Ελπίδα σε 10.000 Κρητικούς με άνοια δίνουν τα νέα φάρμακα
Ελπίδα σε 10.000 Κρητικούς με άνοια δίνουν τα νέα φάρμακα

Ερευνητές από όλο τον κόσμο πραγματοποιούν εδώ και χρόνια εκατοντάδες έρευνες για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ, χωρίς θεαματικά αποτελέσματα έως τώρα. Ωστόσο  3 νέα φάρμακα που πιθανότατα θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2023 μαζί με ένα φάρμακο που πήρε μερική έγκριση στις ΗΠΑ ήδη μέσα στο 2022, δίνουν ελπίδα σε  χιλιάδες ασθενείς και στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννη Ζαγανά, πρόκειται για  3 νέα σκευάσματα που για πρώτη φορά  στην ιστορία της νόσου δεν θα δρουν συμπτωματικά όπως τα έως τώρα διαθέσιμα φάρμακα, αλλά  θα αλλάζουν την πορεία της νόσου, επιβραδύνοντάς την.

«Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, γιατί μέχρι τώρα τέτοια φάρμακα δεν υπήρχαν. Είναι η πρώτη φορά που θα χορηγούνται φάρμακα, τα οποία  θα «τρενάρουν» τον ρυθμό της εξέλιξης της νόσου» είπε στην «Π» ο νευρολόγος.

Να σημειωθεί ότι αυτά τα φάρμακα δεν θα είναι όμως πανάκεια και θα πρέπει να συνδυάζονται με πολύπλευρη εξατομικευμένη φροντίδα για τον κάθε ασθενή.

Ο επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας κ. Γιάννης Ζαγανάς
Ο επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας κ. Γιάννης Ζαγανάς

Ο γιατρός  ανέφερε  ότι το 10% του πληθυσμού του ν. Ηρακλείου, ηλικίας πάνω από 60 ετών που επισκέπτεται τα Κέντρα Υγείας και Περιφερικά Ιατρεία για οποιοδήποτε λόγο, πάσχει από άνοια, ενώ το 30% παρουσιάζει ήπιες διαταραχές στη μνήμη, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σε όλο το νησί οι ασθενείς υπολογίζεται ότι φθάνουν τους 10.000, εκ των οποίων οι 6.000 κατοικούν στον ν. Ηράκλειου. Σήμερα σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν περίπου 50 εκατομμύρια πάσχοντες και αναμένεται να προσεγγίσουν τα 150 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Η αιτιολογία της νόσου παραμένει άγνωστη, αλλά υπάρχουν πολλές μελέτες αναφορικά με τους παράγοντες κινδύνου αλλά και με το πώς μπορεί κάποιος να καθυστερήσει την εκδήλωση της ασθένειας και των έντονων συμπτωμάτων.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ένα χτύπημα στο κεφάλι, ακόμη και σχετικά μικρό, μπορεί να προκαλέσει άνοια στο μέλλον, άρα πρέπει να προσέχουμε τα ατυχήματα και τις πτώσεις. Η κρητική δίαιτα μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης της νόσου, η άσκηση βοηθάει, γιατί μειώνει τους αγγειακούς παράγοντες κινδύνου, ενώ η μόρφωση και το διάβασμα επιβραδύνουν την εμφάνισή της. Πάνω σε αυτό, όπως φάνηκε και σε μία πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι Κρητικοί που δεν πήγαν Δημοτικό Σχολείο λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν μεγαλύτερα ποσοστά άνοιας, σε σχέση ακόμη και με τους πιο ηλικιωμένους από αυτούς, που όμως είχαν πάει σχολείο.

Όσον αφορά στην κληρονομικότητα, υπάρχει σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα εμφανίσει κανείς άνοια αν έχουν οι γονείς του. Η κληρονομική προδιάθεση ωστόσο αυξάνεται ιδιαίτερα όταν η νόσος εμφανιστεί στον γονέα σε αρκετά πρώιμη ηλικία (κάτω των 65 ετών). Να σημειωθεί ότι η ασθένεια εμφανίζεται ως επί το πλείστον σε ασθενείς άνω των 70 ετών χωρίς να αποκλείεται η εμφάνισή της σε νεότερες ηλικίες, αλλά σε  μικρά ποσοστά.