Ο κίνδυνος να μετατραπεί η Αγία Πελαγία σε Μάτι και να θρηνήσουμε θύματα αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή και χάρη στις προσπάθειες πυροσβεστών και αστυνομικών, λόγω της μεγάλης και δύσκολα διαχειρίσιμης φωτιάς που ξέσπασε χθες το μεσημέρι.
Όλα δείχνουν ότι η φωτιά που κινητοποίησε όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις από γης και αέρος ξεκίνησε από τις θερμές εργασίες (ηλεκτροσυγκόλληση) που έκαναν δύο άτομα, τα οποία συνελήφθησαν από την πυροσβεστική και παραδέχτηκαν ότι μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου έκαναν εργασίες που έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συλληφθέντες είναι ένας 73χρονος κι ένας 65χρονος, οι οποίοι έκαναν εργασίες οξυγονοκόλλησης μιας σωλήνας σε υπαίθριο χώρο έξω από το σπίτι τους
Είναι χαρακτηριστικό ότι εκκενώθηκαν αρκετές κατοικίες της περιοχής, ενώ σε μία περίπτωση αστυνομικοί του ΤΑΕ Ηρακλείου απεγκλώβισαν μία πενταμελή οικογένεια – ένα μέλος της οποίας με κινητικά προβλήματα- όταν φωτιά πέρασε στην αυλή του σπιτιού, χωρίς ευτυχώς να καεί το σπίτι.
Πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι τετραμελής ομάδα του ΤΑΕ Ηρακλείου προσέγγισε σε σπίτι που απειλούνταν να καεί. Ο οδηγός έβαλε στο τζιπ τα μέλη της οικογένειας για να τα μεταφέρει με ασφάλεια, όπως και έγινε.
Πίσω έμειναν το υπόλοιπο πλήρωμα και εγκλωβίστηκαν από τη φωτιά. Για να σωθούν βούτηξαν με τον … οπλισμό τους στη θάλασσα, κολύμπησαν και βγήκαν σε παραλία, όπου ο κόσμος βλέποντάς τους δεν είναι υπερβολή ότι έκανε τον σταυρό του που σώθηκαν από αυτή την περιπέτεια.
Η χθεσινή φωτιά είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός πύρινου εφιάλτη που απειλούσε μία μεγάλη κατοικήσιμη έκταση, εκεί όπου η πρόσβαση ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τους πυροσβέστες που προσπαθούσαν να σβήσουν τις εστίες, οι οποίες συνεχώς αναζωπυρώνονταν.
Εξαρχής η φωτιά που εκδηλώθηκε δημιούργησε πολλά προβλήματα, αφού η προσέγγιση ήταν δύσκολη, καθώς λόγω των έργων που γίνονται εκεί για την κατασκευή των κόμβων, τα οχήματα της πυροσβεστικής καθυστέρησαν να φτάσουν στα σημεία που καίγονταν.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγίας Πελαγίας Μαρίνα Καρούζου, τόνισε ότι τα οχήματα της πυροσβεστικής δεν ήξεραν πως να προσεγγίσουν στα σημεία που καίγονταν και χρειάστηκε οι κάτοικοι της Αγίας Πελαγίας να τους υποδείξουν το πώς θα πάνε εκεί όπου υπήρχαν οι πύρινες εστίες. Όμως και όταν έγινε η προσέγγιση, η αντιμετώπιση των εστιών ήταν δύσκολη λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής.
«Η προσέγγιση μας ήταν δύσκολη και για το λόγω ότι υπήρχε πυκνή βλάστηση κοντά στον αστικό ιστό και του επικλινούς του εδάφους. Σταθήκαμε τυχεροί που δεν φυσούσε δυνατός αέρας. Η έντασή του ήταν 3 με 4 μποφόρ» ανεφερε στην «Π», ο διοικητής των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης Δημοσθένης Μπουντουράκης.
Όμως και από θαλάσσης κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει κινητοποίηση, υπό το φόβο να επαναληφθούν τα όσα τραγικά έζησαν οι κάτοικοι στο Κόκκινο Λιμανάκι. Έτσι, έσπευσαν στο σημείο σκάφος του λιμενικού Σώματος, αλλά και σκάφη ιδιωτών που έσπευσαν για βοήθεια.
Η κατάσβεση
Μετά από ώρες προσπαθειών τελικώς η φωτιά ελέγχθηκε και δεν κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν το ελικόπτερο της Π.Υ από το Ηράκλειο, 70 πυροσβέστες, 15 υδροφόρα οχήματα, οχτώ βοηθητικά, τρεις υδροφόρες ΟΤΑ. Η φωτιά άφησε πίσω της καμένα 30 στρέμματα χορτολιβαδικής και δασικής έκτασης.