ της ΕΕ με αύξηση των προϊόντων που εντάσσονται στις συνδεδεμένες ενισχύσεις ώστε να επιδοτείται η παραγωγή και όχι η εγκατάλειψη που αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο κίνδυνο αλλά και η διαμόρφωση μιας εθνικής πολιτικής που σήμερα δεν υπάρχει για τον αγροτικό τομέα.
Αναφέρθηκε στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του, για τις συνεχείς εξαιρέσεις της Κρήτης από προγράμματα και αποζημιώσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά την εξαίρεση ενίσχυσης με 60 ευρώ το στρέμμα των αμπελιών, την άρνηση ένταξης της σουλτανίνας στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, την εξαίρεση του πρωτογενή τομέα από την προσαύξηση των δαπανών για επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές, ενέργεια, κυκλική οικονομία κ.λπ.
Επιπλέον ανάδειξε την ανάγκη αύξησης κατά 25 εκατομμύρια ευρώ του προγράμματος νέων αγροτών, ώστε να ενταχθούν και οι υπόλοιποι 840 περίπου αιτούντες στην Κρήτη που έχουν όλες τις προϋποθέσεις και πληρούν τα κριτήρια αλλά δεν αρκούν τα χρήματα και χαρακτηρίστηκαν επιλαχόντες.
Την στήριξη τους στο πλευρό των αγροτών, υποσχέθηκαν από την πλευρά τους και οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης. Εκτός του ό,τι συμμετείχαν στη σύσκεψη, έχουν τις προηγούμενες μέρες καταθέσει και σχετικές ερωτήσεις με αποδέκτη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά.
Στην ερώτηση τους οι βουλευτές αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «οι πρόσφατες πλημμύρες που προκλήθηκαν στις 23 Αυγούστου στον νομό Ηρακλείου ήταν η χαριστική βολή για τους τοπικούς αμπελουργούς, πολλοί από τους οποίους θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καλλιέργειά τους το ακριβώς επόμενο διάστημα, λόγω αδυναμίας κάλυψης των εξόδων τους.
Σε πρόσφατες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις επισημάναμε την ανάγκη στήριξης των αμπελουργών, κάναμε δε ιδιαίτερη παρέμβαση για τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών, στην οποία υπογραμμίσαμε ότι υπάρχουν και ζημιές από έντονα καιρικά φαινόμενα στις 9 και 10 Ιουλίου, αλλά και δυνατούς ανέμους κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, που δεν καταγράφηκαν από τον ΕΛΓΑ».
Αναφέρεται ότι οι αμπελουργοί υποστηρίζουν πως οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ βγήκαν για τις αναγγελίες των καταστροφών, ωστόσο οι πραγματικές συνέπειες των προβλημάτων θα φανούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι αμπελουργοί κάνουν λόγο για τεράστια καταστροφή και μια χρονιά που θα πάει εντελώς χαμένη.