ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ Εξαιρετικά χαμηλό κρίθηκε το μίσθωμα της Λότζια για το Τρανταλλίδειο

Στην διαπραγμάτευση οδηγείται η οικονομική πρόταση για τη μακροχρόνια μίσθωση του Τρανταλλίδειου την οποία κατέθεσε ο Δήμος Ηρακλείου στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που προκήρυξε το Νομικό Πρόσωπο του «Δημοτικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου», που διαχειρίζεται το κληροδότημα. Η διοίκηση του φορέα  απέρριψε την πρόταση του μοναδικού μειοδότη της προκήρυξης, καθώς αξιολόγησε ως εξαιρετικά χαμηλή την προτεινόμενη τιμή, σύμφωνα με την οποία ο Δήμος Ηρακλείου θα πληρώνει μίσθωμα 100 ευρώ για το διάστημα της αποκατάστασης του ιστορικού διατηρητέου μνημείου, και 1.300  το μήνα για τα 50 χρόνια της παραχώρησης της χρήσης του.

Το  Νομικό Πρόσωπο του «Δημοτικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου» εκτίμησε ότι η προτεινόμενη τιμή της μακροχρόνιας μίσθωσης, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς κρίνεται  εξαιρετικά χαμηλή και  πολύ μακριά από το ύψος των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της εμβέλειας και των προδιαγραφών του Τρανταλλίδειου  το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Με δηλώσεις του στην «Π»  ο  πρόεδρος του φορέα και αντιδήμαρχος Ρεθύμνου κ. Σπανουδάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι με βάση τα στοιχεία της Εφορίας μόνο ο ΕΝΦΙΑ του ιστορικού κτηρίου φτάνει τα 7.500 ευρώ, χωρίς να συμπεριλάβουμε το φόρο εισοδήματος.  Άρα μια τέτοια οικονομική προσφορά δεν μπορεί να είναι αποδεκτή με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι στην ίδια την πρόταση του Δήμου περιλαμβάνεται αξιολόγηση οικονομικών εκτιμητών που αποτιμά την αξία μίσθωσης αντίστοιχης εμβέλειας κτηρίων, σε ποσά που φτάνουν τις 19.000 – 25.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό αναπέμφθηκε στο Δήμο Ηρακλείου η οικονομική πρόταση του προκειμένου να επαναδιατυπωθεί, με δεδομένη και από τις δύο  πλευρές την καλή διάθεση συνεργασίας για τη μίσθωση του  κτηρίου. Ωστόσο το ερώτημα που εγείρεται είναι ότι αυτή τη στιγμή το νομικό πρόσωπο ουσιαστικά δεν έχει κανένα αντικείμενο με την έννοια ότι τα κληροδοτήματα που διαχειρίζεται σύμφωνα με τη βούληση του διαθέτη, θα μπορούν να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες ανέγερσης Δημοτικού Νοσοκομείου, κάτι που με βάση την κείμενη νομοθεσία δεν είναι εφικτό.

Όπως εξηγεί ο κ. Σπανουδάκης σε αυτό το επίπεδο ο σχεδιασμός που υπάρχει από το Νομικό Πρόσωπο, προβλέπει ότι θα γίνει μια προσφυγή στο Εφετείο με την προοπτική να αλλάξει η βούληση του διαθέτη των κληροδοτημάτων και αντί για δημοτικό νοσοκομείο, τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να διατίθενται για έργο κοινωφελές όπως για παράδειγμα για να γίνει ένα δημοτικό ιατρείο, ένας παιδικός σταθμός ένα κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων.

Τι απαντά ο Δήμος

Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσάις Μανόλης Βασιλάκης

Την ίδια στιγμή η πλευρά της Λότζια ζητά πίστωση χρόνου καθώς δεν είναι έτοιμη να απαντήσει, ωστόσο αυτό το οποίο επικαλείται δεικτικά είναι ότι το κόστος αποκατάστασης του κτηρίου σε επίπεδο μελέτης και κατασκευής, θα καλυφθεί με αυτοχρηματοδότηση και θα φτάσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας κ. Μανόλης Βασιλάκης σημειώνει ότι η μεγάλη αυτή δαπάνη θα πρέπει να αξιολογηθεί από την πλευρά του Νομικού Προσώπου που ουσιαστικά θα παραδώσει το κέλυφος του κληροδοτήματος και ο Δήμος θα αναλάβει να αναστηλώσει το ιστορικό κτήριο και να το ενσωματώσει λειτουργικά στην πόλη.

Όπως είναι γνωστό το  κληροδότημα Τρανταλλίδειου, είναι το παλαιό  οθωμανικό ιεροδιδασκαλείο, που βρίσκεται  στα ερείπια του ενετικού ναυαρχείου. Όμως είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κληροδότημα δεν  περιορίζεται μόνο στον κτηριακό  σκελετό του ιεροδιδασκαλείου που έχει απομείνει όρθιος, αλλά προεκτείνεται και καλύπτει και το κτίσμα της πρώην κλινικής Λύτινα, που αποτελεί επίσης μέρος του κληροδοτήματος που εντάσσεται στη διαδικασία της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την αποκατάστασή του.

Τι προβλέπει το σχέδιο ανάπλασης

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Λότζια, η  κλινική Λύτινα προβλέπεται  να στεγάσει στον τρίτο όροφό της το εργαστήριο συντήρησης των έργων τέχνης του Δήμου. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δομή η οποία κρίνεται αναγκαία προκειμένου να συντηρηθούν τα σπουδαία έργα τέχνης που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος Ηρακλείου τα οποία περισυλλέχθηκαν με μεγάλη προσοχή και φροντίδα αφού εντοπίστηκαν σε μια απαράδεκτη κατάσταση.

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ηρακλείου έχει στη διάθεσή του 960 πίνακες ζωγραφικής του Δήμου Ηρακλείου, που φέρουν τη σφραγίδα του Τσαρούχη, του Μόραλη, του Φασιανού, του Γαΐτη του Βασιλείου και του Σπυρόπουλου, οι οποίοι μάλιστα έχουν ψηφιοποιηθεί μέσα από τη συνεργασία του με το ΙΤΕ. Στον δεύτερο όροφο θα μπορούν να οργανωθούν περιοδικές εκθέσεις και να στεγαστούν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών της Βικελαίας και να λειτουργήσει ένας χώρος περιοδικών εκθέσεων έργων του Δήμου ή αξιόλογων καλλιτεχνών. Ουσιαστικά στο χώρο αυτό σχεδιάζεται  να γίνει επέκταση των δραστηριοτήτων της Βικελαίας  και να στεγαστούν στο συγκεκριμένο χώρο τα αρχεία της Βιβλιοθήκης τα οποία σήμερα δεν είναι προσβάσιμα στους μελετητές ακριβώς λόγω της έλλειψης χώρου.

Στο κτήριο του ναυαρχείου θα μπορούν να οργανωθούν εκπαιδευτικές δράσεις  και άλλες πολλές δράσεις πολιτισμού. Ωστόσο, σε πρώτη φάση προτεραιοποιείται η αποκατάσταση της κλινικής Λύτινα, ώστε να οδηγηθούμε ταχύτερα σε ένα πιο άμεσο αποτέλεσμα, διότι το κληροδότημα του ναυαρχείου είναι πιο σύνθετο ως προς τη διαχείρισή του, αφού θα χρειαστεί ειδική μελέτη την οποία θα πρέπει να εγκρίνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να προχωρήσουν οι αναγκαίες εγκρίσεις.