Ανησυχία για την επόμενη ημέρα στο χωριό
Απύθμενη οργή, δάκρυα ανακούφισης αλλά και συναισθήματα φόβου για την επόμενη ημέρα συνόδευσαν την ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης στην πολύκροτη υπόθεση του μακελειού στον Προφήτη Ηλία, με θύματα τον 34χρονο Πρίαμο Ξυδάκη και τον 64χρονο Μανόλη Σταυρουλάκη.
Ήταν 12.30 όταν η σύνθεση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ανέβηκε στην έδρα για την ανακοίνωση της απόφασης. Η αγωνία όλων, των κατηγορουμένων, των συγγενών των θυμάτων, δικηγόρων αλλά και αστυνομικών βρίσκεται στην κορύφωσή της. Στο κατάμεστο ακροατήριο δεν πέφτει καρφίτσα. Δεκάδες αστυνομικοί έχουν σχηματίσει ανθρώπινο τείχος γύρω από τους κατηγορούμενους, ενώ ισχυρές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στον διάδρομο που χωρίζει τους συγγενείς και τους φίλους των δύο πλευρών.
Ο πρόεδρος εκφωνεί την απόφαση όμως η φωνή του δεν ακούγεται μέχρι το βάθος του ακροατηρίου. Στο εδώλιο τα αδέλφια Γιώργος και Στέφανος Κοκολογιάννης ξεσπούν σε κλάματα. Οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής σοκαρισμένοι. Οι συνήγοροι της υπεράσπισης ανακουφισμένοι.
Έχει περάσει ένα λεπτό και οι συγγενείς των δύο θυμάτων αρχίζουν να συνειδητοποιούν τι πρακτικά σημαίνει η απόφαση του δικαστηρίου. Στον διάδρομο έξω από την αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου ακούγονται οι πρώτες κραυγές, κλάματα, φωνές, ξεσπάσματα.
Με 7-0 η απόφαση
Με ομόφωνη απόφαση, δηλαδή 7-0, τακτικοί δικαστές και ένορκοι, έκριναν τον Γιώργο Κοκολογιάννη ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βρασμό ψυχικής ορμής για τον Πρίαμο Ξυδάκη και ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον Μανόλη Σταυρουλάκη.
Όσο για τον Στέφανο Κοκολογιάννη, και πάλι με ομόφωνη απόφαση, το δικαστήριο τον κήρυξε αθώο για την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του Γιάννη Ξυδάκη, πατέρα του 34χρονου θύματος. “Έξι χρόνια περιμέναμε αυτήν τη δικαίωση” φωνάζει.
Το δικαστήριο αποσύρεται σε σύντομη διάσκεψη για την ποινή. Ο Γιάννης Ξυδάκης εισέρχεται στην αίθουσα σε κατάσταση οργής. Αδυνατεί να πιστέψει την απόφαση. «Πού είναι οι δικαστές; Δεν θα ξαναβγούν;» ρωτάει ξανά και ξανά. Όσο δικαστές και ένορκοι διασκέπτονται στο διπλανό δωμάτιο οι αντιδράσεις από τους συγγενείς των δύο θυμάτων γίνονται όλο και πιο έντονες. Έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι για τον 56χρονο κρεοπώλη τα ισόβια «έσπασαν», ενώ για μία ακόμα φορά, όπως και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ο θάνατος του Μανόλη Σταυρουλάκη είχε αντιμετωπιστεί ποινικά ως μία «παράπλευρη απώλεια» και αυτό είχε εξοργίσει την οικογένειά του.
Το δικαστήριο επανέρχεται στην έδρα με τους συγγενείς των θυμάτων να επιτίθενται φραστικά στον πρόεδρο και στον εισαγγελέα. Ύβρεις και κατάρες εκτοξεύονται στα πρόσωπα τους. «Το κρίμα στο λαιμό σας. Προδότες! Καταδικάσατε μία ολόκληρη κοινωνία» φωνάζει προς την έδρα ο Γιάννης Ξυδάκης που έχει μετατραπεί σε θεριό. Αστυνομικοί τον βγάζουν από την αίθουσα ενώ ξεσηκώνονται και άλλοι.
