«Πρώτη μπουκιά και κόκκαλο» για χιλιάδες υποψήφιους στους τοπικούς αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς που καλούνται να περάσουν την ηλεκτρονική πύλη του Υπουργείου Εσωτερικών για να κατοχυρώσουν τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια που έχουν επιλέξει να στελεχώσουν. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία, η οποία έχει ήδη αναδείξει τα πρώτα προβλήματα που έχουν προκαλέσει ένα απίστευτο αλαλούμ, το οποίο τρέχουν και δε φτάνουν οι συνδυασμοί να διαχειριστούν.
Εννέα μέρες έχουν μπροστά τους οι παρατάξεις για να τακτοποιήσουν με κάθε λεπτομέρεια την ταυτοποίηση των στοιχείων των υποψηφίων τους, που αν δε γίνουν σωστά και δεν συμπληρώνουν τον αναγκαίο αριθμό υποψηφιοτήτων αυτό μπορεί να τους στερήσει τη συμμετοχή τους στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.
Το άλμα στη νέα ψηφιακή εποχή που γίνεται μέσα από την ηλεκτρονική πύλη του Υπουργείου Εσωτερικών αφήνει πίσω του οριστικά την παλιά διαδικασία των έγγραφων καταθέσεων των φακέλων των συνδυασμών στο Πρωτοδικείο όπου ο κάθε υποψήφιος έπρεπε να επισυνάψει ένα πιστοποιητικό γεννήσεως και μια χειρόγραφη υπεύθυνη δήλωση.
Τώρα η όλη διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά για κάθε υποψήφιο ξεχωριστά, γεγονός που δείχνει από μόνο του τον τεράστιο όγκο δουλειάς που περιμένει τους επικεφαλής των συνδυασμών για να καταφέρουν να περάσουν στην πλατφόρμα την ένταξη δεκάδων πολιτών στο ψηφοδέλτιό τους.
Προβλήματα με τις ταυτοποιήσεις
Να μην περιμένουν οι υποψήφιοι των συνδυασμών την τελευταία στιγμή για να καταθέσουν τα στοιχεία τους, συμβουλεύει ο έμπειρος αυτοδιοικητικός Παύλος Μπαριτάκης, αφού αν επιλέξουν όλοι να καταθέσουν τις υποψηφιότητες τους την τελευταία στιγμή, δεν ξέρουμε ούτε το πώς θα αντιδράσει το σύστημα, ούτε το πώς αν βρεθούν αντιμέτωποι με προβλήματα, θα μπορούν να τα διαχειριστούν.
Για παράδειγμα, ένα χαρακτηριστικό πρόβλημα που έχει αναδείξει η όλη διαδικασία είναι το γεγονός ότι συχνά δεν υπάρχει ταύτιση ανάμεσα στα στοιχεία του TAXISnet και του δημοτολογίου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει διασταύρωση στοιχείων. Σε τέτοιες περιπτώσεις το ηλεκτρονικό σύστημα δεν κάνει αποδεκτή τη συμμετοχή του υποψηφίου ο οποίος θα πρέπει να σπεύσει να κάνει τη σχετική διόρθωση που είναι προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η συμμετοχή της υποψηφιότητάς του.
Ο κ. Μπαριτάκης εξηγεί ότι η ηλεκτρονική πύλη όταν διαπιστώσει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην κατάθεση στοιχείων, είτε αυτό αφορά στις ποσοστώσεις των γυναικών ή το όριο συμμετοχής συγκεκριμένου αριθμού υποψηφίων, δεν αφήνει τον χρήστη να προχωρήσει τη διαδικασία και τον αφήνει έξω από το σύστημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο χρήστης θα πρέπει να καταφέρει να εντοπίσει ποιο είναι το λάθος και να σπεύσει να το διορθώσει εγκαίρως.
Ο ίδιος εξηγεί ότι αυτό που θα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι είναι ότι οφείλουν να καταχωρίσουν ένα ένα τα στοιχεία που τους ζητάει το σύστημα και να έχουν υπόψη τους ότι όταν καταχωρίζουν το ΑΦΜ δεν σημαίνει ότι ανεβαίνουν αυτόματα στην πλατφόρμα όλα τα στοιχεία τους, όπως πιθανόν να νομίζουν.
Τα στοιχεία τα συμπληρώνει ο υποψήφιος βήμα βήμα και μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί μια πλειάδα προβλημάτων, όπως για παράδειγμα το πατρώνυμο του υποψήφιου δεν συμφωνεί με το όνομα που έχει καταχωρισθεί στο δημοτολόγιο. Αυτά τα ζητήματα είναι κρίσιμο να εντοπίζονται εγκαίρως, προκειμένου οι υποψήφιοι να μη βρεθούν προ εκπλήξεων και ξαφνικά από τη μια στιγμή στην άλλη να μην μπορούν να διασφαλίσουν την κατάθεση της συμμετοχής τους στις εκλογές.