Ξεχειλίζει από νερό το φράγμα Αποσελέμη

-Πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι χαμένες ποσότητες

Εκτός από το νερό, υπερχειλίζουν και τα χρέη της ΔΕΥΑΗ στο φράγμα Αποσελέμη, που ξεπερνούν το 1.300.000 ευρώ, προκαλώντας ισχυρό οικονομικό κλυδωνισμό στην ομαλή λειτουργία του. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν σαν αποτέλεσμα το φράγμα Αποσελέμη, η χωρητικότητα του οποίου αντιστοιχεί σε 22,3 εκατ. κυβικά νερού να υπερχειλίζει, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να χάνονται  την ώρα 30.000 κυβικά.

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων με δηλώσεις του στην «Π» ο διευθυντής διαχείρισης συγκοινωνιακών και υδραυλικών έργων ΟΑΚ κ. Βαγγέλης Μαμαγκάκης, ο οποίος σημειώνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο οι ποσότητες νερού που χάνονται να αξιοποιηθούν με άλλο τρόπο εκτός, αν οι τρεις Δήμοι που υδροδοτούνται από αυτό, και συγκεκριμένα το Ηράκλειο, ο Άγιος Νικόλαος και η Χερσόνησος, δημιουργήσουν ένα δίκτυο υποδομών τέτοιο, που να διασφαλίζει ότι τους χειμερινούς μήνες, όταν υπάρχει μεγάλο ποσοστό βροχοπτώσεων, θα μπορούν να έχουν πλήρη κάλυψη των υδροδοτικών αναγκών τους.

Σε ό,τι αφορά το Ηράκλειο, φαίνεται ότι ακόμα είμαστε μακριά από την υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού, που βρίσκεται σε μελετητικό επίπεδο και μένει να φανεί στην πράξη εάν  είναι αποφασισμένη η ΔΕΥΑΗ να δρομολογήσει την κατασκευή του και μέσα σε ποιο χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο αυτό που φαίνεται ότι σήμερα προβληματίζει τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, είναι ότι υπάρχει ένα σημαντικό οικονομικό υπόλοιπο, το οποίο όχι μόνο δεν καλύπτεται, αλλά συνεχώς αυξάνεται.

Όπως εξηγεί ο κ. Μαμαγκάκης, σήμερα το ύψος της οφειλής της ΔΕΥΑΗ στον ΟΑΚ για τη λειτουργία του φράγματος Αποσελέμη ξεπερνά το ποσό των  1.300.000 ευρώ, γεγονός που προκαλεί μεγάλη οικονομική ασφυξία.

Ο ίδιος εξηγεί ότι από το παρελθόν είχε γίνει ρύθμιση του χρέους με δόσεις,  που όμως δυστυχώς δεν πληρώνονται στο σύνολο τους. Για την ακρίβεια πληρώνεται ένα μέρος της δόσης και μένει πάντα σε εκκρεμότητα ένα ποσό που δεν καλύπτεται.

Όπως σημειώνει, κατανοούμε τις δυσκολίες της ΔΕΥΑΗ να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή της οφειλής αυτής με βάση τα σημερινά δεδομένα, όμως το ζήτημα το οποίο υπάρχει είναι ότι η οφειλή αυτή σχηματίστηκε προ της πανδημίας η οποία ασφαλώς δημιούργησε συνολικότερα οικονομικά ζητήματα στη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι εκκρεμότητες υπάρχουν και από την πλευρά του Δήμου Χερσονήσου όπου υπάρχει μια σημαντική οφειλή της τάξεως των 270 χιλιάδων ευρώ.

Οι οικονομικές εκκρεμότητες αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα το σύστημα λειτουργίας του φράγματος να «μπαίνει μέσα». Καταρχάς  να διευκρινίσουμε ότι το σύστημα δε λειτουργεί με τη λογική της κερδοφορίας, αλλά με τον τρόπο που συνεχώς προσαυξάνονται τα χρέη δημιουργούνται σκληρές οικονομικές πιέσεις που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες.

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι το φράγμα έχει μια εξαιρετικά ενεργοβόρα λειτουργία, ενώ παράλληλα είναι πάρα πολύ υψηλό το κόστος των χημικών που χρησιμοποιούνται. Ενώ λοιπόν η λειτουργία του φράγματος είναι ανταποδοτική, μεγαλώνει όλο και περισσότερο η ψαλίδα του οικονομικού ανοίγματος σε βάρος του ΟΑΚ. Τα χημικά συνδυαστικά με το κόστος της ενέργειας σύμφωνα πάντα με τον κ. Μαμαγκάκη αντιστοιχούν σε ένα ποσό της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ.

Άρα λοιπόν εάν δεν εισπράττει ο ΟΑΚ δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Ο ίδιος αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική διάθεσης του νερού για την επόμενη χρονιά τονίζει ότι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μειώσεων όπως ζητούν κάποιοι Δήμοι ακριβώς για τους παραπάνω λόγους.

Μάλιστα ο κ. Μαμαγκάκης σημειώνει ότι  η διύλισης σε κάθε στάδιό της έχει ένα υψηλό κόστος, όταν το νερό φτάνει στο φράγμα παρασύροντας φερτά υλικά και χώματα, τότε  το κόστος της επεξεργασίας είναι δέκα φορές  πιο ακριβό, όχι μόνο σε σχέση με τα χημικά που χρησιμοποιούνται αλλά και σε σχέση με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που εκτινάσσεται στα ύψη.