«Κίνηση ματ» από τον Δήμο Ηρακλείου, ο οποίος προχωρά στην αγορά ενός εμβληματικού κτηριακού συγκροτήματος της περιοχής της Αγίας Τριάδας, με σκοπό να το αναπλάσει και να το αξιοποιήσει ως κυψέλη πολιτισμού που θα στεγάσει σπουδαίες δραστηριότητες. Όπως για παράδειγμα τη δημιουργία Μεσογειακού Μουσικού Κέντρου, όπου θα περιλαμβάνει και μια σπουδαία έκθεση μουσικών οργάνων σε συνεργασία με τον σημαντικό καλλιτέχνη Ross Daly. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά γοητευτικό αρχιτεκτονικά κτίσμα, το οποίο έγραψε ιστορία στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, οι κάτοικοι της οποίας έχουν ισχυρούς δεσμούς μαζί του καθώς επί σειρά ετών λειτουργούσε ως ελαιουργείο.
Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με εισήγηση των αντιδημάρχων Πολιτισμού κ. Αρ. Πλεύρη, Πολεοδομίας Στ. Αρχοντάκη και Τεχνικών Έργων Γ. Αναστασάκη. Μάλιστα όπως τονίζουν στην εισήγησή τους, «μοναδική παρακαταθήκη για την αξιοποίηση του χώρου, η πρόθεση του σπουδαίου καλλιτέχνη Ross Daly διευθυντή του Μουσικού Εργαστηρίου «Λαβύρινθος» να παραχωρηθεί η σημαντικότατη συλλογή μουσικών οργάνων η οποία περιλαμβάνει σπάνια μουσικά όργανα από τον ευρύτερο χώρο της Ανατολής στον Δήμο Ηρακλείου. Μέρος της συλλογής αυτής εκτέθηκε με τεράστια επιτυχία στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο πλαίσιο του φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί».
Παρέμβαση για την αγορά της φάμπρικας Ανωγειανάκη από τον Δήμο Ηρακλείου γίνεται και από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο της Αγίας Τριάδας που εκφράζει την καθολική επιθυμία της τοπικής κοινωνίας για την αξιοποίηση του σπουδαίου αυτού κτηρίου, το οποίο τονίζει ότι μπορεί να αποτελέσει εστία πολιτισμού ως θεματικό μουσείο, ως χώρος εκθέσεων και διαφόρων δράσεων, καλύπτοντας το βαθύ έλλειμα του Δήμου σε χώρους. Η αξιοποίηση του σημαντικού αυτού κτηρίου σε συνδυασμό με την επικείμενη ανάπλαση της περιοχής θα προσδώσει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην Αγία Τριάδα, σύμφωνα με τα μέλη του περιβαλλοντικού συλλόγου.
Η ιστορία της φάμπρικας Ανωγειανάκη
Τα δύο κτήρια που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Βαλέστρα και Σαββαθιανών αποτελούν τη φάμπρικα Ανωγειανάκη. Τα κτήρια βρίσκονται σε οικόπεδο εμβαδού 377 τ.μ., ένα τμήμα του οποίου (278 τ.μ.) ρυμοτομείται, σύμφωνα με το σχέδιο του ‘36. Στη μελέτη ανάπλασης της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται στο τελικό στάδιο θεσμοθέτησής της, ο σχεδιασμός της ρυμοτόμησης τροποποιείται. Επί Τουρκοκρατίας δηλαδή από τα τέλη του 19ου αιώνα λειτουργούσαν στο συγκρότημα της φάμπρικας ελαιοτριβείο, σαπωνοποιείο, δύο βυρσοδεψεία, ενώ υπήρχαν και τέσσερα πηγάδια. Εκεί βρισκόταν και η οικία Ανωγειανάκη. Τα κτήρια ανήκαν σε Τούρκους που έφυγαν με την ανταλλαγή των πληθυσμών.
Αφού περιήλθαν στην υπηρεσία ανταλλάξιμων η διαχείρισή τους δόθηκε στην Εθνική Τράπεζα από την οποία τα αγόρασε ο Γεώργιος Βογιατζάκης και από αυτόν ο Ανδρέας Ανωγειανάκης. Η φάμπρικα Ανωγειανάκη ως τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 έσφυζε από ζωή, καθώς τουλάχιστον 30 άτομα εργαζόταν εκεί όπου λειτουργούσε το μοναδικό ελαιοτριβείο μέσα στον πυρήνα της παλιάς πόλης.