Πριν ακόμα κοπάσει ο θόρυβος για τα όσα αποκαλύφθηκαν σε σχέση με τις πρωτοφανείς διαδικασίες προμήθειας λαμπτήρων και συστημάτων φωτισμού στον Δήμο Χερσονήσου, μια νέα αντίστοιχη υπόθεση εμφανίζεται στο προσκήνιο που πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής. Αυτή τη φορά η υπόθεση αφορά στην πληρωμή ποσού ύψους 62.425 ευρώ, τα οποία καλείται να πληρώσει ο Δήμος Χερσονήσου για εργασίες που έγιναν χωρίς να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που ο νόμος προβλέπει.
Το όλο θέμα έχει προκαλέσει ισχυρούς πολιτικούς κλυδωνισμούς στον Δήμο Χερσονήσου και έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ενώ την ίδια ώρα η δημοτική Αρχή καταβάλλει προσπάθεια να χαμηλώσει τους τόνους. Όπως έγραψε η «Π», η πρώτη υπόθεση που αποκαλύφθηκε αφορά στον τρόπο με τον οποίο ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, κ. Μεραμβελιωτάκης, επέλεξε να προχωρήσει στη μαζική προμήθεια λαμπτήρων και συστημάτων φωτισμού.
Ο αντιδήμαρχος δεν προχώρησε στη διαγωνιστική διαδικασία που ο νόμος ορίζει, ώστε να εξασφαλίσει το αναγκαίο εκπτωτικό όφελος για τον Δήμο. Ούτε κατέφυγε στην περισσότερο ευέλικτη (αν και ευάλωτη) διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Επέλεξε να προχωρήσει στη μαζική προμήθεια λαμπτήρων και συστημάτων φωτισμού υπογράφοντας μόνος του την παραγγελία, μόνος την πληρωμή των ενταλμάτων και μόνος του την παραλαβή του υλικού ύψους 260 χιλιάδων ευρώ το οποίο καλύφθηκε μέσα από 118 τιμολόγια.
Ωστόσο στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Χερσονήσου έρχεται προς συζήτηση μια νέα αντίστοιχη υπόθεση που αφορά σε δικαστική απόφαση, βάση της οποίας το δημοτικό ταμείο καλείται να πληρώσει ένα ποσό της τάξεως των 62.425 ευρώ, τα οποία αφορούν σε εργασίες που έγιναν με τον ίδιο τρόπο, χωρίς να ακολουθηθεί η νόμιμη διαγωνιστική διαδικασία. Αποτέλεσμα της διαχείρισης αυτής ήταν ο ιδιώτης να προσφύγει δικαστικά και φυσικά να δικαιωθεί.
Η απόφαση κοινοποιήθηκε στον Δήμο Χερσονήσου και με τη σειρά της η νομική υπηρεσία ζητά από την Οικονομική Επιτροπή απάντηση για το αν πρέπει να ασκηθεί ή όχι αίτηση αναστολής εκτέλεσης της δικαστικής απόφασης, με την οποία καλείται Δήμος να εξοφλήσει άμεσα τα χρήματα που οφείλει στον ιδιώτη.
Το δεύτερο περιστατικό που ανακύπτει δείχνει καταρχήν ότι το θέμα που «έσκασε» στον Δήμο Χερσονήσου σε σχέση με την παράκαμψη κάθε νόμιμης διαδικασίας προμήθειας υλικών έχει και «ουρά»… Δείχνει δηλαδή ότι δεν αφορά σε μια μεμονωμένη περίπτωση αλλά σε μια επαναληπτική πρακτική απαξίωσης του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Δήμων. Δείχνει ακόμα ότι διαμορφώνεται μια αντίληψη υπέρβασης της τήρησης της νομιμότητας, που σαφώς αφήνει πολλαπλά εκτεθειμένη τη δημοτική Αρχή σε σχέση με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον ρόλο της.
Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση του Δήμου Χερσονήσου εκτιμά ότι είναι σαθρή η προσπάθεια της δημοτικής Αρχής να επικαλείται την αφόρητη πίεση της γραφειοκρατίας, αφενός διότι δεν είναι ο μόνος Δήμος που καλείται να διαχειριστεί αυτό το πλαίσιο και αφετέρου διότι η πολιτική πρακτική της παράκαμψης της νομοθεσίας ακτινοβολεί την αδυναμία της δημοτικής Αρχής να χαράξει και να υλοποιήσει μακρόπνοο σχεδιασμό.
Η δημοτική κίνηση «Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον» θέτουν σοβαρότατα ερωτήματα για το επίμαχο θέμα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αφού υπήρχαν αναθέσεις για προμήθειες υλικών μέχρι και το τέλος Μαρτίου 2018, γιατί χρειάστηκαν οι προμήθειες που με τον δικό του τρόπο έκανε ο κ. αντιδήμαρχος το διάστημα Απρίλης 2017 – Απρίλης 2018”.
“Αφού το σύνηθες ετήσιο κόστος για ηλεκτρολογικό υλικό δεν ξεπερνά το ποσό των 35.000 € (προμήθεια 2015, προμήθεια 2016, απευθείας ανάθεση για μέχρι 30/3/2018), γιατί οι προμήθειες του κ. αντιδημάρχου φτάνουν στο ποσό των 260.000 € για ένα έτος;».
Ένα σύγχρονο κράτος, μια θωρακισμένη δημοκρατική Πολιτεια πρέπει να διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για να προστατεύσει την κοινωνία από τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς.
Αντίστοιχα ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος της διοίκησης της ΠΕΔ Απόστολος Λουλουδάκης σχολιάζει σκωπτικά ότι «δυστυχώς η Πολιτεία αποδείχθηκε ότι δεν είχε εργαλεία, δεν διέθετε τα αντανακλαστικά για να επέμβει εγκαίρως στον Δήμο Χερσονησου πριν η καταστρατήγηση της νομιμότητας επιβληθεί πλέον ως το καθεστώς που προτάσσεται μάλιστα ως μια αντιστασιακή φιλολαϊκή και κοινωνική πολιτική που αντιστέκεται στη γραφειοκρατία.
Από τα πρακτικά του ΔΣ φαίνεται καθαρά ότι αυτό αποτελεί το μόνιμο επιχείρημα της Δημοτικής αρχής και ειδικά του αντιδημάρχου που εμφανίζεται ως το “παιδί του λαού”, που έχει βρει τον τρόπο να παρακάμπτει τον νόμο και την γραφειοκρατία. Ο κ. αντιδήμαρχος έχει εθιστεί πλέον στο τοξικό περιβάλλον μιας εποχής που του επέτρεπε να λειτουργεί ως σατράπης και αντιλαμβάνεται τον δημόσιο τομέα ως έναν χώρο επαγγελματικής αποκατάστασης και ασύδοτης λειτουργίας έξω από κανόνες, νόμους και πλαίσια και, επειδή νιώθει ότι ζει στην χώρα της ανομίας και της ατιμωρησίας, έχει μετατρέψει τον Δήμο σε μια βιοτεχνία παράνομων αποφάσεων, παρακάμπτοντας τις υπηρεσίες, τον διοικητικό μηχανισμό, τα πολιτικά θεσμικά όργανα».
Μάλιστα, ο ίδιος προαναγγέλλει ότι «μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δεν υπάρχουν περιθώρια συγκάλυψης των παρανομιών και της ασυδοσίας ενός συστήματος που υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον, “και ότι θα προσφύγει σε κάθε αρμόδιο θεσμό για να τερματίσει επιτέλους αυτό το όργιο της αυθαιρεσίας και της παρακμής που προσβάλλει τον Δήμο και τη νοημοσύνη των πολιτών και ειδικά όσων βρεθήκαμε να συμμετέχουμε σε αυτό το όργανο και να γινόμαστε θεατές μιας διαδικασίας που προσβάλλει βάναυσα τον πολιτικό μας πολιτισμό».