Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ Φράγμα Αποσελέμη: Από το 2024 στο 2014!

-Σε αδιέξοδο και ο ΟΑΚ, που βλέπει τα έσοδά του να στερεύουν

Με τα αποθέματα νερού του Αποσελέμη να έχουν φτάσει κάτω από τα 3.200.000 κυβικά και την ανομβρία να μη λέει να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, το Ηράκλειο έρχεται όλο και πιο κοντά στον εφιάλτη της λειψυδρίας.

Οι μειωμένες διαθέσιμες ποσότητες νερού του φράγματος που έστω και οριακά τροφοδοτούν με μικρές παροχές το Ηράκλειο, έχουν τελεσίδικο χρονοδιάγραμμα ως το τέλος του Φλεβάρη. Από εκεί και πέρα, εάν δε βρέξει, όλα δείχνουν ότι επιστρέφουμε βίαια στο 2014, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΚ κ. Θεόδωρο Νίνο, ο οποίος με δηλώσεις του στην «Π» δεν κρύβει την αγωνία του για τη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται από την ανομβρία, που προκαλεί μια τεράστια απορρύθμιση έχει με πολλές και διαφορετικές παραμέτρους. Από  τη μια πλευρά μπαίνει στο προσκήνιο η μειωμένη ικανότητα υδροδοτικών παροχών του Ηρακλείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Από την άλλη πλευρά τίθεται το κομβικό ζήτημα για το τι σημαίνει για τον ίδιο τον Οργανισμό το γεγονός ότι το φράγμα «στεγνώνει» και μοιραία σε λίγο θα αρχίσει να υπολειτουργεί. Η αδυναμία είσπραξης εσόδων του ΟΑΚ από τη λειτουργία του φράγματος είναι βόμβα στα θεμέλια του Οργανισμού, σύμφωνα με τον κ. Νίνο, ο οποίος είναι έντονα προβληματισμένος από το γεγονός ότι το φράγμα οδηγείται στα όρια των αντοχών του με τις απολήψιμες ποσότητες νερού να συρρικνώνονται αδιάλειπτα.

Η οριακή κατάσταση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού θεμελιώνει  μια τρομακτικά δύσκολη ισορροπία στη διαχείρισή της, αφού λαμβάνονται υπόψη και τα απευκταία σενάρια για ένα πιθανό ατύχημα που μπορεί να προκληθεί, όπως μια βλάβη σε ένα αγωγό ή μια εμφάνιση μικροβίων, που αναγκαστικά θα οδηγήσει στη διακοπή της λειτουργίας του φράγματος.

Σε αυτή τη φάση, που η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει θεαματικά, όλα τα επίπεδα διύλισης του νερού δουλεύουν πυρετωδώς και διασφαλίζεται πλήρως η επάρκεια και η υψηλή ποιότητα του νερού που διατίθεται.

Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, με την εντατικοποιημένη λειτουργία του διυλιστηρίου το ενεργειακό κόστος λειτουργίας του φράγματος έχει ανέβει στα ύψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η αγωνία για την ενίσχυση του φράγματος με νέες ποσότητες νερού τους επόμενους μήνες είναι το κρίσιμο ζητούμενο που ανοίγεται μπροστά μας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Θεόδωρο Νίνο, ο οποίος τονίζει ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για το κρίσιμο ζητούμενο της επάρκειας του νερού, που είναι εξαιρετικά σοβαρό. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο έλεγχος της κατανάλωσης και η ορθολογική διαχείριση του νερού είναι το δύσκολο στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ Φράγμα Αποσελέμη: Από το 2024 στο 2014!
Όμως αυτό είναι μια υπόθεση που αφορά, εκτός από τον ΟΑΚ και τη ΔΕΥΑΗ, και τον ίδιο τον δημότη, που θα πρέπει να αλλάξει την αντίληψή του σε σχέση με τη διαχείριση του νερού και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πολύτιμο αγαθό για την επιβίωση όλων μας.

Καταστολή της σπατάλης, ορθολογική διαχείριση και εγκράτεια πρέπει να γίνουν βασικοί κανόνες στη χρήση του νερού στην καθημερινότητά μας, για να διαφυλάξουμε τα διαθέσιμα αποθέματα που υπάρχουν και να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

Όπως είναι γνωστό, ήδη η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχει στείλει οδηγίες για τη λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας που θα ανακόψουν τη σπατάλη του νερού, στα οποία περιλαμβάνεται η απαγόρευση του ποτίσματος, η ελλειμματική άρδευση, κλιμακωτά τιμολόγια και τσουχτερά  πρόστιμα προκειμένου να κατασταλεί  με κάθε τρόπο η άσκοπη χρήση.