«Βροχή» πέφτουν οι αγωγές απόδοσης και τα εξώδικα στον Δήμο Ηρακλείου από ιδιοκτήτες κτηρίων που ζητούν να πάρουν πίσω τα ακίνητα που έχουν ενοικιάσει στη Λότζια για να καλυφθούν οι ανάγκες σχολικής στέγης.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, είναι να έχει προκληθεί ένα εκρηκτικό πρόβλημα σε σχέση με τη στέγαση νηπιαγωγείων κυρίως στον Μασταμπά, τη Θέρισο, τα Καμίνια, το Γιόφυρο, τον Κατσαμπά.
Πολλά από αυτά τα μισθωτήρια έχουν λήξει και άλλα τρέχουν από την περίοδο της πρώην Νομαρχίας Ηρακλείου, αλλά σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες των ακινήτων εμφανίζονται αποφασισμένοι να τα διεκδικήσουν πίσω αφού οι τιμές στις οποίες διατίθενται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων αυτών αισθάνονται εγκλωβισμένοι καθώς έχουν δεσμεύσει τα ακίνητά τους σε μισθωτήρια σχολικής στέγης που δεν έχουν καμία σχέση με το ύψος των σημερινών ενοικίων.
Επίσης πολλοί από αυτούς σχεδιάζουν να μετατρέψουν τα ακίνητα τους σε Airbnb και θεωρούν αδιανόητο να χάνουν τόσα έσοδα εγκλωβισμένοι σε μισθώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος πολεοδομίας και δημοτικής περιουσίας, Στέλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη, δυστυχώς ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει μεγάλες αυξήσεις ώστε το ύψος των μισθωμάτων να ανταποκρίνεται στις σημερινές τιμές της αγοράς.
Υπάρχει ένα πλαφόν της τάξεως του 3% το οποίο δεν έχει τη δυνατότητα να υπερβεί. Την περίοδο του covid έγιναν μειώσεις στα ενοίκια στο πλαίσιο των συνολικότερων ρυθμίσεων που αποφασίστηκαν, όμως μετά το τέλος της πανδημίας έγινε άρση των μέτρων που είχαν επιβληθεί.
Όμως -όπως τονίζει η αντιδήμαρχος-, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει πλαίσιο οι χρεώσεις των ενοικίων των κτηρίων που στεγάζουν νηπιαγωγεία και σχολεία να ανέβουν τόσο θεαματικά και να φτάσουν τις σημερινές τιμές των ενοικίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την στιγμή μισθώνονται για την στέγαση των σχολείων 37 περίπου ακίνητα και συγκεκριμένα 1 για το 3ο ΕΠΑΛ, 3 για τη στέγαση Δημοτικών σχολείων και 33 για νηπιαγωγεία.
Η κ. Αρχοντάκη σημειώνει ότι έχουν κατά καιρούς γίνει προσπάθειες για την εξεύρεση νέων κτηρίων χωρίς να έχει προκύψει ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα με δεδομένο το γεγονός ότι βάσει του κτηριολογικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, απαιτούνται 400 τετραγωνικά για κάθε σχολείο.
Το ερώτημα είναι πού θα βρεθούν τέτοια κτήρια 400 τετραγωνικών στη Θέρισο, στην Αλικαρνασσό, στον Μασταμπά, την Κηπούπολη και τις Μεσαμπελιές που θα έχουν το υπόβαθρο για τη μετατροπή τους σε νηπιαγωγεία.
Η αντιδήμαρχος σημειώνει ότι μόνο εύκολη δεν είναι η εξίσωση που καλείται να διαχειριστεί ο Δήμος για να λύσει το πρόβλημα της σχολικής στέγης, που όπως σημειώνει έχει ως αφετηρία το γεγονός ότι το σχέδιο πόλης του ‘58 δεν είχε καμία πρόβλεψη και μέριμνα σε ό,τι αφορά την προσχολική αγωγή, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν τεράστιες ανάγκες οι οποίες δεν είναι εύκολο να καλυφθούν.