Οι μεγαλύτερες ελλείψεις αφορουν σε καμαριέρες, σερβιτόρους, βοηθούς σερβιτόρων, ρεσεψιονίστ, λαντζέρηδες και τεχνικούς

Προσωπικό από την  Ευρώπη ετοιμάζονται να φέρουν τώρα οι ξενοδόχοι καθώς η τουριστική σεζόν άρχισε αλλά τα κενά παραμένουν, δημιουργώντας σοβαρό  πρόβλημα στην λειτουργία των μονάδων.

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί κάποια λύση, έστω και την τελευταία στιγμή, στις αρχές Μαρτίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης υπουργική απόφαση που εντάσσει για πρώτη φορά επισήμως τον τουρισμό στους κλάδους που μπορούν να προσλαμβάνουν για εργασία πολίτες απο τρίτες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα οι τουριστικοί επιχειρηματίες προχώρησαν σε επικοινωνία με γραφεία   που φέρνουν προσωπικό για εργασία στον ξενοδοχειακό κλάδο από χώρες όπως τις Φιλιππίνες, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές.

Ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης
Ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης

Ωστόσο, τώρα το σκηνικό φαίνεται να αλλάζει και ανοίγει η προοπτική της συνεργασίας με γραφεία που φέρνουν προσωπικό από την Ευρώπη και συγκεκριμένα χώρες όπως είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

 

Ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, είπε στην «Π» ότι τους έχουν προσεγγίσει γραφεία που διαβεβαιώνουν ότι μπορούν να διαθέσουν από αυτές τις χώρες μεγάλο αριθμό εργαζομένων και συγκεκριμένα καμαριέρες, καθαριστές, λαντζέρηδες.

Όμως, οι ξενοδόχοι χρειάζονται και άλλες ειδικότητες, όπως είναι για παράδειγμα οι σερβιτόροι στους οποίους επίσης υπάρχει μεγάλη έλλειψη.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να μπει ένας φραγμός στις απαιτήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Ανέφερε ότι σε αρκετές περιπτώσεις είναι παράλογες αναφορικά με τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας, καθώς ζητούν υπερβολικές αμοιβές, γνωρίζοντας τις μεγάλες ανάγκες που έχουν οι επιχειρηματίες  σε προσωπικό.

Οι μεγαλύτερες ελλείψεις αφορουν σε καμαριέρες, σερβιτόρους, βοηθούς σερβιτόρων, ρεσεψιονίστ, λαντζέρηδες και τεχνικούς

Υπενθυμίζεται ότι στην Κρήτη οι κενές θέσεις φθάνουν τις 4.000 (άλλοι κάνουν λόγο για 6.000), ενώ πανελλαδικά ξεπερνούν τις 75.000.

Οι μεγαλύτερες ελλείψεις αφορούν σε καμαριέρες, σερβιτόρους, βοηθούς σερβιτόρων, ρεσεψιονίστ, λαντζέρηδες και τεχνικούς.