Η άτυχη Μαρίζα είναι καθηλωμένη από το 2011 σε αναπηρικό καροτσάκι
Η άτυχη Μαρίζα είναι καθηλωμένη από το 2011 σε αναπηρικό καροτσάκι

Και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε χθες ένοχος γιατρός του Βενιζελείου Νοσοκομείου για την κατηγορία της σωματικής βλάβης από αμέλεια σε βάρος φοιτήτριας, η οποία από το 2011  βρίσκεται καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου με ομόφωνη απόφαση επέβαλε στον γιατρό ποινή 18 μηνών, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης δύο ετών χωρίς ελαφρυντικό.

Η υπόθεση αφορά στην ιστορία της νεαρής Μαρίζας Γουργολίτσα, η οποία την περίοδο εκείνη ζούσε στο Ηράκλειο καθώς σπούδαζε στο Μαθηματικό του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ παράλληλα εργαζόταν για να μπορεί να καλύπτει κάποια από τα έξοδά της, καθώς η οικογένειά της είναι άνθρωποι της βιοπάλης.

Σύμφωνα με τον συνήγορο της πολιτικής αγωγής κ. Νίκο Διαλυνά, η καθήλωση της Μαρίζας σε αναπηρικό καρότσι οφείλεται αποκλειστικά στην αμέλεια που επέδειξαν οι γιατροί στην αντιμετώπιση του προβλήματος που παρουσίασε, με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλεται, η βλάβη που υπέστη το κορίτσι να είναι μη αναστρέψιμη.

«Αν είχε υποβληθεί αμέσως σε μαγνητική, τώρα η κοπέλα θα περπατούσε» είχε υποστηρίξει  κατά την υποβολή της μηνύσεως στη Δικαιοσύνη, η οποία στρεφόταν κατά παντός υπευθύνου. Η φοιτήτρια είχε απευθυνθεί στο εφημερεύον νοσοκομείο, καθώς ένιωσε ένα δυνατό πόνο να «ζώνει» την πλάτη και να την αγκαλιάζει μέχρι το στήθος.

Συμπτώματα που δεν προϊδέασαν τους γιατρούς, ώστε να προβούν σε περαιτέρω διερεύνηση του περιστατικού ως προς την πραγματική αιτία του σοβαρού προβλήματος που είχε, το οποίο διαγνώστηκε λίγα 24ωρα μετά σε άλλο νοσοκομείο και αφού ήδη σύμφωνα με την πολιτική αγωγή είχε ξεκινήσει η παράλυση των κάτω άκρων της.

Τότε πια και εφόσον η κατάστασή της είχε επιδεινωθεί και τα συμπτώματα ήταν πιο έντονα, υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία όπου εντοπίστηκε η πηγή του κακού. Υπήρχε δυσπλασία, ένα μόρφωμα δηλαδή, στον νωτιαίο μυελό, που αιμορραγούσε, με αποτέλεσμα να προκληθούν οι βλάβες. Αρχικώς, όπως ειπώθηκε, είχε θεωρηθεί ότι η κοπέλα υπέφερε από ψύξη και της είχαν χορηγήσει μυοχαλαρωτικά.

Η Μαρίζα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα, έγιναν επίπονες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της βλάβης, ενώ απευθύνθηκε και σε εξειδικευμένο κέντρο στη Ζυρίχη της Ελβετίας, χωρίς όμως θετικό αποτέλεσμα.

Η «Π» επικοινώνησε με τον κ. Διαλυνά μετά την έκδοση της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Ο ίδιος αναφέρθηκε με συγκίνηση σε ένα απόσπασμα από την κατάθεση της ίδιας της Μαρίζας ενώπιον του δικαστηρίου. Καθηλωμένη στο αναπηρικό καρότσι, η κοπέλα δηλώσε συγκλονισμένη από το γεγονός ότι αν οι γιατροί είχαν διαγνώσει έγκαιρα το πρόβλημα δύο ημέρες πριν, σήμερα θα ήταν όρθια. «Μου στέρησαν την ελπίδα να μην μείνω ανάπηρη» είπε.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δεν έλειψαν οι εντάσεις. Μάλιστα κατά την εξέταση γιατρού-μάρτυρα υπεράσπισης οι τόνοι ανέβηκαν, με τον κ. Διαλυνά να φωνάζει: «αν δεν μπορείτε να λειτουργήσετε τα νοσοκομεία, να τα κλείσετε».

Το ποινικό σκέλος της υπόθεσης έκλεισε με τη χθεσινή απόφαση, σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα το αστικό καθώς η οικογένεια έχει προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου, στρεφόμενη κατά των δύο νοσοκομείων του Ηρακλείου.