Σε φιάσκο καταλήγει η πολυσυζητημένη μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης, το πιο συγκροτημένο και οραματικό σχέδιο ανάδειξης το οποίο έχει καταλήξει στα αζήτητα εδώ και πέντε χρόνια, καθώς δεν κινείται ούτε φύλλο.
Το οραματικό σχέδιο για την ανάδειξη του ιστορικού ιστού του Ηρακλείου έχει εγκαταλειφθεί πλήρως, αφού η σημερινή δημοτική αρχή ουσιαστικά προεκτείνει την πολιτική πρακτική των προκατόχων της, που έβαλαν «στον πάγο» τη μελέτη, η οποία θεμελιώνει συνθήκες για να αναπλαστούν τα ακίνητά του ιστορικού κέντρου μέσα από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και προϋποθέσεις. Η σημερινή δημοτική Αρχή αποφεύγει επιμελώς να ανακοινώσει τι ακριβώς σχεδιάζει να κάνει σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση της μελέτης, που παραμένει στα χαρτιά με το προκάλυμμα της γραφειοκρατίας.
Την ίδια ώρα, ο ιστορικός ιστός της παλιάς πόλης βαραίνει επικίνδυνα και καταρρέει με συνέπεια να καταστρέφεται η πλούσια ιστορική κληρονομιά του τόπου μας, όπως αυτή επιβιώνει μέχρι σήμερα, μέσα από τα παλιά κτίσματα του κέντρου του Ηρακλείου. Μια μικρή περιήγηση στο κέντρο της πόλης αρκεί για να διαπιστώσει κανείς τη μετάλλαξη που έχει σημειωθεί στο Ηράκλειο τα τελευταία χρόνια που έχει μετατραπεί σε μια πόλη δύο ταχυτήτων.
Λίγα μόλις μέτρα από την πολύβουη εμπορική ζωή του κέντρου του Ηρακλείου, ο ιστός της παλιάς πόλης, που έχει περιοριστεί θεαματικά, αφού διασπάστηκε σε μικρούς θύλακες που συνεχώς συρρικνώνονται. Δεκάδες ερειπωμένα σπίτια που έχουν αναφορά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους της πλούσιας ιστορικής διαδρομής της παλιάς πόλης καταρρέουν μέρα με τη μέρα.
Σε αυτά τα κτίρια, που κυριολεκτικά στέκουν χάρη στη φιλοτιμία τους, φωλιάζουν εξαθλιωμένοι μετανάστες και οικονομικά ανήμπορες οικογένειες, που δεν γνώρισαν ποτέ τη στοιχειώδη κοινωνική φροντίδα του Δήμου ούτε για ένα πεζοδρόμιο της προκοπής με αξιοπρεπή φωτισμό.
Τα τελευταία χρόνια οι μόνες ανακοινώσεις του Δήμου, αφορούν κατεδαφίσεις, ενώ για το μείζον θέμα της ανάπλασης δεν μιλά πλέον κανείς. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι εξαγγελίες για εστιασμένες παρεμβάσεις πολιτιστικών διαδρομών, που φανερώνουν την αποσπασματική και προκλητικά επιδερμική προσέγγιση που γίνεται στην ανάδειξη του σπουδαίου ιστορικού αποθέματος της παλιάς πόλης.
Η εικόνα αυτή αναδεικνύει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο της βαρύτατες ευθύνες του Δήμου Ηρακλείου αλλά και συνολικά των φορέων της προγραμματικής σύμβασης ΥΠΕΧΩΔΕ και ΥΠΠΟ που συνυπέγραψαν τη μελέτη ανάπλασης. Έτσι το ιστορικό κέντρο, έχει αφεθεί στην τύχη του και στις μπουλντόζες των ιδιωτικών συμφερόντων που ξεριζώνουν την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.
Το Ηράκλειο απαρνιέται το ιστορικό κτιριακό του απόθεμα, σε αντίθεση με όλες τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, που φρόντισαν να το αναδείξουν και να μετατρέψουν πρώην υποβαθμισμένες περιοχές σε πόλο έλξης μέσα από ολοκληρωμένα σχέδια ανάπλασης, που δημιούργησαν συνθήκες ανάπτυξης και τουριστικής προβολής.