Σε πρώτο πλάνο περνά το πολυσυζητημένο έργο που αφορά την κατασκευή του φράγματος του Λαδούκου, μια παρέμβαση καθοριστικής σημασίας και για την αντιπλημμυρική προστασία του Ηρακλείου αλλά και για τον πρωτογενή τομέα της ευρύτερης περιοχής του Τεμένους.
Μέχρι το τέλος του Απριλίου αναμένεται να έχει παραδοθεί η μελέτη του έργου και αμέσως μετά το έργο θα βγει στον αέρα με στόχο μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε ανάδοχο. Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος σημειώνει ότι το μεγάλο έργο θα είχε προχωρήσει πολύ νωρίτερα, ωστόσο η μελέτη του έργου διαπιστώθηκε ότι είχε κάποια σοβαρά ζητήματα, που έπρεπε να αποκατασταθούν.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε μια συμπληρωματική σύμβαση με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις της μελέτης και να προχωρήσει άμεσα η δημοπράτηση του έργου μέσα στο καλοκαίρι.
Όπως είναι γνωστό, η κατασκευή του φράγματος Λαδούκου είναι ένα έργο για το οποίο γίνονται συζητήσεις και σχεδιασμοί πάνω από 10 χρόνια, καθώς η υλοποίησή του αποτελεί αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της ευρύτερης περιοχής του Τεμένους, προκειμένου να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας, στον οποίο στηρίζεται η οικονομία της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιφέρειας του δήμου Ηρακλείου. Σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει το φράγμα πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή του Τεμένους ανάμεσα στο Τσαγκαράκι Μετόχι και στον Προφήτη Ηλία.
Πρόκειται για μια περιοχή με εκτεταμένες καλλιέργειες, και για τον λόγο αυτό η υλοποίησή του χαρακτηρίζεται κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας. Η προώθηση του αυτού έργου αυτού έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, δίνει λύση στην αγροτική οικονομία της ευρύτερης περιοχής του Τεμένους και συγκεκριμένα στα χωριά Κυπαρίσι, Ρουκάνι, Γαλένι και Προφήτης Ηλίας…
Εκτός όμως από την αυτονόητη ωφέλεια που προκύπτει για την τοπική οικονομία της περιοχής, η κατασκευή του φράγματος έχει και ουσιαστικό αντιπλημμυρικό όφελος αφού θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάσχεση των νερών του ποταμού Γιόφυρου. Στο πλαίσιο αυτό προκύπτει και η ουσιαστική συμβολή του έργου σε σχέση με την εξέλιξη των πολεοδομικών μελετών, αφού με την ανάσχεση των νερών του ποταμού Γιόφυρου, δημιουργούνται προϋποθέσεις για την οριοθέτησή του, που αποτελεί προαπαιτούμενο για να προχωρήσουν τα σχέδια πόλης που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες όπως και κάθε προοπτική ολοκληρωμένης ανάπτυξης.
Όπως τονίζει στην «Π» ο αντιπεριφερειάρχης στις προθέσεις του είναι να ανοίξει ένα ακόμα κρίσιμο κεφάλαιο που αφορά την αντιπλημμυρική προστασία και συγκεκριμένα την κατασκευή του φράγματος των Δαφνών. Πρόκειται για ένα επίσης σημαντικό έργο το οποίο έχει βαλτώσει εδώ και χρόνια καθώς δεν έχει προχωρήσει το θέμα των απαλλοτριώσεων.
Πιο συγκεκριμένα όπως εξηγεί ο κ. Κουκιαδάκης, ενώ έχουν οριστεί τιμές μονάδος δεν έχουν πληρωθεί οι δικαιούχοι ώστε να ολοκληρωθεί η απελευθέρωση της έκτασης που απαιτείται, και η κατασκευή του φράγματος να προχωρήσει.
Ο ίδιος υπογραμμίζει τη σημασία ολοκλήρωσης των φραγμάτων τονίζοντας ότι εκτός από τη μεγάλη προσφορά τους στην ανάσχεση του Γιόφυρου και του Ξηροπόταμου έχουν κεντροβαρή ρόλο στην εξέλιξη των πολεοδομικών μελετών στην ευρύτερη περιοχή του ΤΕΙ και του Εσταυρωμένου που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε μια κατάσταση ομηρείας χωρίς σχέδιο πόλης.