Οι κατεδαφίσεις – εξπρές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ότι δρομολογούνται στο Μάτι Αττικής υπό το βάρος της εθνικής τραγωδίας, φαίνεται ότι ανοίγουν τον δρόμο για τη χρηματοδότηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης που, όπως ανέδειξε η «Π» (στις 2-8-18), εδώ και ένα χρόνο διεκδικεί κονδύλια προκειμένου να καταφέρει να δρομολογήσει την εκτέλεση των 275 πρωτοκόλλων κατεδάφισης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν μέχρι το τέλος του μήνα, ή τις αρχές Σεπτέμβρη αναμένεται να έχουν διασφαλιστεί τα αναγκαία χρήματα μέσω του Πράσινου Ταμείου για να προχωρήσουν οι προγραμματισμένες κατεδαφίσεις κτισμάτων σε αιγιαλό και παραλίες, εάν βέβαια μέχρι τότε δεν υπάρξουν θεαματικές ανατροπές, όπως αυτή που αφορά στην αναστολή εκτέλεσης πρωτόκολλου κατεδάφισης του 2010!.
Όσο ασύλληπτο και αν ακούγεται χρειάστηκαν οκτώ ολόκληρα χρόνια προκειμένου το Διοικητικό Πρωτοδικείο να αποφασίσει όχι την ουσία της προσφυγής, αλλά το αίτημα που αφορά στην αναστολή εκτέλεσης που υπέβαλε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στα βόρεια παράλια του Ηρακλείου, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με το πρωτόκολλο κατεδάφισης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
Το απίστευτο αλλά αληθινό γεγονός έχει προκαλέσει αγανάκτηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία εδώ και ένα χρόνο έχει καταθέσει τρία αλλεπάλληλα τεκμηριωμένα αιτήματα για να διεκδικήσει από το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτήσεις για να ανατεθούν εργολαβίες κατεδάφισης 275 αυθαίρετων κτισμάτων σε όλη την Κρήτη, τα οποία βρίσκονται σε αιγιαλούς, παραλίες, δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις.
Όπως έχει γράψει η «Π», και τα τρία αιτήματα που κατέθεσε μέσα στην τρέχουσα χρονιά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απορρίφθηκαν, παρά το γεγονός ότι έφεραν τη σφραγίδα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι οποίοι τεκμηρίωναν την ανάγκη διάθεσης των κονδυλίων υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις αυτές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αυθαίρετες αυτές κατασκευές δεν αφορούν σε κτίσματα που απλώς βρίσκονται έξω από το σχέδιο πόλης ή εμφανίζουν μια παρέκκλιση σε σχέση με την οικοδομική τους άδεια. Αφορούν σε κτίσματα τα οποία προκαλούν ευθέως το κοινό αίσθημα, καθώς καταπατούν παράνομα και προκλητικά δημόσια έκταση σε αιγιαλό και παραλία και σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις.
Όπως στην πράξη αποδείχτηκε με τον πιο δραματικό τρόπο, τα αντανακλαστικά της Πολιτείας για τις κατεδαφίσεις των παράνομων κτισμάτων σε αιγιαλό, παραλίες και δάση ενεργοποιήθηκαν μετά την εθνική τραγωδία, που φαίνεται ότι αρχίζει να κινητοποιεί τον κρατικό μηχανισμό στην κατεύθυνση αυτή.
Μεγάλο «αγκάθι» ωστόσο παραμένει το ζήτημα των μεταχρονολογημένων αποφάσεων της δικαιοσύνης, που όπως αποδεικνύεται λειτουργούν ανατρεπτικά και εγείρουν σοβαρότατα ζητήματα σε σχέση με την αποτελεσματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.
Το γεγονός ότι μετά από οκτώ χρόνια αποφασίστηκε η αναστολή εκτέλεσης του πρωτόκολλου κατεδάφισης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα στα βόρεια παράλια του Ηρακλείου προκάλεσε την αγανάκτηση της συντονίστριας κ. Μαρίας Κοζυράκη, αφού, όπως η ίδια εξηγεί, μετά την εξέλιξη αυτή θα πρέπει να περιμένουμε πάλι μέχρι το τέλος του Οκτώβρη που θα συζητηθεί η υπόθεση για να δούμε την έκβασή της.
Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο τα γρανάζια της γραφειοκρατίας δημιουργούν προβλήματα τα οποία ανατρέπουν αναγκαίες δρομολογημένες παρεμβάσεις, που θα πρέπει άμεσα να εκτελούνται, ώστε να μην παγιώνονται τέτοιας μορφής αυθαιρεσίες όπως αυτές που συναντάμε σε αιγιαλούς και παραλίες της Κρήτης.
Μάλιστα, όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά η κ. Κοζυράκη, το πρόβλημα της χρηματοδότησης και η δραματική καθυστέρηση των αποφάσεων της δικαιοσύνης είναι τα πιο κρίσιμα προβλήματα με τα οποία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην προσπάθειά της να παράξει έργο.
Η ίδια σημειώνει ότι σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν, μέσα από το δρομολογούμενο νομοθετικό πλαίσιο θα υπάρξουν λύσεις στην κατεύθυνση αυτή που είναι απολύτως αναγκαίες, αφού τα ζητήματα αυτά έχουν φτάσει στη Γ.Γ. Περιβάλλοντος που φαίνεται ότι είναι πλήρως ενήμερη.