Μοιάζει με γιορτή! Τα αμφιθέατρα γεμίζουν, τα Πανεπιστήμια αποκτούν και πάλι ζωή. Ενάμιση χρόνο μετά, το πανεπιστήμιο Κρήτης υποδέχτηκε ξανά τους φοιτητές του, ενώ σήμερα ανοίγει τις πύλες του το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
Οι διοικήσεις των ΑΕΙ τονίζουν στην «Π» πως ήρθε η ώρα ο φόβος να δώσει τη θέση του στην ελπίδα.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γιώργος Κοντάκης αναφέρει πως χθες το πρωί πέρασε από τα αμφιθέατρα σε διάφορα Τμήματα του Ιδρύματος, όπου είδε χαρούμενα πρόσωπα. Το μήνυμα που θέλει να στείλει το Πανεπιστήμιο είναι αισιοδοξίας. Φυσικά, λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις, τα υγειονομικά μέτρα τηρούνται κατά γράμμα.
Το αμέσως επόμενο διάστημα, το Ίδρυμα θα στελεχωθεί με επιπλέον 22 περίπου άτομα προκειμένου να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος των δικαιολογητικών, των πιστοποιητικών εμβολιασμού και των αποτελεσμάτων των rapid tests. Χθες, ο έλεγχος έγινε από διοικητικό προσωπικό και μέλη ΔΕΠ που προσφέρθηκαν εθελοντικά για να εξυπηρετήσουν την κατάσταση.
Τα ποσοστά εμβολιασμού στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι πολύ υψηλά, πάνω από 80% για τους φοιτητές και πάνω από 91% για τα μέλη ΔΕΠ. Ο κ. Κοντάκης αναφέρει πως όταν μιλάμε για τέτοια ποσοστά, δεν μπορούν τα ιδρύματα να μένουν κλειστά.
Ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γιώργος Κοχιαδάκης, τονίζει πως τα αμφιθέατρα της Σχολής ήταν γεμάτα, «αυτό δείχνει την δίψα των φοιτητών και των διδασκόντων να επιστρέψουν στην διά ζώσης διδασκαλία», αναφέρει.
Την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των ΑΕΙ, δεν σημειώθηκε κανένα πρόβλημα, όλοι ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες που είχαν σταλεί.
Η Ιατρική Σχολή θα φροντίσει ούτως ώστε από την ερχόμενη Πέμπτη 7 Οκτωβρίου να λειτουργήσει ιατρείο, στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται και οι πρωτοετείς φοιτητές.
Τα στοιχεία που έρχονται όσο αφορά στους εμβολιασμούς των φοιτητών, κυρίως των δευτεροετών και άνω, είναι πως ξεπερνούν το 90%. Τις επόμενες ημέρες, θα μπορεί όποιος φοιτητής το επιθυμεί να προσέρχεται στο ιατρείο για να εμβολιαστεί, υπάρχει προοπτική να λειτουργήσει αντίστοιχο ιατρείο και στο Ρέθυμνο, με ευθύνη και πάλι της Ιατρικής.
Χθες, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο έμεινε κλειστό, σήμερα, όμως, είναι έτοιμο να υποδεχτεί κι εκείνο τους φοιτητές του, νέους και παλιότερους που δεν τους έχει «χορτάσει» λόγω πανδημίας.
Ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής Θρασύβουλος Μανιός, εξηγεί πως το ΕΛΜΕΠΑ επέλεξε να ολοκληρωθεί πρώτα η διαδικασία της πρόσληψης των ατόμων που θα κάνουν τον έλεγχο των δικαιολογητικών και μετά να λειτουργήσει το Ίδρυμα. Συνολικά, το Ίδρυμα στελεχώνεται με 24 άτομα, η διοίκηση δεν ήθελε να προβαίνουν σε ελέγχους διοικητικοί υπάλληλοι ή μέλη ΔΕΠ.
Ο κ. Μανιός θεωρεί πως θα χρειαστεί ένα μικρό διάστημα μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο. Ακόμα και οι δευτεροετείς, δεν έχουν γνωρίσει ούτε τους χώρους του ΕΛΜΕΠΑ, η απειρία είναι συσσωρευμένη, οι καθηγητές θα πρέπει να διαχειριστούν ένα αμφιθέατρο γεμάτο με 200 άτομα. Υπάρχει ο φόβος, η ανησυχία, όμως, το κλίμα δεν παύει να είναι εορταστικό.
«Ξεκινάμε να δουλεύουμε μετά από ενάμιση χρόνο, η μεγάλη εικόνα είναι η επιστροφή, υπάρχουν δυσκολίες αλλά η σημερινή μέρα πρέπει να είναι γιορτής και όχι φόβου», τονίζει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιδρύματος, το 75% των φοιτητών του έχει εμβολιαστεί όπως και το 90% με 95% του προσωπικού του. Η αίσθηση που έχει ο κ. Μανιός είναι πως από εκείνους που θα δώσουν το «παρών» στα αμφιθέατρα, οι εμβολιασμένοι θα ξεπερνούν το 90%.
Και εξ αποστάσεως διδασκαλία ζητούν καθηγητές στο Ηράκλειο
Ενστάσεις για τον τρόπο που ανοίγουν τα πανεπιστήμια εγείρει το Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο.
Οι διδάσκοντες του Ηρακλείου ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία να τροποποιήσουν τη σχετική ΚΥΑ και τις συναφείς αποφάσεις τους, «ιδίως δε να επιτραπεί η χρήση διαδικτύου, ενδεχομένως εναλλακτικά με τη διδασκαλία σε αίθουσα, για μαθήματα σε μεγάλο ακροατήριο, όταν οι υπάρχοντες χώροι δεν ικανοποιούν τις συνθήκες που συνιστώνται από την αρμόδια Επιτροπή (δυνατότητα αερισμού, πυκνότητα ακροατηρίου), και/ή ο διδάσκων έχει αποδεδειγμένο ιατρικό θέμα που τον κατατάσσει στις ευπαθείς ομάδες.
Επίσης, να επιτρέψει στα αρμόδια όργανα (Πανεπιστήμιο, Σχολή, Τμήμα, διδάσκοντες) να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της υγείας των φοιτητών, διδασκόντων και προσωπικού, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών για την αποφυγή της διασποράς της πανδημίας.
Να διευκρινιστούν –εξειδικευτούν όλα τα πρόσθετα μέτρα που το υπουργείο θεωρεί απαραίτητα προκειμένου να τηρηθούν όλοι οι ισχύοντες υγειονομικοί κανόνες περιορισμού της πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες των πανεπιστημίων.
Το πανεπιστήμιο να αντιληφθεί τις δικαιολογημένες ανησυχίες των μελών ΔΕΠ και να προσαρμόζει άμεσα τις αποφάσεις του στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Το ΔΣ κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του πανεπιστημίου θα αξιολογήσει την απόδοση των ισχυόντων μέτρων και τις ελλείψεις τους και, με τη σύμφωνη γνώμη των μελών του Συλλόγου ύστερα από Γ.Σ. θα πράξει ανάλογα.
Εφόσον τα αρμόδια όργανα δεν απαντήσουν κατάλληλα στις προβληματισμούς που έχουν εκτεθεί παραπάνω, υπήρξαν ορισμένες προτάσεις για κινητοποιήσεις που θα αναδείξουν τις προκλήσεις στις οποίες καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε (π.χ. διδασκαλία σε υπαίθριους χώρους της πανεπιστημιούπολης ή διαδικτυακή διδασκαλία, σε αντίθεση με τα κύρια προβληματικά σημεία της ΚΥΑ που έχουν ήδη αναλυθεί)».