«Τι είναι αυτό;». Αυτές ήταν οι τρεις λέξεις που εκστόμισε αυθόρμητα ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Φλωρίδης, κατά την περιήγηση του στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, την Παρασκευή.
Μόλις είχε ενημερωθεί από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Νίκο Λογοθέτη ότι στην παντελώς ακατάλληλη αίθουσα στην οποία βρίσκονταν, μόλις προχθές είχε συνεδριάσει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, με τους ενόρκους… στοιβαγμένους ελλείψει χώρου πίσω από τους τακτικούς δικαστές.
Δικηγόρος στο επάγγελμα και με δικαστές στην οικογένεια του ο κ. Φλωρίδης είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας σε επίπεδο λειτουργίας και απονομής της δικαιοσύνης. Αναμφίβολα όμως αιφνιδιάστηκε από το χάλι του κτιρίου των δικαστηρίων και δεν το έκρυψε. Το είπε και στην συνάντηση που είχε με δικηγόρους στο εντευκτήριο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, το παραδέχτηκε και αργότερα στις δηλώσεις του. Μπορεί να έχει επισκεφθεί αλλεπάλληλες φορές το Ηράκλειο, να διατηρεί σημαντικούς φιλικούς δεσμούς, όμως πρώτη φορά πάτησε το πόδι του στα δικαστήρια λόγω θεσμικής αρμοδιότητας. «Δε χρειάζεται να πω λόγια καταθλιπτικά για την κατάσταση.
Πρέπει να σας πω ότι δεν μου άρεσε καθόλου αυτό που είδα. Η κατάσταση δεν είναι καλή. Αυτό που είναι λίγο πιο ενοχλητικό είναι ότι θα μπορούσαν να έχουν γίνει και κάποιες εργασίες συντήρησης. Είπαμε να κάνουμε γρήγορα κάποιες παρεμβάσεις ευπρεπισμού εσωτερικά για να είναι πιο αξιοπρεπείς οι χώροι και να βοηθήσουμε λίγο και την ψηφιακή του υποδομή. Ίσως την άλλη εβδομάδα να εγκριθούν κάποια χρήματα για να γίνουν».
Είναι γνωστό και ταυτόχρονα ντροπιαστικό ότι υπάρχουν μόλις τρεις διαθέσιμες αίθουσες για την εκδίκαση υποθέσεων από τις οχτώ που θα έπρεπε να υπάρχουν κανονικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απονομή δικαιοσύνης σε τοπικό επίπεδο. Είναι ενδεικτικό ότι το Μονομελές Πλημμελειοδικείο συνεδριάζει σε αίθουσα του κτιρίου της οδού Ανδρόγεω μετά από παραχώρηση του δήμου Ηρακλείου για να διευκολυνθεί κάπως η κατάσταση.
Χθες, ο κ. Φλωρίδης επιτέλους ανακοίνωσε αυτό που χρόνια τώρα αναμένει ο δικαστικός και νομικός κόσμος αλλά και η κοινωνία του Ηρακλείου, τη δημοπράτηση του νέου Δικαστικού Μεγάρου μέσα στο Νοέμβριο. «Έχει καθυστερήσει είναι η αλήθεια αλλά στο τέλος αυτής της διαδικασίας, το Ηράκλειο θα έχει ένα Δικαστικό Μέγαρο αντάξιο της πόλης και της Κρήτης».
«Τέλος η ατιμωρησία» διαμήνυσε
Ως προς το θέμα της πραγματικής έκτισης των ποινών και της γενικότερης αίσθησης που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία περί ατιμωρησίας, ο υπουργός υπογράμμισε: «η κυβέρνηση έχει εγκρίνει ένα σχέδιο Ποινικού Κώδικα και Ποινικής Δικονομίας. Ίσως την ερχόμενη εβδομάδα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Υπάρχει μία γενικευμένη αίσθηση ατιμωρησίας στην Ελληνική κοινωνία, μία κατάσταση που εξελίχθηκε τα τελευταία πολλά χρόνια. Ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι ό,τι κι αν κάνεις, δεν πρόκειται να έχεις καμία συνέπεια. Αυτό νομίζω σιγά-σιγά πρέπει να περιορίζεται για να υπάρχει ένα αίσθημα ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία που τώρα δεν υπάρχει.
Στην Ελλάδα δεν έχουμε βαριά εγκληματικότητα, έχουμε κυρίως αυτό που ονομάζουμε μικρομεσαία εγκληματικότητα και η οποία είναι μία τυραννία για τους πολίτες. Εκεί λοιπόν η παρέμβαση θα είναι δραστική». Ο ίδιος έσπευσε να τονίσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να πάμε στο άλλο άκρο. «Τα πράγματα θα είναι προσαρμοσμένα έτσι ώστε η ποινική νομοθεσία να δρα αποτρεπτικά. Αν κάποιος σκέφτεται να παρανομήσει, να το σκεφτεί δέκα φορές πριν, επειδή το ενδεχόμενο να πάει φυλακή θα είναι μεγάλο».
Ο υπουργός επισήμανε ότι υπάρχει ένα σχέδιο για αναμόρφωση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, αναγνωρίζοντας ότι έχουμε μείνει πίσω πάρα πολύ ως χώρα. «Νομίζω-δήλωσε- ότι τα επόμενα πάρα πολύ λίγα χρόνια θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για την είσοδο της Δικαιοσύνης σε μία άλλη εποχή. Θα βοηθήσει σε αυτό και η ψηφιακή εξέλιξη και μία σειρά από αλλαγές που θα καταστήσουν πιο ευέλικτη τη δικαιοδοτική λειτουργία της χώρας».
Ως προς την ασφυκτική κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας αλλά και την αντιμετώπιση των ψυχικά πασχόντων δραστών, περιορίστηκε να αναφέρει ότι είναι σοβαρά προβλήματα που καλούνται να τα αντιμετωπίσουν σοβαρά ένα-ένα.
Ο υπουργός αρχικώς είχε συνάντηση με τους Προέδρους Πρωτοδικών, Διευθύνοντες των Πρωτοδικείων Ηρακλείου και Λασιθίου, κα Ελεωνόρα Λινάκη και Γιάννη Ευαγγελάτο αντίστοιχα. Στην συνάντηση ήταν παρόντες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Νίκος Λογοθέτης, ο α’ αντιπρόεδρος του Δ.Σ Νίκος Κουβίδης καθώς και ο γενικός γραμματέας, Νίκος Καραγιάννης. Στην συνέχεια είχε εκτενή ανοιχτή συζήτηση με μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου στο εντευκτήριο, ενώ υπόμνημα με τα αιτήματα του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ηρακλείου παρέδωσε στον υπουργό η πρόεδρος κ. Κατερίνα Λαδιανού.