«Φωτιές» άναψε στο Δήμο Μαλεβιζίου η πρώτη παρουσίαση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, καθώς πυροδότησαν αντιδράσεις δύο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν αφενός στο ζωτικής σημασίας ζήτημα της απομάκρυνσης των ρυπογόνων εγκαταστάσεων από το παραλιακό τμήμα του δήμου, το οποίο οι μελετητές άφησαν να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν να μείνει ως έχει, και αφετέρου πρότειναν τη διατήρηση του καναλιού της Αγίας Πελαγίας για το οποίο υπάρχουν οξύτατες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.
Η παρουσίαση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου έγινε στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου στην Τύλισο, στη διάρκεια της οποίας οι μελετητές παρουσίασαν την μεθοδολογία της εκπόνησής του και τέθηκαν μια σειρά από κομβικής σημασίας θέματα που συνδέονται με την αναπτυξιακή φυσιογνωμία του δήμου, και τη χωροταξική του οργάνωση.
Ωστόσο, το θέμα στο οποίο επικεντρώθηκε η συζήτηση ήταν το «καυτό» θέμα της απομάκρυνσης των ρυπογόνων εγκαταστάσεων από όλο το παραλιακό τμήμα του δήμου.
Και η αναφορά δεν εστίασε στη μεταφορά των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, αλλά όλων των άλλων ρυπογόνων μονάδων που επιβαρύνουν χρόνια τώρα την περιοχή, που προβάλλει σαν προαιώνιο αίτημα τη μετακίνησή τους από το παράκτιο τμήμα του δήμου μέσα από αναρίθμητες πολιτικές αποφάσεις όλων των αρμόδιων θεσμικών οργάνων.
Ωστόσο, η τοποθέτηση των μελετητών που κινήθηκε στη λογική ότι οι ρυπογόνες εγκαταστάσεις δεν είναι σίγουρο ότι θα φύγουν και ότι είναι πιθανόν να μείνουν, άναψε «φωτιές» και πυροδότησε έντονες αντιδράσεις.
Όπως είναι γνωστό, το ζήτημα της απελευθέρωσης του παραλιακού μετώπου είναι ένα αίτημα πρώτης γραμμής για την τοπική κοινωνία που χρόνια τώρα περιμένει να «αναπνεύσει» και να αναδείξει το φυσικό κάλλος της, γεγονός που εκφράστηκε έντονα και κατηγορηματικά στις αντιδράσεις που διατυπώθηκαν.
Ένα δεύτερο κομβικό ζήτημα που προκάλεσε μεγάλες τριβές, αφορά στο περίφημο κανάλι της Αγίας Πελαγίας το οποίο οι μελετητές πρότειναν να διατηρηθεί, και να λειτουργήσει συνδυαστικά με τα φράγματα ανάσχεσης που δρομολογούνται.
Η προσέγγιση αυτή προσέκρουσε σε έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής που χαρακτηρίζουν απόλυτη πληγή το «κανάλι», τονίζοντας ότι όσο υπάρχει αυτό, η Αγία Πελαγία θα είναι υποβαθμισμένη.
Μάλιστα έγιναν και σχετικές τοποθετήσεις στο πλαίσιο των οποίων τονίσθηκε ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο υποβαθμίζει υγειονομικά, περιβαλλοντικά και αισθητικά την περιοχή και δεν επιτελεί το ρόλο του ως δημόσιο έργο.
Παράλληλα, τονίσθηκε ότι η στάθμη του καναλιού είναι χαμηλότερα από το επίπεδο της θάλασσας με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται στάσιμα νερά που μετατρέπονται σε βούρκο και υποβαθμίζουν τραγικά το φυσικό περιβάλλον.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο υλοποιείται με ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την εκπόνηση του οποίου έχει αναθέσει στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με το Δήμο Μαλεβιζίου.
Στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης αναπτύχθηκαν θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, ζητήματα που αφορούν στα δίκτυα υποδομής και συγκεκριμένα το οδικό δίκτυο, τις νέες χαράξεις σε επίπεδο δήμου και οικισμών, τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης ομβρίων και ακαθάρτων, ηλεκτροδότησης, τηλεπικοινωνιών, τα σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, τα υφιστάμενα και προγραμματιζόμενα συστήματα άρδευσης.
Επίσης, τέθηκαν ζητήματα πολεοδομικής οργάνωσης, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και λοιπών απειλών με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιπλημμυρική προστασία και μείωση πλημμυρικής διακινδύνευσης του δήμου.