Όλο και πιο κοντά στον εφιάλτη της λειψυδρίας το Ηράκλειο, καθώς πέφτει η στάθμη του νερού στο φράγμα Αποσελέμη όπου τα διαθέσιμα νερά που έχουν απομείνει φτάνουν τα 5,8 εκατομμύρια κυβικά από τα οποία τα 2-2,5 εκατομμύρια δεσμεύονται και δεν μπορούν να αντληθούν προκειμένου να μην ανακύψουν ζητήματα ευστάθειας.
Ο Σεπτέμβρης είναι ο πιο κομβικός μήνας της φετινής χρονιάς αφού, αν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες και η ζήτηση του νερού είναι τόσο αυξημένη, θα υπάρξει τεράστια πίεση στα ελάχιστα αποθέματα του φράγματος, και μοιραία θα αδειάσει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με αυτή που έχει προγραμματιστεί για να καλύψει τις υδροδοτικές ανάγκες των Δήμων Ηρακλείου Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου μέχρι το τέλος του χρόνου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το φράγμα οδηγείται στα όρια των αντοχών του με τις απολήψιμες ποσότητες νερού να συρρικνώνονται αδιάλειπτα.
Ισορροπία του τρόμου
Η οριακή αυτή κατάσταση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού θεμελιώνει μια τρομακτικά δύσκολη ισορροπία στη διαχείριση της, αφού λαμβάνονται υπόψη και τα απευκταία σενάρια για ένα πιθανό ατύχημα που μπορεί να προκληθεί, όπως μια βλάβη σε ένα αγωγό ή μια εμφάνιση μικροβίων, που αναγκαστικά θα οδηγήσει στη διακοπή της λειτουργίας του φράγματος. Σε αυτή τη φάση που η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει θεαματικά, όλα τα επίπεδα διύλισης του νερού δουλεύουν πυρετωδώς και διασφαλίζεται πλήρως η επάρκεια και η υψηλή ποιότητα του νερού που διατίθεται.
Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, με την εντατικοποιημένη λειτουργία του διυλιστηρίου το ενεργειακό κόστος λειτουργίας του φράγματος έχει ανέβει στα ύψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η αγωνία για την ενίσχυση του φράγματος με νέες ποσότητες νερού με τη νέα βροχομετρική περίοδο είναι το κρίσιμο ζητούμενο που ανοίγεται μπροστά μας σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Θεόδωρο Νίνο, ο οποίος τονίζει ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για ολόκληρη την ανατολική Κρήτη όπου τα ζητήματα επάρκειας του νερού είναι πάρα πολύ σοβαρά, και αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο έλεγχος της κατανάλωσης και η ορθολογική διαχείριση του νερού είναι το δύσκολο στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί.
Όμως αυτό είναι μια υπόθεση που αφορά εκτός από τον ΟΑΚ και τη ΔΕΥΑΗ και τον ίδιο τον δημότη, που θα πρέπει να αλλάξει την αντίληψη του σε σχέση με τη διαχείριση του νερού, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πολύτιμο αγαθό για την επιβίωση όλων μας. Καταστολή της σπατάλης, ορθολογική διαχείριση και εγκράτεια πρέπει να γίνουν βασικοί κανόνες στη διαχείριση του νερού στην καθημερινότητα μας για να διαφυλάξουμε τα διαθέσιμα αποθέματα που υπάρχουν και να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας.
Θα ληφθούν έκτακτα μέτρα;
Τα αδιέξοδα που δημιουργεί η συνεχής μείωση της στάθμης του φράγματος, μοιραία δημιουργεί έντονο προβληματισμό για το ενδεχόμενο λήψης νέων έκτακτων μέτρων. Όπως εξηγεί ο κ. Νίνος, εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο… «Το μοντέλο που έχουμε αναπτύξει είναι να φτάσει το νερό του φράγματος Αποσελέμη στις ποσότητες που έχουμε δεσμευτεί στις ΔΕΥΑ Ηρακλείου Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου που παίρνουν πόσιμο νερό από την εγκατάσταση του διυλιστηρίου μέχρι το τέλος του έτους.
Επειδή υπάρχουν αστοχίες στα δίκτυα, και κορυφώσεις στη ζήτηση στην οποία ανταποκρίνεται ο Οργανισμός, ιδιαίτερα προς τη ΔΕΥΑ Ηρακλείου δίδοντας μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι θα κάνουμε επικαιροποίηση του σεναρίου προς τα μέσα με τα τέλη του Σεπτέμβρη για να δούμε εάν απαιτείται μείωση των ποσοτήτων που διοχετεύουμε ώστε να μπορέσουμε να έχουμε επάρκεια νερού ως το τέλος της τρέχουσας περιόδου».
Ασφυκτικές οι πιέσεις του νερού σε όλη την Κρήτη
«Φέτος είναι δύσκολη χρονιά συνολικότερα για όλη την Κρήτη σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του νερού» σημειώνει ο κ. Νίνος τονίζοντας ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Ηράκλειο δεν είναι σημειακό αλλά διευρυμένο. Όπως ο ίδιος εξηγεί, «υπάρχουν και από τα δυτικά πιέσεις σε σχέση με τη ζήτηση του νερού, διότι οι ποσότητες που λαμβάνουμε από τις πηγές είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Όμως είναι ξεκάθαρο ότι στη δυτική Κρήτη το πρόβλημα δεν είναι τόσο οξύ όσο στην ανατολική Κρήτη, και γι’ αυτό και το μήνυμα στους καταναλωτές είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειές μας και να αντιμετωπίζουμε το πολύτιμο αγαθό του νερού σαν κάτι το οποίο δεν είναι άπειρο.
Πρέπει να αντιληφθούμε ότι διανύουμε μια δύσκολη χρονιά και οφείλουμε να συμβάλουμε και εμείς με ενέργειες και πρακτικές που αναθεωρούμε και προσαρμόζουμε για να εξοικονομούμε τη μέγιστη δυνατή ποσότητα νερού. Πραγματικά πρέπει να φτάσει παντού η έκκληση, ότι διανύουμε μια δύσκολη χρονιά και το στοίχημα της επάρκειας του νερού για να κερδηθεί θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι».