Σε μια από τις καλύτερες συμφωνίες της χρονιάς, δεδομένης της χρονικής περιόδου και των συνθηκών κατέληξε πριν από λίγες μέρες, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζάκρου, πουλώντας 70 τόνους ελαιόλαδο στην τιμή των 8 ευρώ το κιλό και κλείνοντας έτσι με επιτυχία την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο.
Για τον Συνεταιρισμό που έχει μάθει πλέον πως να χειρίζεται την αγορά ελαιόλαδου, η χρονιά που πέρασε ήταν καλή αφού όπως δήλωσε στη «Π» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Κωνσταντίνος Κεκερίδης, η μέση τιμή που πέτυχε για τον παραγωγό ήταν τα 8,2 ευρώ το κιλό.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση αποδείχθηκε καλή μια κίνηση τακτικής που έκανε ο συνεταιρισμός προκειμένου να πουλήσει το τελευταίο απόθεμα του αφού όπως λέει ο κ. Κεκερίδης:
«Στις 25 Σεπτεμβρίου 2024 είχαμε προκηρύξει διαγωνισμό πώλησης για την συγκεκριμένη ποσότητα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου περσινής εσοδείας αλλά είχε κηρυχθεί άγονος.
Επανήλθαμε σε διαπραγματεύσεις και τελικά καταλήξαμε σε εμπορική συμφωνία με τιμή στα 8 ευρώ το κιλό. Ο αγοραστής είναι Έλληνας έμπορος και ήταν το τελευταίο περσινό απόθεμα».
Αν και αρκετές φορές ο συνεταιρισμός στο παρελθόν έχει προχωρήσει σε διαγωνισμούς, κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς δεν πούλησε με αυτόν τον τρόπο αφού και τον Ιανουάριο του 2024 που προκήρυξε ξανά διαγωνισμό και παρά το γεγονός ότι η τιμή ήταν στα 9,5 ευρώ, ο συνεταιρισμός αποφάσισε να μην πουλήσει χύμα αλλά να τυποποιήσει και να πουλήσει μόνος του το ελαιόλαδο του, κίνηση που αποδείχθηκε συμφέρουσα.
Μέσα από τη διαδικασία των διαγωνισμών παρόλο που είναι δημοφιλής και αρκετές φορές και προσοδοφόρα διαφαίνεται η προσπάθεια των τυποποιητών να συγκρατήσουν τις τιμές στην αγορά για ίδιον όφελος.
Πάντως και οι δύο διαγωνισμοί που είχαν προκηρυχθεί στις 24-9-2024 και 27-9-2024 για 28 και 25 τόνους από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σελίνου κηρύχθηκαν ασύμφοροι.
Όσον αφορά στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζάκρου που στην πορεία του έχει αποσπάσει πολλά βραβεία για την ποιότητα του ελαιόλαδου εφαρμόζει εδώ και χρόνια το σύστημα της κοινής άλεσης και αναλαμβάνει και την πώληση του ελαιόλαδου για τους 500 και πλέον παραγωγούς που εκπροσωπεί, κάνοντας πράξη στο σύνολο της την κοινή διαχείριση.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Κεκερίδης: «παρακολουθούμε την αγορά, και κάνουμε διαχείριση με βάση τα συμφέροντα των παραγωγών μελών μας». Η φετινή χρονιά πάντως στην περιοχή δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα καλή παρά το γεγονός ότι τα ελαιόδεντρα είναι αρδευόμενα και οι παραγωγοί τα φροντίζουν, καθώς μια θεομηνία τον Μάιο προκάλεσε πολλές ζημιές.
Όπως λέει ο κ. Κεκερίδης: «Η συνήθης παραγωγή στην περιοχή μας είναι 1000 τόνοι αλλά φέτος δεν πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τους 350 τόνους. Ωστόσο παραμένει πάρα πολύ καλή η ποιότητα μας.
Η συγκομιδή για το φετινό αγουρέλαιο αναμένεται να ξεκινήσει από τις 21 Οκτωβρίου και ελπίζουμε να έχουμε μια καλή πορεία στις τιμές παραγωγού».
Δραματική μείωση της παραγωγής στην περιοχή της Σητείας
Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται οι ελαιώνες στην περιοχή της Σητείας οι οποίοι επλήγησαν από την λειψυδρία με αποτέλεσμα να προδιαγράφεται μια χρονιά με ιδιαίτερα χαμηλή παραγωγή.
Όπως ανέφερε στην «Π» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σητείας Γιώργος Τσιφετάκης: Η συνήθης παραγωγή στην περιοχή μας είναι γύρω στους 14.000 τόνους ετησίως. Την φετινή χρονιά είναι ζήτημα αν θα φθάσουμε τους 3.500 τόνους».
Σύμφωνα με τον ίδιο οι ελιές είναι αφυδατωμένες και σε αρκετά σημεία έχουν ξεραθεί, ενώ υπολογίζεται ότι κάποιες από αυτές δεν είναι εκτός παραγωγής μόνο φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια.
Υπάρχουν ευθύνες για όσα συμβαίνουν, όπως υποστηρίζει ο κ.Τσιφετάκης, καθώς η προσπάθεια για την δημιουργία ενεργειακής κοινότητας των ΤΟΕΒ της περιοχής δεν προχώρησε με ευθύνες που δεν ανήκουν ούτε στους αγρότες και τους συνεταιρισμούς τους, ούτε καν στην αυτοδιοίκηση.
Όπως λέει ο κ. Τσιφετάκης: «Ίσως είμαστε η μοναδική περιοχή στην Κρήτη που δεν διαθέτει ένα έργο αποταμίευσης νερού. Όταν τα λέγαμε αυτά δεν μας έδιναν σημασία.
Κάποια παιδιά πριν από μερικά χρόνια ήρθαν και πήραν σιμισακές ελιές με σκοπό να ασχοληθούν με την καλλιέργεια. Δυστυχώς με τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν οι νέοι αυτοί τα εγκαταλείπουν και φεύγουν για να βγάλουν ένα μεροκάματο από τον τουρισμό».