το θέμα των αποζημιώσεων για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι.
Περισσότερο απ’ όλους πλήττονται από τη δημιουργία του νέου αεροδρομίου

Πολλαπλά κενά σε σχέση με τις εκτάσεις που απαλλοτριώνονται στην ευρύτερη περιοχή του Καστελίου διαπιστώνονται από κατοίκους, κυρίως του Ευαγγελισμού, που πλήττονται περισσότερο από τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων.

Για τα κενά αλλά και την προχειρότητα των χειρισμών σε σχέση με το νέο διεθνές αεροδρόμιο έχουν ενημερωθεί η ηγεσία του Υπουργείου και ο ίδιος ο υπουργός προσωπικά, ο οποίος ωστόσο δεν έχει αντιδράσει απέναντι στην παροχή των στοιχείων που παραθέτουν οι κάτοικοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία αποκαλύπτει σήμερα η «Π» και έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Υποδομών, η έκθεση εκτίμησης εμφανίζει μια σειρά από προχειρότητες. Ειδικότερα στην έκθεση εκτίμησης, όπως υποστηρίζουν κάτοικοι της περιοχής, υπάρχουν οι ισχυρισμοί ότι δεν ισχύει η κατά παρέκκλιση αρτιότητα αγροτεμαχίων, αλλά ακριβώς τα αντίθετα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, την αρμόδια Πολεοδομία και την έκθεση του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών του 2011.

Στην έκθεση παράλληλα εφαρμόζονται συντελεστές με ξεχωριστή τιμή για κάθε ακίνητο, ενώ υπάρχει και το παράδοξο, για ένα ακίνητο μικρής έκτασης να ισχύουν δύο διαφορετικές τιμές απαλλοτρίωσης επειδή ανήκει σε δύο διαφορετικά τμήματα. Επιπρόσθετα, εντός της έκθεσης παρατηρείται το επίσης παράδοξο, άρτια και οικοδομήσιμα ακίνητα να εκτιμώνται σε χαμηλότερες τιμές από τα μη άρτια.

Με ίδιες τιμές σε σχέση με τις απαλλοτριώσεις του φράγματος Αποσελέμη εκδόθηκαν οι τιμές απαλλοτριώσεων στο Καστέλλι
οι κάτοικοι του Ευαγγελισμού

Κι όλα αυτά, όταν η επιτόπια αυτοψία του ενός εκτιμητή έγινε σύμφωνα με δήλωσή του σε διάστημα 2 ημερών, ενώ του δεύτερου σε διάστημα 5 ημερών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε μερικά μόλις εικοσιτετράωρα έγινε εφικτό οι εκτιμητές να συναντήσουν κτηματομεσίτες, να επισκεφθούν το Υποθηκοφυλακείο, να παρευρεθούν σε διάφορες  υπηρεσίες, να επισκεφθούν τον χώρο και να καταγράψουν 5.305 ακίνητα μέσου εμβαδού 1,4 στρέμματος, εξάγοντας μάλιστα συμπεράσματα και δίνοντας ξεχωριστή τιμή για το καθένα από αυτά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε εκτίμηση, κατά μέσο όρο, χρειάστηκαν μόλις 20 δευτερόλεπτα.

Δικαστικές αποφάσεις

Ίδιο τεμάχιο κοστολογείται με διαφορετικές τιμές, επειδή εντάσσεται σε διαφορετική ζώνη απαλλοτρίωσης
Με ίδιες τιμές σε σχέση με τις απαλλοτριώσεις του φράγματος Αποσελέμη εκδόθηκαν οι τιμές απαλλοτριώσεων στο Καστέλλι

Αυτά όμως δεν είναι τα μόνα στρεβλά που συμβαίνουν σε σχέση με το νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελλίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι μέχρι σήμερα δικαστικές αποφάσεις, είτε αφορούν προσωρινή τιμή είτε εύλογη τιμή μέσω του άρθρου 7Α, προέκυψαν όπως καταγγέλουν κάτοικοι από πιστή αντιγραφή της έκθεσης εκτίμησης του ελληνικού Δημοσίου για το Φράγμα Αποσελέμη και συγκεκριμένα την απόφαση 199/2017, η οποία σημειώνεται ότι αφορά συμπληρωματικό έργο δανειοθαλάμου 6Α, για τη λήψη κατάλληλων υλικών για επιχώματα!

