Ο χώρος θα ευπρεπιστεί και θα σταματήσουν οι βανδαλισμοί του
Ο χώρος θα ευπρεπιστεί και θα σταματήσουν οι βανδαλισμοί του

Την επαναλειτουργία του «Ευκάλυπτου»  ως αναψυκτηρίου και όχι καφετέριας  δρομολογεί η ΔΕΠΑΝΑΛ σε συνεργασία και με την αρχαιολογία στην οποία έχουν αποσταλεί τα σχέδια  για να προχωρήσει την αξιοποίηση του λεηλατημένου χώρου που βρίσκεται στην τάφρο πίσω από το Κομμένο Μπεντένι. Πρόκειται για ένα από τα σημεία της πόλης που αν και έχει υψηλή επισκεψιμότητα και από παιδιά και από ενήλικες δεν έχει αξιοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της πόλης για περίπατο, αναψυχή παιχνίδι…

Όπως εξηγεί η πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ κ. Στέλλα Αρχοντάκη Καλογεράκη, ο χώρος έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Ηρακλείου στη ΔΕΠΑΝΑΛ, που με τη σειρά της έχει καταθέσει στην αρχαιολογία τα σχέδιά της για την επαναλειτουργία του «Ευκάλυπτου».

Θα πειθαρχήσουμε με απόλυτο τρόπο στις οδηγίες που θα μας δοθούν από την αρμόδια υπηρεσία σε σχέση με τους όρους το πλαίσιο και τους κανόνες που θα τεθούν για το αναψυκτήριο. Στο σχέδιό μας θα μπορούσε να χωρέσει και ένα υπαίθριο θεατράκι σε κοντινή απόσταση ώστε να μπορούν να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις, τονίζει η κ. Αρχοντάκη.

Η ίδια εξηγεί ότι ο χώρος αυτός θα είναι εξαιρετικός για μαθητές, σχολικές εκδρομές και επισκέψεις  για το σκοπό αυτό, θα μπορούν να οργανώνονται περιβαλλοντικά σεμινάρια εκδηλώσεις δραστηριότητες.  Τη δραστηριότητα αυτή μπορεί να διευκολύνει η λειτουργία του αναψυκτηρίου που θέλουμε να ενεργοποιήσουμε στον «Ευκάλυπτο» με σκοπό να γίνει πιο ευχάριστη η επίσκεψη στην τάφρο και να μπορεί ο επισκέπτης να μένει περισσότερο χρόνο εκεί.

Η αντιδήμαρχος Στέλλα  Αρχοντάκη-Καλογεράκη
Η αντιδήμαρχος Στέλλα

Η ίδια σημειώνει ότι στα σχέδια της  ΔΕΠΑΝΑΛ είναι εφόσον τελικά προχωρήσει  η απομάκρυνση της υπηρεσίας πρασίνου από το χώρο που σήμερα καταλαμβάνει, να της παραχωρηθεί και να μπορέσει να τον αξιοποιήσει. Στο κάδρο του σχεδιασμού έχει τεθεί και η  επαναλειτουργία του πάλαι ποτέ βοτανικού κήπου. Όπως η ίδια εξηγεί, αυτό το οποίο ενδιαφέρει είναι να αναβιώσει ο βοτανικός κήπος, με σκοπό να αποτελέσει σημείο αναψυχής αλλά και επισκέψεων από τους Ηρακλειώτες.

Κυρίως όμως αυτό το οποίο ενδιαφέρει είναι να αξιοποιηθεί ο χώρος αυτός για την περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών όχι μόνο για να βλέπουν και να θαυμάζουν τα φυτά και τα ενδημικά είδη αλλά και για να μπορούν να αναπτύσσουν δραστηριότητες περιβαλλοντικού χαρακτήρα στην περιοχή. Όπως η ίδια εξηγεί, δυστυχώς τα παιδιά των πόλεων που στερούνται της επαφής με το φυσικό περιβάλλον , δεν έχουν γνωρίσει και στερούνται σημαντικές εμπειρίες με τη φύση και το κομμάτι αυτό θα μπορούσε να το καλύψει η λειτουργία του βοτανικού κήπου.