Τι παίρνει το νησί και ποια μεγάλα έργα γίνονται ή συνεχίζονται από το πρόγραμμα που αποτελεί τη μετεξέλιξη του “Φιλόδημου”
Στην Κρήτη πρόκειται να κατασκευαστούν τα 5 από τα 20 μεγαλύτερα έργα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», τα οποία αγγίζουν τα 57 εκατομμύρια ευρώ.
Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε χθες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος και τόνισε πως το σύνολο των έργων ανά την Ελλάδα ανέρχεται σε 2,5 δις ευρώ.
Το μεγαλύτερο έργο για την Κρήτη, έχει προϋπολογισμό 18.100.000 ευρώ και αφορά στην αξιοποίηση του ταμιευτήρα του φράγματος Ποταμών στο Αμάρι για την εγκατάσταση επεξεργασίας νερού.
Στο πρόγραμμα εντάσσονται επίσης και η αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης στο Ηράκλειο, το οποίο αποτελεί έργο που άρχισε από το 2019 και προϋπολογίζεται σε 15.200.000 ευρώ.
Ένα από τα αρκετά σημαντικά έργα που αφορά σε διάφορες περιοχές της Κρήτης, αλλά αναμένεται να δώσει μεγάλη «ανάσα» σε μικρότερους κυρίως Δήμους, είναι αυτό της αντιπλημμυρικής προστασίας και υποστηρικτικών δράσεων που πρόκειται να χειριστεί η Περιφέρεια Κρήτης, ύψους 10.285.000 ευρώ.
Στα μεγάλα έργα για την Κρήτη εντάσσεται επίσης η αναβάθμιση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων της ΔΕΥΑ Βορείου Άξονα Χανίων για ανάκτηση επεξεργασμένων λυμάτων προς άρδευση, προϋπολογισμού 8.500.000 ευρώ, όπως επίσης και το έργο αποχέτευσης ακαθάρτων στην δημοτική ενότητα Ακρωτηρίου, προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ.
Στα μικρότερης κλίμακας έργα έχει ενταχθεί η βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας στην τοπική κοινότητα Κεράς Δήμου Χερσονήσου, που προϋπολογίζεται σε περίπου 350 χιλιάδες ευρώ.
Στην παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» που έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παραβρέθηκε από την Κρήτη και ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος συμμετείχε επίσης και στη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.
Σημειώνεται ότι, τα έργα που περιλαμβάνονται συνολικά στο πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, είπε ότι έχει ορίζοντα το 2023, και συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση των στρατηγικών αναπτυξιακών στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και για την ανάκαμψη μετά την πανδημία.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, βάσει σχεδιασμού προβλέπονται έργα ύδρευσης και διαχείρισης αστικών λυμάτων συνολικού κόστους 500 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και βελτιωτικές επενδύσεις σε υφιστάμενες δομές με αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ύψους 150 εκατ. ευρώ. Θα διατεθούν επίσης 220 εκατομμύρια για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και 70 εκατ. για ανάπτυξη αγροτικών οδικών δικτύων.
Ακόμα 730 εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για την αστική αναζωογόνηση, την προστασία και αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, και την ανάπτυξη υποδομών τεχνολογίας και ηλεκτροκίνησης και που θα μετατρέψουν αστικά κέντρα σε “έξυπνες πόλεις”.
Τέλος 180 εκατομμύρια έχουν επιμεριστεί σε μελέτες έργων, που θα ωφελήσουν ειδικά μικρούς Δήμους που δεν έχουν αρκετό τεχνικό προσωπικό, στην αντισεισμική προστασία και στη συντήρηση δημοτικών ανοιχτών χώρων.
Επίσης στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” θα ενταχθούν περισσότερα από 450 έργα «που είχε αμελήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, τα οποία έπειτα από τη συμβασιοποίησή τους θα κοστίσουν 650 εκατομμύρια ευρώ» όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης.