στο πάρκο Γεωργιάδη

Η «Π» ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

«Προστατευόμενα» τα ψηλά δέντρα με την πλούσια κόμη στο πάρκο Γεωργιάδη

Ένα πλαίσιο περιφρούρησης του δασογενούς χαρακτήρα του πάρκου Γεωργιάδη, που λειτουργεί συνδυαστικά με τον αλληλοσεβασμό των χρηστών, σε σχέση με τις δραστηριότητες  που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του, θεμελιώνει μεταξύ άλλων το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που αξιολόγησε τη διαχειριστική μελέτη του πάρκου Γεωργιάδη.

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΑΡΙΑ ΚΟΖΥΡΑΚΗ

Οι βασικές  συντεταγμένες του πορίσματος που παρουσιάζει σήμερα η «Π» χαράχτηκαν μέσα από την ομόφωνη απόφαση των επιστημονικών φορέων της πόλης, που επεξεργάστηκαν συνολικά 22 προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που άνοιξε ο Δήμος Ηρακλείου.

Τα μέλη τη επιστημονικής επιτροπής, σύμφωνα με την πρόεδρο και συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μαρία Κοζυράκη, επεξεργάστηκαν όλο αυτό το υλικό μέσα από τη διαμόρφωση μιας σειράς θεμελιωδών αρχών που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία του πάρκου. Οι αρχές αυτές είναι μεταξύ άλλων η διατήρηση του δασογενούς χαρακτήρα της βλάστησης του πάρκου.

Δηλαδή των ψηλών δέντρων με την πλούσια κόμη. Άρα  μια θεμελιώδης αρχή είναι ότι δεν μπορεί το πράσινο μέσα στα πάρκα να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο και με την ίδια αντίληψη όπως σε οποιονδήποτε άλλο χώρο όπως είναι οι κοινόχρηστοι χώροι, οι πλατείες, οι δεντροστοιχίες που είναι κάτι διαφορετικό.

Στη βάση αυτή ξεκαθαρίστηκε ότι δεν πρόκειται να γίνουν κλαδέματα αραίωσης ή επικόρυφα κλαδέματα ή κορμοκλαδέματα. Όλες οι εργασίες επιλεγμένων κλαδεύσεων θα γίνουν με τη επίβλεψη της Δασικής Υπηρεσίας.

Ποιοι κανόνες μπαίνουν στη λειτουργία του βασικότερου «πνεύμονα» της πόλης

Σε ό,τι αφορά στα νεκρά ή άρρωστα δέντρα θα σημανθούν και θα απομακρυνθούν μετά από νέα πιστοποίηση και έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας. Βασική παράμετρος των θεμελιωδών αρχών που διαμορφώθηκαν στην επιστημονική επιτροπή είναι ο αλληλοσεβασμός όλων των χρηστών του πάρκου (σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο), το οποίο παρά τη μικρή κλίμακα του φιλοξενεί σημαντική γκάμα δραστηριοτήτων.

Η επιτροπή εκτίμησε ότι οι νέες φυτεύσεις θα πρέπει κατά βάση να αφορούν φυτά και δέντρα που ευδοκιμούν στο νησί μας, ενώ βάζει όριο ξεκαθαρίζοντας ότι δε χρειάζεται η εδαφοκάλυψη του συνόλου των παρτεριών με χαμηλή βλάστηση. Έτσι, στην πρόταση που διαμορφώθηκε εξαιρείται μεταξύ άλλων  όλο το κεντρικό κομμάτι που αναπτύσσεται μεταξύ του αναψυκτηρίου και του κεντρικού διαδρόμου, που εκτιμήθηκε ότι ο χώρος αυτός θα πρέπει να παραμείνει χωρίς φυτά.

Μάλιστα, η επιτροπή αξιολόγησε ότι είναι ωφελιμότερη η ενοποίηση μικρότερων παρτεριών και η κατάργηση του εκτεταμένου δικτύου των άτυπων μονοπατιών που δεν σηματοδοτούν κάτι συγκεκριμένο. Σε ό,τι αφορά στο τμήμα του πάρκου που αναπτύσσεται κατά μήκος του ενετικού τείχους, προτείνεται πολύ προσεκτικό κλάδεμα των χαμηλότερων κλαδιών, ώστε να αναδειχθεί το μνημείο, και προσεκτικό καθάρισμα της αυτοφυούς βλάστησης επάνω στο τείχος.

Η επιτροπή στο πόρισμά της ακόμα αναδεικνύει το θέμα της άρδευσης του πρασίνου, ξεκαθαρίζοντας ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να αξιοποιηθεί το πηγάδι που υπάρχει στο εσωτερικό του πάρκου.  Όμως τονίζεται ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν όλες οι αναγκαίες υποδομές, ώστε το νερό της τριτοβάθμιας επεξεργασίας του βιολογικού καθαρισμού να χρησιμοποιείται για τις ανάγκες άρδευσης του πάρκου.

Η επιστημονική επιτροπή υπογραμμίζει την ανάγκη να αναδειχθεί η ορνιθοπανίδα του πάρκου, μέσα και από μια πιο στενή συνεργασία που μπορεί να έχει ο Δήμος Ηρακλείου με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Επίσης η επιτροπή εμφανίζεται θετική στην επαναλειτουργία του αναψυκτηρίου με την προϋπόθεση ότι θα οριοθετηθεί με τρόπο ώστε να μην καταλαμβάνει μεγαλύτερη έκταση από αυτή που του αναλογεί διότι εκτός των άλλων κάτι τέτοιο θα αποβεί σε βάρος των υπολοίπων δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στο πάρκο.

Η επιτροπή εκτιμά ακόμα ότι η παιδική χαρά θα πρέπει να μετακινηθεί σε ένα άλλο σημείο τόσο για τις ανάγκες προστασίας των παιδιών, όσο και για να αναζωογονηθεί το δασύλλιο των πεύκων.  Ακόμα βασική εκτίμηση της επιτροπής είναι ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η φωτοτεχνική μελέτη του πάρκου, τόσο για την ασφάλεια των χρηστών, όσο και για την προστασία των φυτών και της ορνιθοπανίδας.