Άμεσα φαίνεται πως προωθούνται οι διαδικασίες για την επανεκκίνηση των ερευνών για φυσικό αέριο στις περιοχές νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος.
Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, Κυριάκος Μητστοτάκης αναμένεται να έχει συνάντηση στην Αθήνα με την αρμόδια Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον την Πέμπτη, προκειμένου να ανακοινώσει στη συνέχεια τη θετική εξέλιξη, πιθανότατα την Παρασκευή.
Το ζήτημα είχε απασχολήσει έντονα τόσο το κυβερνητικό επιτελείο, όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη με τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών.
Οι αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου σε όλα τα επίπεδα, αλλά κυρίως σε επίπεδο οικονομίας, που επηρεάζουν τα περισσότερο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, υποδηλώνουν την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις, με ταυτόχρονη δημιουργία συνθηκών αξιοποίησης γεωπολιτικών και ενεργειακών εξελίξεων.
Το πρώτο ζητούμενο των ερευνών είναι να διερευνηθεί αν τα κοιτάσματα μπορούν να αξιοποιηθούν οικονομικά, αλλά και σε ποιο βαθμό μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός ουσιαστικού, εθνικού ενεργειακού αποθέματος. Η διαδικασία βέβαια είναι σύνθετη, καθώς έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα και διαπιστωθεί πως τα κοιτάσματα είναι αξιοποιήσιμα και οικονομικά βιώσιμα θα πρέπει να περάσουν έως και επτά χρόνια.
Στο μεταξύ πάντως, η άφιξη την Πέμπτη στην Αθήνα της Επιτρόπου Ενέργειας και η συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου θα δώσει την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να αναπτύξει τις προτάσεις, τις οποίες κι έχει καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόσο για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου όσο και για την αποσύνδεση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο. Είναι άλλωστε μεταξύ των μέτρων που επεξεργάζεται η Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και θα παρουσιάσει στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Ελλάδα επιδιώκει να έχει ρόλο στο κομμάτι της ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης, αλλά και στη χάραξη πολιτικών που θα μειώσουν στο μέγιστο βαθμό τα επίπεδα εξάρτησης από τη Ρωσία.