Κουμπές

Την τεχνική έκθεση της Αρχαιολογίας αναμένεται να πάρει στα χέρια της τις επόμενες μέρες η ΔΕΠΤΑΗ, προκειμένου να προχωρήσει στην αποκατάσταση του εσωτερικού του Κουμπέ  και να μπορέσει να επαναλειτουργήσει ο χώρος ως παραδοσιακό καφενείο. Η πλευρά της Αρχαιολογίας έχει δεσμευτεί στη δημοτική επιχείρηση, σύμφωνα με τον πρόεδρό της κ. Μ. Καπετανάκη, ότι πολύ σύντομα θα παραδώσει την τεχνική έκθεση η οποία θα αποτυπώνει τον τρόπο αποκατάστασης του μνημείου, το οποίο εμφανίζει κάποιες τρύπες που είχαν ανοιχτεί παλαιότερα, ενώ απαιτείται να γίνει και στεγάνωση του θόλου.

Όπως είναι γνωστό, η ολοκλήρωση αυτών των εργασιών αποτελούν προϋπόθεση για την επαναλειτουργία του Κουμπέ, σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Ειδικότερα, ανάμεσα στις δεσμεύσεις του Δήμου είναι να δρομολογήσει την ανακεράμωση της στέγης και την αποκατάσταση του μνημείου, μετά από έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Επίσης η απόφαση προβλέπει ότι «το καφενείο θα πρέπει να περιοριστεί αποκλειστικά στην παρασκευή και σερβίρισμα καφέ και ροφημάτων, χωρίς την κατασκευή παρασκευαστηρίου πρόχειρων γευμάτων, το οποίο θα επιβαρύνει το μνημείο. Θα επιτραπούν δώδεκα μόνο τραπέζια με τα αντίστοιχα τραπεζοκαθίσματα παραδοσιακού τύπου, τα οποία θα τοποθετηθούν σε ικανή απόσταση τόσο από το ίδιο το οθωμανικό μνημείο όσο και από την Κρήνη Bembo  και συγκεκριμένα ανατολικότερα της κρήνης προς την οδό 1866, ώστε να μην εμποδίζουν την απρόσκοπτη θέασή τους.

Η τοποθέτησή τους να γίνει μετά από έγκριση της Υπηρεσίας και σύμφωνα με τις υποδείξεις της. Δεν θα επιτραπούν σκιάδια οποιουδήποτε τύπου, ώστε να μην παρεμποδίζεται η θέα των μνημείων, τα οποία είναι περίοπτα. Η σκίαση θα προέρχεται αποκλειστικά από τα δέντρα της πλατείας, τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν από μεγαλύτερα».

Η σχετική απόφαση προβλέπει επίση, να τοποθετηθεί προστατευτικό κιγκλίδωμα γύρω από το αποκαλυφθέν κατά τις εργασίες του 2015 παλαιό πλακόστρωτο ανάμεσα στις κρήνες και τμήμα βοτσαλωτού δαπέδου.

Επιπλέον προβλέπεται ότι η  άδεια θα ισχύει για δύο χρόνια από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, ενώ μετά το πέρας της διετίας οι ενδιαφερόμενοι θα επανέλθουν με νέα αίτηση για αδειοδότηση. Η επαναλειτουργία του μνημείου ήταν ένα προσωπικό στοίχημα του δημάρχου κ. Β. Λαμπρινού, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους την αποφασιστικότητά του να μην επιτρέψει να ξεριζωθεί βίαια μια τέτοια λειτουργία στην πόλη, χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο. Μάλιστα στη συνεδρίαση του ΚΑΣ συμμετέχει και ο ίδιος τεκμηριώνοντας το αίτημα του δήμου για την επαναχρήση του μνημείου.

Όπως είναι γνωστό, η τοπική Αρχαιολογία είχε εντελώς αρνητική άποψη για το θέμα της μελλοντικής χρήσης του Κουμπέ ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιθυμεί την επαναλειτουργία του καφενείου.

Ο Δήμος κατέθεσε ιεραρχική προσφυγή και απαντώντας η υπηρεσία στην επαναδιατύπωση του αιτήματος της Λότζια, επέμεινε στην απόρριψή του προτείνοντας εναλλακτικά τη λειτουργία info point στο εσωτερικό του μνημείου. Μοιραία το θέμα οδηγήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο υιοθέτησε την άποψη του Δήμου Ηρακλείου, που αγωνίστηκε για να ανακόψει τον εξοστρακισμό του ιστορικού καφενείου που λειτουργούσε με τη χρήση αυτή από τις αρχές του 1900!