Ροή ειδήσεων
Κυριακή, 30 Ιουνίου 2024
Γιορτάζουν: Απόστολος, Μελίτων, Αγαμέμνονας, Αγησίλαος, Αγόρω, Αίολος, Άλκηστις, Αλκμήνη, Ανδρομέδα, Αντιόπη, Αριστομένης, Αρθούρος, Βελισάριος, Βενέτιος, Βενιζέλος, Βιολέτα, Βρασίδας, Διαγόρας, Δίκαιος, Εβελίνα, Έκτορας, Ελβίρα, Εριφύλη, Ερρίκος, Ερωτόκριτος, Ευαγόρας, Ευριπίδης, Ευρυδίκη, Φαίδων, Φειδίας, Φραγκίσκος, Γιασεμή, Γιολάντα, Γλαύκος, Ηλέκτρα, Ιοκάστη, Ισαβέλα, Καλομοίρα, Καλυψώ, Κανέλος, Κασσάνδρα, Κίμων, Κίρκη, Κλάρα, Κλεάνθης, Κλέαρχος, Κλεομένης, Κομνηνός, Κρίτων, Κυβέλη, Λαέρτης, Λογοθέτης, Λυκούργος, Λύσανδρος, Μανταλένα, Μάνθος, Μίνωας, Μιράντα, Μιρέλα, Μυρτώ, Ναυσικά, Νεοκλής, Νεοπτόλεμος, Νιόβη, Οφηλία, Ορφέας, Όθων, Παγώνα, Πανωραία, Περίανδρος, Πραξιτέλης, Πυθαγόρας, Ροδοθέα, Τερέζα, Τερψιθέα, Θέλξη, Θρασύβουλος, Τιμολέων, Άγις, Αίσωπος, Αλβέρτος, Αλκίνοος, Αμφιτρίτη, Αναξίμανδρος, Ανδροκλής, Αρετή, Εριέττα, Έρρικα, Γοργίας, Ήρα, Ηρώ, Ιόλη, Ιπποκράτης, Κάρολος, Μαλβίνα, Μέλισσα, Ναπολέων, Σεμίνα, Οδέττη, Ζώτος, Αλφρέδος, Αρμονία, Ηώ, Ήβη, Ινώ, Κλαίρη, Λάνα, Λάρα, Λίλα, Λίλιαν, Μαρίσσα, Κυρήνη, Μηλινόη, Νία, Ρέα, Υβόννη, Βεατρίκη, Άρια, Καλλίµαχος, Κρατερός, Πολυκράτης, Πούλια
27°
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Φως στην κλοπή του νερού από το φράγμα της Φανερωμένης
Η παράνομη σύνδεση του αγωγού που ήρθε στο φως

Την κήρυξη του Δήμου Φαιστού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών ο δήμαρχος Γρηγόρης Νικολακάκης με τη λειψυδρία να σαρώνει τον κάμπο της Μεσσαράς και να δημιουργούνται εκρηκτικά προβλήματα στην ύδρευση και στην άρδευση, με αποτέλεσμα οι γεωτρήσεις να βαθαίνουν στα 150 μέτρα για να αντλήσουν νερό.

Στο μεταξύ τεχνικό κλιμάκιο της Περιφέρειας Κρήτης που έχει την ευθύνη του φράγματος Φανερωμένης εντόπισε ήδη δύο αγωγούς στον πρώτο παράλληλο μετά τους Βώρους με κατεύθυνση προς το Τυμπάκι, από όπου φαίνεται ότι υπήρχε παράνομη σύνδεση, με αποτέλεσμα να φεύγουν μεγάλες ποσότητες νερού.

Όμως, σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο, οι έρευνες θα συνεχιστούν, διότι υπάρχει και άλλο σημείο το οποίο θα πρέπει να ερευνηθεί από όπου γινόταν αθόρυβα υφαρπαγή του νερού χωρίς καμία καταγραφή από υδρόμετρα και χωρίς κανείς να αντιλαμβάνεται κάτι.

