Τίτλους τέλους αναμένεται να βάλει σήμερα η Οικονομική Επιτροπή σε δύο συμβάσεις του Δήμου Ηρακλείου με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, που αφορούν στην πολύκροτη υπόθεση της εκπόνησης μελέτης κατασκευής φράγματος του Ξηροποτάμου στην περιοχή των Δαφνών και την οριοθέτηση ρεμάτων του Δήμου Ηρακλείου.
Πρόκειται για δύο συμβάσεις που ανατέθηκαν μέσα στο 2007 και οδηγήθηκαν στο απόλυτο τέλμα, με αποτέλεσμα να βαλτώσει το πιο σημαντικό κομμάτι του παζλ στην κρίσιμη υπόθεση της αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης.
Παρά το γεγονός ότι η σημασία του έργου είναι κομβική, η διαδικασία ολοκλήρωσης των μελετών δεν εξελίχθηκε ομαλά, αλλά οδηγήθηκε σε πλήρες αδιέξοδο.
Η εξέλιξη αυτή εκτός από την προφανή απώλεια της αντιπλημμυρικής προστασίας, έχει ως αποτέλεσμα να ναρκοθετείται το σχέδιο πόλης σε όλο το δυτικό Ηράκλειο, το οποίο βουλιάζει στην εγκατάλειψη και τα προβλήματα (που δε λύνονται εδώ και χρόνια) και παράλληλα να στερείται ο πρωτογενής τομέας μια σημαντική υποδομή.
Με βάση και την εισήγηση που θα εξετάσει σήμερα η Οικονομική Επιτροπή έχουν μείνει στη μέση οι μελέτες του φράγματος Δαφνών, αφού έχουν υποβληθεί και εγκριθεί μέχρι το 2012 και για την ακρίβεια μόνο οι μελέτες της α’ φάσης ενώ παράλληλα έχει εκδοθεί η άδεια Εκτέλεσης Έργου Αξιοποίησης Υδατικών πόρων ΠΠΕ.
Το αρμόδιο Υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι προκειμένου να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση των μελετών της β’ φάσης, μετά την έγκριση ΜΠΕ και την οριοθέτηση του ποτομού Ξηροπόταμου κάταντη του φράγματος, πρέπει αυτή να ανατεθεί , αφού δεν μπορεί να υλοποιηθεί στο πλαίσιο των δυο προγραμματικών συμβάσεων του 1994/2006 και 1886/2007 που έχει υπογράψει ο ΟΑΚ.
Το δεύτερο σοβαρό ζήτημα το οποίο ναρκοθετεί την εξέλιξη του έργου, αφορά στο ύψος των απαλλοτριώσεων για τις οποίες υπάρχουν ανοικτά ζητήματα που δενδιαφαίνεται να κλείσουν.
Όπως είναι γνωστό, η πολεοδομία έχει ετοιμάσει τους πίνακες των απαλλοτριώσεων των δικαιούχων που πρέπει αποζημιωθούν για να διαθέσουν τις ιδιοκτησίες τους και να προχωρήσει η κατασκευή του φράγματος των Δαφνών, με βάση σχετική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης.
Για το σκοπό αυτό έχει δεσμευτεί το ποσό των 1.550.000 ευρώ, με την προοπτική να κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στα ονόματα των δικαιούχων.
Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καραντινός είχε κάποιες επαφές με τους δικαιούχους των αποζημιώσεων προκειμένου να συζητήσουν το αν αποδέχονται το ύψος της αποζημίωσης, ώστε να υπογράψουν τα σχετικά έγγραφα και να προχωρήσει η όλη διαδικασία.
Ωστόσο όπως προκύπτει υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με το ύψος της αποζημίωσης που όπως όλα δείχνουν δεν είναι εφικτό να κλείσουν ανώδυνα. Στο πλαίσιο αυτό η δημοτική Αρχή δρομολογεί τη διάλυση των συμβάσεων, αντιλαμβανόμενη το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το όλο θέμα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το φράγμα των Δαφνών, -ένα έργο που έπρεπε να έχει γίνει “χθες”-, σύρεται εδώ και δεκαετίες με αποτέλεσμα απίστευτες ποσότητες νερών να χάνονται, και την ίδια στιγμή ένα κρίσιμο τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου να παραμένει ευάλωτο στα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ πυκνδομημένες περιοχές του Ηρακλείου να βουλιάζουν σε μια απαράδεκτη κατάσταση ομηρίας εκτός σχεδίου πόλης.
Το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια ένα έργο που έπρεπε να έχει εκτελεστεί δεκαετίες πριν, δεν είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί, δείχνει όλο το εύρος της διαχρονικής πολιτικής ευθύνης που έχει ως αποτέλεσμα να παρατείνεται η πολεοδομική ομηρεία των δυτικών συνοικιών του Ηρακλείου και περιοχών του Μαλεβιζίου, που παραμένουν εκτεθειμένες στα έντονα καιρικά φαινόμενα.