Από τη σύσκεψη που συγκάλεσε η «Ελπίδα» στο Αρκαλοχώρι
Από τη σύσκεψη που συγκάλεσε η «Ελπίδα» στο Αρκαλοχώρι

Τη συγκρότηση ενός φορέα διαχείρισης που θα αναλάβει να αντιμετωπίσει διεξοδικά  την κρίση που έχει δημιουργήσει στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου ο φονικός σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου, ζητούν οι σεισμόπληκτοι της περιοχής, όπως προέκυψε από τη συνάντηση την οποία συγκάλεσε χθες ο Σύλλογος «Ελπίδα».

Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι όλοι βουλευτές πλην των κυβερνητικών, οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι και των σεισμόπληκτων ΟΤΑ (Μινώα, Βιάννου, Αρχανών Αστερουσίων, Οροπεδίου Λασιθίου, Ηρακλείου, Γόρτυνας, Φαιστού), ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Π.Μπαριτάκης ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Σιριγωνάκης και ο κ. Δοξαστάκης, αναδείχτηκαν όλα τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα  με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η τοπική κοινωνία.

Ειδικότερα αυτό το οποίο τονίσθηκε είναι ότι αναδύεται η ανάγκη να υπάρξει ένας ενιαίος φορέας διαχείρισης στον οποίο θα διοριστεί ένας συντονιστής από την κυβέρνηση, ώστε μέσα από αυτόν να αντιμετωπίζονται διεξοδικά όλα τα μεγάλα ζητήματα που ανακύπτουν. Όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει να δρομολογηθεί μια διαδικασία και να συγκροτηθεί ένας φορέας κατά το μοντέλο της Ευβοίας,  όπου έχει αναλάβει το συντονισμό ο Σταύρος Μπένος.

Σε αντίθετη περίπτωση, τόνισαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου «Ελπίδα», θα προσκρούουμε από το ένα υπουργείο στο άλλο και δεν θα μπορούμε να βρούμε διέξοδο και λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα αποσταλεί και νέο επικαιροποιημένο υπόμνημα στον πρωθυπουργό, στα αρμόδια υπουργεία και τα στελέχη της κυβέρνησης, στο οποίο θα τίθενται μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή.

Ανάμεσα σε αυτά είναι «η διατήρηση ανοικτής της πλατφόρμας arogi.gov.gr, τουλάχιστον ένα μήνα μετά τις 07.04.2022 ή 21.04.2022, ημερομηνία λήξης των αιτήσεων για αυτοψίες, ανάλογα με την ημερομηνία οριοθέτησης. Επίσης η απλοποίηση της διαδικασίας αποζημίωσης στεγαστικής συνδρομής στα κτήρια που έχουν υποστεί ελαφριές βλάβες (πράσινα) και δεν χαρακτηρίζονται σεισμόπληκτα.

Ακόμα η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής δωρεάν κρατικής αρωγής και άτοκου δανείου χωρίς τον περιορισμό των 150 τ.μ., δηλαδή ανεξαρτήτως τετραγωνικών, για κάθε ιδιοκτήτη που διαθέτει στην ιδιοκτησία του κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα μία κατοικία και έναν επαγγελματικό χώρο. Επίσης αναθεώρηση και προσαρμογή στα σημερινά  δεδομένα του τιμολογίου υπολογισμού της δαπάνης για τις εργασίες επισκευής.

Αντίστοιχα επιδότηση κατεδάφισης 15€/κ.μ. κτηρίου για όλα τα κτήρια για τα οποία εκδίδονται πρωτόκολλα αυτοψίας επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων ή εκθέσεις αυτοψίας για επικινδύνως ετοιμόρροπα κτήρια, ποσού 15€/κ.μ. κτηρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία κτηρίων στα πρωτόκολλα ή στις εκθέσεις κατεδάφισης.

Άμεση χρηματοδότηση των πληγέντων Δήμων, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα και μαζικά στις κατεδαφίσεις των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων και στην απομάκρυνση των υλικών κατεδαφίσεων και των καταπτώσεων υλικών σε κοινόχρηστους χώρους σε αδειοδοτημένους χώρους.

Κρίσιμο ζητούμενο είναι ακόμα η στελέχωση του Τ.Α.Ε.Φ.Κ. (50 μηχανικοί), των αρμόδιων Υ.ΔΟΜ. (10 μηχανικοί), του Σ.Α. (5 μηχανικοί), των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων (5 μηχανικοί) και των πληγέντων Δήμων (10 διοικητικοί) για τη στελέχωση των επιτροπών ελέγχου των δικαιούχων της πρώτης αρωγής για οικοσκευή.

Αυτό το οποίο τονίσθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης ήταν ότι υπάρχει μεγάλη χρονοτριβή με τη στεγαστική συνδρομή και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ενισχύονται οι μετακινήσεις των πολιτών και να εντείνεται το φαινόμενο της εσωτερικής μετανάστευσης.

Όπως είπαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, αν ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να φτιάξει το σπίτι του και έχει χάσει τη δουλειά του δεν μπορεί να κρατηθεί από κάπου για να μείνει στον τόπο του. Έτσι αναγκάζεται να αναζητήσει αλλού εργασία και να φτιάξει τη ζωή του από την αρχή σε άλλη περιοχή εκτός δήμου Μινώα.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι στο πλαίσιο της σύσκεψης ανέδειξε ως κεντρικό πρόβλημα την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου οικιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης των σεισμόπληκτων περιοχών και την ανυπαρξία ενιαίου συντονιστικού κέντρου, που σε συνδυασμό με την αδράνεια της κυβέρνησης να μελετήσει πολλά ζητήματα και να λάβει αποφάσεις, προκαλούν συσσώρευση προβλημάτων, στασιμότητα στην αποκατάσταση και κύμα φυγής κατοίκων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Όπως σημειώνει, κινδυνεύει να χαθεί και η ελπίδα από το νέο αεροδρόμιο, αφού δεν υπάρχει μέχρι τώρα κανένας συσχετισμός ενεργειών και δράσεων που θα διασφαλίσει θετική επίδραση και ανάπτυξη της περιοχής και ζήτησε ευρεία διαβούλευση για τη συγκρότηση του χωρικού σχεδίου, που δυστυχώς ακόμη δεν ξεκίνησε.