Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

Αφόρητες πιέσεις για τα εξ αδιαιρέτου

Εκτός του νέου νόμου για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων έχει μείνει το 70-75% των εκτός σχεδίου κτισμάτων του Ηρακλείου, καθώς ανήκουν στην κατηγορία των εξ αδιαιρέτου κτισμάτων, τα οποία δεν μπορούν να τακτοποιηθούν με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του συλλόγου οικιστών εκτός σχεδίου πόλης, που έχει αποδυθεί σε έναν μεγάλο αγώνα δρόμου, προκειμένου να βρεθεί μια νομική φόρμουλα για τη διαχείριση του κρίσιμου θέματος των εξ αδιαιρέτου, ώστε να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες τους να τακτοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους μέσα από τη νέα ρύθμιση.

Μέχρι στιγμής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν ανακοινώσει καμία λύση για το κρίσιμο αυτό θέμα, παρά το γεγονός ότι έχει κατανοήσει και τις σοβαρότατες κοινωνικές διαστάσεις του.

Ο πρόεδρος του συλλόγου οικιστών κ. Μ. Βλαχάκης
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Μ. Βλαχάκη, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με τον υπουργό κ. Σταθάκη, περιορίστηκε να σχολιάσει ότι το όλο θέμα πρόκειται να εξεταστεί, ενώ αντίστοιχα η γ.γ. του Υπουργείου τόνισε ότι έχει γίνει κατανοητή η έκταση του προβλήματος και ερευνάται.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Βλαχάκης είχε χθες σχετικές συναντήσεις και στην Περιφέρεια και στη Λότζια, καθώς υπάρχει πολιτική συμφωνία οι τοπικοί φορείς να στηρίξουν το δίκαιο αίτημα που διεκδικεί ο σύλλογος, προκειμένου να μην μείνουν εκτός ρύθμισης χιλιάδες ιδιοκτήτες εξ αδιαιρέτου κτισμάτων. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να ασκηθεί πολιτική πίεση προς το Υπουργείο, το οποίο θα πρέπει να εξαντλήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αντιμετωπίσει το αγκάθι των εξ αδιαίρετου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση, καθώς οι όποιες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα, προκειμένου οι πολίτες να μη χάσουν το εξάμηνο της επιπλέον έκπτωσης 20% για τα αυθαίρετα που θα ενταχθούν στο νόμο.

Ο πρόεδρος του συλλόγου οικιστών εκτός σχεδίου πόλης τονίζει ότι το πρόβλημα των εξ αδιαιρέτου κτισμάτων δεν είναι ένα απλό πολεοδομικό θέμα. Είναι ένα βαθύτερο πρόβλημα με έντονες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις και αυτές είναι κρίσιμες παράμετροι, τις οποίες θα πρέπει να τις λάβει υπόψη του το υπουργείο.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτός ο γόρδιος δεσμός των πολυσύνθετων νομικών εμπλοκών έχει σοβαρότατες κοινωνικές προεκτάσεις που αγγίζουν εκατοντάδες οικογένειες οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με ανυπέρβλητα προβλήματα.  Όπως εξηγεί ο κ. Βλαχάκης, ο νέος νόμος δεν δίνει καμία λύση στο οξύ αυτό πρόβλημα, το οποίο εγκλωβίζει εκατοντάδες πολίτες στους οποίους έχουν χρεωθεί πρόστιμα, έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι ΑΦΜ και βρίσκονται σε μια αβάσταχτη οικονομική πίεση.

Εάν το κράτος ενδιαφέρεται πραγματικά να εισπράξει, θα πρέπει πρώτα να απελευθερώσει τους πολίτες δίδοντάς τους τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν την οφειλή τους μέσα από τον νέο νόμο. Και η διαδικασία αυτή είναι κρίσιμο να γίνει άμεσα ώστε να μη χαθεί το μπόνους του 20% σε όσους ρυθμίσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

Ως γνωστόν, τα συγκεκριμένα κληροτεμάχια είναι αγροτικοί κλήροι, οι οποίοι δόθηκαν στους πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ως ανταλλάξιμα, με την αυστηρή όμως νομική δέσμευση ότι απαγορεύεται  η κατάτμησή  τους. Όμως οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων αυτών παρέδωσαν τη γη στα παιδιά τους, με αποτέλεσμα συνεχώς να μοιράζεται και να αναδιανέμεται από τη μια γενιά στην άλλη, χωρίς όμως να υπάρχει τρόπος να κατατμηθεί.

Πρόκειται για μια τεράστια νομική εμπλοκή που δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα τόσο στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων όσο και στην ασφαλή κτηματογράφησή τους, διότι ένα οικόπεδο δεν μπορεί να καταγραφεί σαν υποσύνολο ενός άλλου, γιατί θα πρέπει να περιγράφονται με ακρίβεια τα σύνορά του.

Η κοινή πρόταση που φαίνεται να υιοθετούν Περιφέρεια, Δήμος Ηρακλείου και ο σύλλογος οικιστών εκτός σχεδίου πόλης  στο κρίσιμο ζήτημα των εξ αδιαιρέτου είναι να μπορούν να τακτοποιούν όσοι αποδεδειγμένα έχουν τη νομή και την  κατοχή του ακινήτου για τα τελευταία 20 χρόνια.