Η ΧΑΡΟΚΑΜΕΝΗ ΜΑΝΑ στη δίκη για το φονικό στα Ανωγειανά Όρη
Η χαροκαμένη μάνα στο προαύλιο του Δικαστικού Μεγάρου Χανίων

Την οργή της χαροκαμένης μάνας και συγγενών του 23χρονου Μανώλη Στρατάκη προκάλεσε η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χανίων σε σχέση με την ποινική μεταχείριση του 21χρονου βασικού κατηγορουμένου, για τον οποίο έσπασαν τα ισόβια με την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας.

Παρά το προχωρημένο της ώρας, τη σωματική κόπωση και την ψυχική εξάντληση η τραγική μάνα ξέσπασε κατά πάντων, θεωρώντας άδικη την απόφαση. Την οργή των συγγενών προκάλεσε και το γεγονός ότι οι καταδικασθέντες πατέρας και γιος ζήτησαν από το δικαστήριο δια των συνηγόρων τους η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Συγγενείς του θύματος θεώρησαν την κίνηση αυτή ως ασύλληπτη πρόκληση.

«Μούδιασμα» όμως φέρεται να επικρατεί και σε σχέση με την ποινή κάθειρξης των 27 ετών που επιβλήθηκαν στον πατέρα του βασικού κατηγορούμενου. Συγγενείς και συνήγοροι ήλπιζαν ότι θα είχε καλύτερη αντιμετώπιση από τη στιγμή που κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια.

Ο εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής κ. Αντώνης Γρηγοράκης, σχολιάζοντας την απόφαση της Δικαιοσύνης, δήλωσε στην «Π»: «Είναι σημαντικό ότι οι βασικοί ισχυρισμοί των κατηγορουμένων σε σχέση με την άμυνα και τον βρασμό ψυχικής ορμής απορρίφθηκαν ομόφωνα από το δικαστήριο. Αυτό το γεγονός αποδεικνύει αυτόματα το πόσο άδικα έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης, ένα παλικάρι μόλις 23 ετών. Απορρίφθηκαν όμως και όλα τα ελαφρυντικά που ζητήθηκαν από την υπεράσπιση και είχαν σχέση με την ουσία της υπόθεσης.

Ας  ευχηθούμε να μην χαθούν άδικα άλλες ζωές και κυρίως  νέων ανθρώπων για ασήμαντους λόγους. Ο θάνατος του άτυχου Μανώλη να είναι ο τελευταίος».

Από την πλευρά της υπεράσπισης θεωρείται σημαντικό ότι «έσπασαν» τα ισόβια για τον 21χρονο και ότι ο πατέρας κρίθηκε τελικά ένοχος για απλή συνέργεια. Ακόμα θεωρούν σπουδαίο ότι το δικαστήριο δέχτηκε ότι τους πυροβολισμούς ξεκίνησε πρώτη η πλευρά Στρατάκη ενώ θεωρούν παρακαταθήκη για το δευτεροβάθμιο δικαστήριο το γεγονός  ότι τα ελαφρυντικά περί ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος και σοβαρής απειλή απορρίφθηκαν κατά οριακή  πλειοψηφία.