Ο κ. Νικολιδάκης τονίζει ότι οι παράνομες αυτές συνδέσεις δεν είναι καθόλου πρόσφατες, έχουν γίνει πριν από πολλά χρόνια και το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι είχε γίνει καθεστώς η παράνομη άντληση νερού επί σειρά ετών, η οποία τώρα έρχεται στην επιφάνεια με τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη λειψυδρία.

Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να αξιολογηθεί και να συνυπολογιστεί σε σχέση με τη γενικότερη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Απελπιστική η κατάσταση στη Γαλιά

Η απώλεια 3 εκατομμυρίων κυβικών νερού από το φράγμα της Φανερωμένης έχει βαρύτατο κόστος σε όλες τις περιοχές που μέχρι σήμερα αρδεύονται από το φράγμα, για τις οποίες δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα εναλλακτική λύση, καθώς δεν έχουν νερό ούτε για δείγμα.

Όπως σημειώνει, αυτή τη στιγμή στο μάτι του κυκλώνα είναι η περιοχή της Γαλιάς όπου οι καλλιέργειες των αγροτών και η παραγωγή των θερμοκηπίων τινάζονται στον αέρα, αφού δεν μπορούν να ποτιστούν.

Η κατάσταση αυτή θα έχει οξύτατες παρενέργειες στην τοπική οικονομία, η οποία δοκιμάζεται σκληρά από τη γενικότερη κατάσταση της έλλειψης νερού. Ειδικότερα στην περιοχή  της Γαλιάς, όπως εξηγεί ο δήμαρχος, υπήρχαν κάποιες παράνομες γεωτρήσεις για τις οποίες έγιναν καταγγελίες και έκλεισαν.

Από εκεί και πέρα το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει διέξοδος για την αγροτική παραγωγή της περιοχής γεγονός που προκαλεί σοβαρούς κλυδωνισμούς στην τοπική οικονομία.

Γιατί ο Δήμος πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Στο έγγραφο που έστειλε ο Δήμος Φαιστού στο Υπουργείο Εσωτερικών εξηγεί ότι η διοικητική του ενότητα «πλήττεται ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή, με την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες να είναι δύο από τις πιο χαρακτηριστικές παραμέτρους της.

Το έγγραφο του Δήμου Φαιστού με το οποίο ζητά να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ειδικότερα το φαινόμενο της ξηρασίας με την λειψυδρία ως δευτερογενή συνέπειά της είναι παράγοντας ο οποίος μας προβληματίζει ιδιαίτερα, λόγω της απόλυτης εξάρτησης της τοπικής κοινωνίας από την αξιοποίηση υπόγειων και επιφανειακών υδροφοριών, οι οποίες συρρικνώνονται επικίνδυνα.

Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το 2023 «έκλεισε» με συνολικό ετήσιο ύψος βροχή τα 194mm και αυτό μετά από 3 συνεχόμενα ξηρά έτη (δες πινακάκι).


Σε ό,τι αφορά το τρέχον έτος, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, με το συνολικό ύψος βροχής που δέχθηκε η περιοχή μας από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα να περιορίζονται στα 82mm. Η ξηρασία καθώς και λειψυδρία που αυτή συνεπάγεται,  θέτει σε επισφάλεια τη διαθεσιμότητα και την καλή ποιότητα του υδρευτικού νερού.

Η κατάσταση αυτή έχει ήδη από τα προηγούμενα έτη επηρεάσει αρνητικά την αγροτική παραγωγή, έχει περιορίσει τη διαθεσιμότητα και έχει υποβαθμίσει την ποιότητα του αρδευτικού νερού, υπονομεύει την ευρωστία του φυσικού περιβάλλοντος και επομένως λειτουργεί ως παράγοντας που θέτει σε κίνδυνο πολίτες, περιουσίες και φυσικό περιβάλλον.

Για τους παραπάνω λόγους, με δεδομένο ότι ως Δήμος αδυνατούμε να αντεπεξέλθουμε με ιδία μέσα στις επιπτώσεις της ξηρασίας και με βάση τις διατάξεις του άρθρου 25 του νόμου 4662/2020(ΦΕΚ Α’27), παρακαλώ να ενεργήσετε για την κήρυξη του συνόλου του Δήμου Φαιστού σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας λόγω ξηρασίας».