ηλεκτρονική απάτη

Για περισσότερο από δύο χρόνια δύο νέα παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, κατηγορούνται ότι εξαπατούσαν «ηλεκτρονικά» φίλους, συμφοιτητές και γνωστούς τους. Πρόκειται για δύο 21χρονους, οι οποίοι, αν και δεν συνελήφθησαν γιατί έχει παρέλθει το αυτόφωρο, κατηγορούνται για «απάτη με υπολογιστή κατ’ εξακολούθηση».

Από την έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου και από τον τρόπο δράσης (modus operandi) των δύο νέων, προκύπτει ότι τουλάχιστον κατά το χρονικό διάστημα από τις 20 Απριλίου του 2016  μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου 2018 είχαν διαπράξει από κοινού συνολικά δέκα απάτες, πραγματοποιώντας ηλεκτρονικές συναλλαγές αξίας 8.658 ευρώ.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της Αστυνομίας, ο 21χρονος τον Σεπτέμβριο του 2017 κατάφερε και απέσπασε την τραπεζική κάρτα μιας 44χρονης και με τη χρήση της έκανε ηλεκτρονικές αγορές ύψους 158 ευρώ. Από την προανάκριση προέκυψε ότι ο 21χρονος χρησιμοποιώντας το κινητό τηλέφωνο ενός φίλου του, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει τις προθέσεις του, διέπραξε τη συγκεκριμένη απάτη.

Ο ίδιος κατηγορούμενος τον περασμένο Ιανουάριο κατηγορείται ότι κατάφερε και απέσπασε την τραπεζική κάρτα ενός 40χρονου  και με τη χρήση της τραπεζικής κάρτας αγόρασε διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές αξίας 432 ευρώ.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο 21χρονος με το πρόσχημα πώλησης κινητού τηλεφώνου για το οποίο είχε αναρτήσει αγγελία στην ιστοσελίδα τοπικής εφημερίδας, έναντι του ποσού των 200 ευρώ, έπεισε έναν 52χρονο και του απέστειλε τα στοιχεία δύο τραπεζικών καρτών, καθώς και το ποσό των 100 ευρώ , ποσό που κατέθεσε σε τραπεζικό λογαριασμό, με τον οποίο τόσο ο 21χρονος όσο και η συνομήλικη φίλη του πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές.

Τον περασμένο Απρίλιο ο 21χρονος δημιουργώντας προφίλ στο facebook με το όνομα «Ρόζα Ροζάκι» και με το πρόσχημα πώλησης συσκευής κινητού τηλεφώνου για το οποίο είχε αναρτήσει σχετική αγγελία, έπεισε μια 49χρονη να καταβάλει το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο ο ίδιος είναι δικαιούχος.

Τον περασμένο Μάιο, ο 21χρονος κάλεσε στο σταθερό τηλέφωνο ενός 79χρονου Ηρακλειώτη και αφού προσποιήθηκε ότι είναι ο γιος του, κατάφερε να του αποσπάσει τα στοιχεία της τραπεζικής του κάρτας και στη συνέχεια προέβη σε συναλλαγές σε διάφορα ηλεκτρονικά καταστήματα, συνολικού ποσού 147 ευρώ.

Στη διάρκεια της προανάκρισης προέκυψε ότι ο κάτοχος της τηλεφωνικής σύνδεσης μέσω της οποίας κάλεσε τον ηλικιωμένο είναι ο 21χρονος, ενώ από τα περαιτέρω στοιχεία των συναλλαγών παραγγελιών προέκυψε ότι ως διεύθυνση παράδοσης είχαν δηλώσει το σπίτι της 21χρονης φίλης του. Λίγες ημέρες μετά, ο νεαρός Ηρακλειώτης κατάφερε και απέσπασε τα στοιχεία της τραπεζικής κάρτας μιας 27χρονης, με αφορμή την αγοραπωλησία ενός κινητού τηλεφώνου και με την κάρτα αυτή έκανε ηλεκτρονικές αγορές αξίας 180 ευρώ.

Τον Ιούλιο του 2017, ο 21χρονος ακολουθώντας την ίδια μέθοδο έπεισε έναν 21χρονο να φωτογραφήσει και τις δύο όψεις της τραπεζικής του κάρτας και με τη χρήση αυτής από κοινού με τη φίλη του, προέβησαν σε διάφορες ηλεκτρονικές αγορές αξίας 350 ευρώ.

Μία εβδομάδα μετά ο ίδιος έπεισε έναν ακόμη 21χρονο να φωτογραφήσει την τραπεζική του κάρτα και  με την 21χρονη έκαναν ηλεκτρονικές αγορές ύψους 6.196 ευρω.  Τον περασμένο Αύγουστο, ο 21χρονος έπεισε μια 38χρονη να του αποστείλει τα στοιχεία και των δύο όψεων της τραπεζικής της κάρτας και στη συνέχεια έκανε διάφορες ηλεκτρονικές αγορές αξίας 793 ευρώ.

Έρευνα και από την εισαγγελία Αθηνών

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας από την εισαγγελία Αθηνών, προέκυψε ότι τον Απρίλιο του 2016, ο 21χρονος είχε διαπράξει το αδίκημα της «παράνομης πρόσβασης σε πληροφοριακό σύστημα» σε βάρος μιας 16χρονης.

Στη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης προέκυψε ότι η ηλεκτρονική διεύθυνση IP, από την οποία είχε συνδεθεί ο 21χρονος, ανήκει στον ίδιο.

Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια και των δύο 21χρονων από αστυνομικούς, παρουσία εισαγγελέα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα, δύο μπλούζες, μία γυναικεία τσάντα, ένα λευκό power bank, ένα ζευγάρι κίτρινα ακουστικά κι ένα πολύμπριζο.  Τα αντικείμενα αυτά είχαν αγοραστεί με τη χρήση στοιχείων των καρτών που είχαν υποκλέψει.