«Ό,τι δε λύνεται κόβεται». Την ίδια διαδρομή που ακολούθησε η ανάθεση της μελέτης της κατασκευής φράγματος του Ξηροποτάμου στην περιοχή των Δαφνών θα ακολουθήσει και η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, που οδηγείται σε διάλυση.
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με το ύψος της αποζημίωσης που ήταν φανερό ότι δεν μπορούν να κλείσουν ανώδυνα εξωθούν τον αντιδήμαρχο πολεοδομίας κ. Γιώργο Καραντινό να δρομολογήσει από την αρχή τη διαδικασία της έκδοσης νέας τιμής μονάδας.
Το ζήτημα αναμένεται σύντομα να τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου το Σώμα να ενημερωθεί αναλυτικά για τις τελευταίες εξελίξεις.
Όπως είναι γνωστό, ήδη η Οικονομική Επιτροπή προχώρησε στη διάλυση της σύμβασης που είχε με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης από (την περίοδο που ήταν ακόμα ΟΑΝΑΚ) το 2007 η οποία οδηγήθηκε στο απόλυτο τέλμα και δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρωθεί.
Αντίστοιχη αναμένεται να είναι και η διαδρομή σε ό,τι αφορά στην απαλλοτρίωση του έργου, για το οποίο έχει δεσμευτεί το ποσό των 1.550.000 ευρώ, με την προοπτική να κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στα ονόματα των δικαιούχων.
Όπως είναι γνωστό, η πολεοδομία έχει ετοιμάσει τους πίνακες των απαλλοτριώσεων των δικαιούχων που πρέπει αποζημιωθούν για να διαθέσουν τις ιδιοκτησίες τους και να προχωρήσει η κατασκευή του φράγματος των Δαφνών, με βάση σχετική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης.
Όμως οι διαφορετικές απόψεις των δικαιούχων σε σχέση με το ύψος των τιμών της αποζημίωσης, δημιούργησαν ανυπέρβλητα προβλήματα που οδηγούν το όλο θέμα σε πλήρες αδιέξοδο. Στο πλαίσιο αυτό ο αντιδήμαρχος προσανατολίζεται να γίνει και σε αυτή την περίπτωση μια επανεκκίνηση της όλης διαδικασίας ώστε να επαναπροσδιοριστούν νέες τιμές σε ό,τι αφορά στο κόστος απαλλοτρίωσης.
Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή φαίνεται ότι έχουν γίνει συζητήσεις με την Περιφέρεια Κρήτης, προκειμένου να αναζητηθούν κονδύλια τα οποία θα καλύψουν μέρος του κόστους της απαλλοτρίωσης για το οποίο υπάρχει δυνατότητα κάλυψης και μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα έργο το οποίο έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα.
Το μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της μελέτης, της απαλλοτρίωσης και της κατασκευής ενός έργου που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί χθες αφού αφορά ευθέως στην αντιπλημμυρική προστασία του Ηρακλείου που δυστυχώς εξακολουθεί να παραμένει ανοχύρωτη πόλη.
Η ανάσχεση του Ξηροπόταμου είναι ένα έργο πολύ σημαντικό και για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και για την οριοθέτηση της αντιπλημμυρικής ζώνης, χωρίς την οποία, δεν μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο πόλης σε μια τεράστια περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου, που δυστυχώς εδώ και χρόνια βρίσκεται και εξακολουθεί να παραμένει σε απόλυτη ομηρεία.