Την ίδια στιγμή, οι δικαστικές αποφάσεις δεν λαμβάνουν καν υπόψη τους την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου για το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Καστελλίου, το οποίο αποτελεί σαφέστατα συγκρίσιμο στοιχείο και προέβλεπε τιμές εδάφους 20 ευρώ και τιμές ελιών 330 ευρώ.

Αιτιολογία για την πλήρη αγνόηση αυτής της απόφασης αποτελεί ο ισχυρισμός ότι είναι παλιά (!) αφού απέχει 8 χρόνια από τις σημερινές αποφάσεις, με την επισήμανση ότι οι τιμές διαφοροποιήθηκαν σημαντικά εν μέσω κρίσης.

Οι τιμές ωστόσο που δίνονται σήμερα, οι οποίες είναι 1,90 ευρώ αντί για 20 ευρώ για το έδαφος και 190 ευρώ αντί για 330 ευρώ για τις ελιές, είναι σαφέστατα μικρότερες από τη μείωση που κατέγραψε το ΑΕΠ της χώρας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ταυτόχρονα, η τιμή του ελαιολάδου την τελευταία οχταετία αντί να μειώνεται, αυξάνεται σταθερά, γεγονός που καταρρίπτει τον ισχυρισμό για μειώσεις στις τιμές αποζημιώσεων λόγω κρίσης.

Αν μάλιστα συγκριθούν μεταξύ τους συγκεκριμένες τιμές απαλλοτριώσεων, γίνεται φανερό το πόσο χαμηλές είναι οι αποζημιώσεις του Καστελλίου. Ενδεικτικά αναφέρονται:

– Απαλλοτρίωση έκτασης κάμπου Καστέλλι (Απόφαση 2018): 39.248.000 ευρώ.

– Απαλλοτρίωση για δανειοθαλάμους Φράγματος Αποσελέμη (Απόφαση 199/2017): 61.479.000 ευρώ.

– Απαλλοτρίωση έκτασης κάμπου στο Καστέλλι (Απόφαση 714/2011): 132.552.000 ευρώ.

– Απαλλοτρίωση έκτασης κάμπου στο Καστέλλι (Απόφαση 456/2009): 175.575.000 ευρώ.

Αποφάσεις

Πέρα βέβαια από τις χαμηλές τιμές που δίνονται για τις απαλλοτριώσεις, αλλά και τα στρεβλά της όλης διαδικασίας που ακολουθείται σε σχέση με το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι, υπάρχει κι ένα ακόμα ζήτημα που σχετίζεται με τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα έχει γίνει ένα δικαστήριο για προσωρινή τιμή μονάδας για 2 τμήματα και 3 δικαστήρια με το άρθρο 7α για 14 τμήματα. Έχουν προσδιοριστεί ακόμα 12 δικαστήρια για προσωρινή τιμή για τα 14  τμήματα του 7α και απομένουν άλλα 13 δικαστήρια μετά το 2020 για την οριστική τιμή.

Αυτό σημαίνει ότι ένας μέσος ιδιοκτήτης του Ευαγγελισμού, στον οποίο συντελούνται οι περισσότερες απαλλοτριώσεις, που έχει ιδιοκτησίες σε 8 τμήματα, θα πρέπει να παραστεί κατά μέσο όρο σε 15 δικαστήρια από το 2018 έως και το 2022, με αποτέλεσμα μια απίστευτη ταλαιπωρία τόσο του ίδιου, όσο και των δικηγόρων του, και τελικό όφελος μια πενιχρή αποζημίωση  που θα εισπράξει τμηματικά, αφαιρουμένων των δικηγορικών εξόδων, σε διάστημα τουλάχιστον τριών ετών, ενώ θα έχει χάσει στο μεταξύ όλη του την περιουσία.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο να ακολουθήσουν μαζικές κι ενδεχομένως ανεξέλεγκτες εκδηλώσεις οργής των κατοίκων, κυρίως λόγω απελπισίας, αφού πολλοί βλέπουν το σύνολο της περιουσίας τους να δεσμεύεται αναγκαστικά με όρους σε πολλές περιπτώσεις παράλογους ή ανεξήγητους και με αποζημιώσεις που δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο στην πραγματική αξία της γης στις περισσότερες των περιπτώσεων.