Έντονη ήταν η παρουσία του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Space Station Design Workshop του Πανεπιστημίου της Στουτγκάρδης, όπου επιλέχθηκαν συνολικά 50 άτομα από όλο τον κόσμο για να σχεδιάσουν έναν διαστημικό σταθμό!
Ο φοιτητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, κ. Μάριος Αδαμίδης και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Φυσικής, κ. Μαίρη Γεωργούση, είχαν, μεταξύ άλλων, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις του αστροναύτη Reinhold Ewald.
Το workshop έγινε την πρώτη βδομάδα του Οκτωβρίου, κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα δηλώνουν συμμετοχή, όμως, η επιλογή γίνεται βάσει βιογραφικών και συστάσεων ενώ το κάλεσμα δεν απευθύνεται μονάχα σε φοιτητές αλλά γενικότερα σε ανθρώπους του χώρου. Διήρκησε δέκα μέρες περίπου, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.
Ο κ. Αδαμίδης είναι από την Ξάνθη και, όπως περιγράφει στην «Π», έγινε μία προσομοίωση του αρχικού σταδίου του σχεδιασμού μίας αποστολής στο φεγγάρι, σκοπός ήταν να στηθεί ένας διαστημικός σταθμός στη σελήνη.
Κάνει λόγο για μία ενδιαφέρουσα εμπειρία, έλαβαν μέρος πολλά άτομα από τον χώρο της βιομηχανίας, της επιστήμης, δόθηκαν διαλέξεις που άξιζε κανείς να παρακολουθήσει, συνεργάστηκαν όλες οι ομάδες πολύ καλά για να βγει το τελικό αποτέλεσμα. Οι εννέα μέρες που διήρκεσε το workshop ήταν φορτωμένες με πολλή δουλειά και ξεχωριστές αναμνήσεις, πλέον.
Ο ίδιος θέλει όταν πάρει το πτυχίο του από το ΤΕΤΥ να ασχοληθεί με τον τομέα της αεροδιαστημικής. Το Τμήμα του παρέχει γνώσεις μηχανικού υλικών, ασχολείται με τη θερμική μηχανική, «η δουλειά μου είναι να εξασφαλίζω τις κατάλληλες θερμοκρασίες για τα υλικά μιας κατασκευής, να προσέχω να πληροί κάποια προαπαιτούμενα η κατασκευή», περιγράφει.
Για το ΤΕΤΥ, που είναι ένα Τμήμα που φέτος αδικήθηκε από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αναφέρει πως προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις. Ωστόσο, θεωρεί πως στον τομέα της αεροδιαστημικής, τα ελληνικά Πανεπιστήμια χρειάζονται ακόμα να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα. Στη Στουτγκάρδη υπάρχουν τμήματα με αποκλειστικό αντικείμενο την αεροδιαστημική.
Σκέφτεται να συνεχίσει με μεταπτυχιακές σπουδές, είναι, όπως λέει, ανοιχτός σε προτάσεις και συνεργασίες.
Η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Φυσικής κ. Μαίρη Γεωργούση, είναι από το Αγρίνιο και έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όπως λέει, ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία, είχε την ευκαιρία να δει πώς εργάζονται άτομα από τις άλλες ομάδες και Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Ήταν η πρώτη φορά που δούλεψαν ομαδικά και όχι ο καθένας ξεχωριστά και η όλη διαδικασία ήταν υψηλών απαιτήσεων. Ήταν δέκα μέρες γεμάτες συναντήσεις, υποχρεώσεις, με «σφιχτές» προθεσμίες για να παραδώσουν οι ομάδες τα αποτελέσματά τους. Έζησε, όπως περιγράφει, κάτι ξεχωριστό που θα της μείνει αξέχαστο.
Το αντικείμενό της είναι η αστροφυσική, ασχολείται με εφαρμογές για το διάστημα, είναι μέλος της ομάδας SpaceDot στο ΑΠΘ που κατασκευάζει έναν δορυφόρο, στο πλαίσιο προγράμματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Ο δορυφόρος που ετοιμάζουν σχεδιάζεται να εκτοξευτεί τα επόμενα χρόνια, συνεπώς δεν πρόκειται για μία θεωρητική αλλά πραγματική αποστολή.
Η ίδια σκέφτεται να εργαστεί στο εξωτερικό, πιστεύει πως εκτός συνόρων υπάρχουν πολλές προοπτικές.