Την πλήρη κινητοποίηση φορέων και επιστημόνων έχει προκαλέσει ο θάνατος της 35χρονης τουρίστριας στο Φαράγγι της Σαμαριάς, όταν και τραυματίστηκε θανάσιμα από βράχο που αποκολλήθηκε. Έπειτα από την αυτοψία που διενήργησε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, σε αντίστοιχη έρευνα προέβη και η ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών), την Παρασκευή (20/09).
Συγκεκριμένα, η αυτοψία της Αρχής, που έγινε από τον Γεωλόγο και Προϊστάμενο της Περιφερειακής Μονάδας Κρήτης ΕΑΓΜΕ, Ιωάννη Μιχαλάκη, πραγματοποιήθηκε τόσο με επίγεια επίσκεψη στο σημείο όπου αποκολλήθηκε ο βράχος, αλλά και με εναέρια επιθεώρηση της περιοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι εμπειρογνώμονες δεν εντόπισαν γενικευμένα φαινόμενα αστάθειας στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά επιβεβαίωσαν τους υψηλούς κινδύνους που «κρύβει» το Φαράγγι για τους επισκέπτες.
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΑΓΜΕ, Διονύση Γκούτη, «στην αυτοψία που πραγματοποιήσαμε διαπιστώθηκε η εν γένει υψηλή επικινδυνότητα του Φαραγγιού, ενώ τα μέτρα που θα προτείνουμε είναι όσα έχουμε ήδη καταγράψει στο παρελθόν. Δηλαδή, η επέκταση του πλέγματος σε κάποια σημεία που το επιτρέπουν και είναι εφικτή η εγκατάστασή του, η τοποθέτηση περισσότερων προειδοποιητικών πινακίδων, η πλήρης τήρηση των σχεδίων εκκένωσης, αλλά και το πιο σημαντικό, η ενημέρωση των περιπατητών για τα πιο επικίνδυνα σημεία».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσα στα προτεινόμενα μέτρα θα συμπεριλαμβάνονται και η ελεγχόμενη ροή των τουριστών, η χρήση κράνους, καθώς και η ενημέρωση των επισκεπτών για το πού θα πρέπει να κινούνται γρηγορότερα, δίχως να στέκονται για πολλή ώρα βγάζοντας φωτογραφίες ή αγναντεύοντας το τοπίο.
«Κανένα μέτρο δεν θα κάνει το Φαράγγι απόλυτα ασφαλές»
Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθαρίζει στο enikos.gr ο κ. Γκούτης, κανένα μέτρο δεν πρόκειται να κάνει το Φαράγγι απόλυτα ασφαλές, αφού τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του σε συνδυασμό με κάποιο σεισμικό φαινόμενο ή έντονο μετεωρολογικό γεγονός μπορεί να ανατρέψουν τα δεδομένα.
«Όλα τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην απομείωση του κινδύνου, αφού η εξάλειψή του είναι αδύνατη. Μπορούμε να περιορίσουμε μέχρι κάποιο βαθμό τις πιθανότητες ένας επισκέπτης να τραυματιστεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διασφαλιστεί απόλυτα η ακεραιότητά του. Δυστυχώς, δεν υπάρχει μαγική λύση», πρόσθεσε ο κ. Γκούτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων το Φαράγγι μόλις από την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου παρέμεινε κλειστό για 9 ημέρες. Σύμφωνα με τη Μονάδα Διαχείρισης Δυτικής Κρήτης του ΟΦΥΠΕΚΑ, η πρόσβαση στο φαράγγι της Σαμαριάς απαγορεύτηκε στις 30 Απριλίου λόγω πολύ υψηλών θερμοκρασιών, στις 10 Μαΐου λόγω βροχής, στις 12-14 Ιουλίου λόγω καύσωνα, στις 11 Αυγούστου λόγω πολύ αυξημένης πιθανότητας πυρκαγιάς, στις 29-30 Αυγούστου λόγω σεισμού και στις 31 Αυγούστου λόγω βροχής.
«Όχι» σε… λουκέτο
Παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν πίσω από το ιδιαίτερο μοναδικό και φυσικό κάλλος του Φαραγγιού της Σαμαριάς, ο κ. Γκούτης υποστηρίζει πως δεν συντρέχει λόγος για συζήτηση ενός «λουκέτου», καθώς – μέχρι στιγμής – δεν έχει παρατηρηθεί μια διαρκής επιδείνωση των συνθηκών. «Δεν τίθεται θέμα για προσωρινό η μόνιμο λουκέτο στο Φαράγγι, αφού δεν καταγράφεται μια μόνιμη επιδείνωση των συνθηκών που θα μπορούσαν να απειλούν σε καθημερινή βάση τους επισκέπτες. Δεν μπορώ να ξέρω αν και πότε θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο».
Ωστόσο, την Δευτέρα (23/09) το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με όλους τους εμπλεκόμενους για το Φαράγγι της Σαμαριάς. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο Καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, ο γενικός διευθυντής της ΕΑΓΜΕ, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και άλλοι.
Όπως είπε ο κ. Γκούτης, μέχρι να συνταχθεί το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων από την επίγεια και εναέρια αυτοψία, το φαράγγι της Σαμαριάς θα παραμείνει κλειστό.
Το δυστύχημα
Η άτυχη γυναίκα χτυπήθηκε από τον βράχο το μεσημέρι της Τετάρτης (18/09), όταν με άλλους δεκάδες τουρίστες επισκέφτηκαν το Φαράγγι. Όπως έγινε γνωστό αργότερα, ο θάνατος της επήλθε από ακατάσχετη αιμορραγία, εξαιτίας της πληγής που που άνοιξε στο σώμα της ο βράχος.
Η τουρίστρια βρισκόταν στο σημείο την ώρα της κατολίσθησης, ενώ παριστάμενος γιατρός επιχείρησε να παρέχει στην 32χρονη τις πρώτες βοήθειες. Η σορός της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων από ελικόπτερο που έφτασε από το Ηράκλειο.
Στο σημείο είχαν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ προκειμένου να μεταφέρουν τους δεκάδες τουρίστες που βρίσκονταν στο φαράγγι, για να μην εγκλωβιστούν.