Το δικαστήριο επιβάλλει ποινή κάθειρξης 20 ετών στον κρεοπώλη για την ανθρωποκτονία σε βάρος του Πρίαμου Ξυδάκη υπό τον βρασμό ψυχικής ορμής. Για την ανθρωποκτονία από αμέλεια έχουν προταθεί 5 έτη, όμως επειδή το δικαστήριο δέχτηκε ότι και οι δύο θάνατοι επήλθαν από ένα και μοναδικό πυροβολισμό, το πλημμέλημα απορροφήθηκε από το κακούργημα. Επιπλέον επιβάλλεται συνολική ποινή φυλάκισης 3 ετών για τις κατηγορίες της παράνομης οπλοφορίας-οπλοχρησίας-οπλοκατοχής.
Κατά τους συνηγόρους υπεράσπισης, σε δύο χρόνια ο Γιώργος Κοκολογιάννης θα είναι σε θέση να αποφυλακιστεί, ενώ σύντομα θα μπορεί να κάνει χρήση των αδειών από τη φυλακή.
Εκρηκτικό κλίμα και φυγάδευση
Η έδρα αποσύρεται, όμως παραμένει στον χώρο των διασκέψεων. Στη δικαστική αίθουσα και στους διαδρόμους του πρώτου ορόφου επικρατεί αναβρασμός. Άλλοι κλαίνε, άλλοι χτυπιούνται και βρίζουν. Συγγενείς των δύο θυμάτων σε κατάσταση αλλοφροσύνης περιμένουν έξω από το γραφείο όπου βρίσκονται οι δικαστές για να τους προπηλακίσουν. Ρίχνουν ανάθεμα στη Δικαιοσύνη, σε πρόσωπα και θεσμούς. Μία διμοιρία έχει παραταχθεί μπροστά από την πόρτα του γραφείου, ενώ δεκάδες αστυνομικοί βρίσκονται ανάμεσά τους υπό το φόβο σοβαρών επεισοδίων. Εκτοξεύουν πυρά και κατά των ΜΜΕ. «Βγάζετε έξω τους δολοφόνους και θα βάλετε εμάς φυλακή» ούρλιαζε νεαρός Προφητηλιανός, ο οποίος πέταξε έναν πυροσβεστήρα. Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ βρίσκονται στο κόκκινο. Ο 56χρονος κρεοπώλης φυγαδεύεται από την πίσω πόρτα, ενώ συγγενείς του παραμένουν εντός της δικαστικής αίθουσας για λόγους ασφαλείας.
Συγγενείς και συγχωριανοί των δύο θυμάτων αποχωρούν οργισμένοι και συγκεντρώνονται στην πλατεία Δασκαλογιάννη. Κάποιοι φωνάζουν ότι θα πάρουν τη Δικαιοσύνη στα χέρια τους. Αρκετή ώρα μετά αστυνομικοί «φυγαδεύουν» τους ενόρκους από την κεντρική είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου ενώ περίπου μισή ώρα αργότερα ακολουθούν οι δικαστές και ο εισαγγελέας. Το κλίμα είναι βαρύ για όλους.
Την ίδια ώρα έκδηλη είναι η ανησυχία για την επόμενη μέρα καθώς συγγενείς των θυμάτων προειδοποίησαν ότι θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους.
Υπεράσπιση: “Δικαίωση”
Για μία απόλυτα δίκαιη απόφαση έκανε λόγο ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Χρήστος Μαρκογιαννάκης, την οποία απέδωσε στην όλη διαδικασία που εξελίχθηκε σε σχετικά ήρεμο κλίμα σε αντίθεση, όπως είπε, με το κλίμα, στο πρωτόδικο δικαστήριο, στο οποίο επικράτησε ο φόβος και η ταραχή.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Στειακάκης, δήλωσε: «Όταν μία απόφαση Μικτού Ορκωτού Εφετείου, στο οποίο ως γνωστόν συμμετέχουν τακτικοί δικαστές και ένορκοι, είναι ομόφωνη, δεν μπορεί παρά να είναι ορθή και δίκαιη. Μακάρι να ήταν πάντα ορθές και οι αποφάσεις των ανθρώπων ώστε να αποφεύγονται τέτοια τραγικά συμβάντα, διότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν φέρνουν τις ζωές και τον χρόνο πίσω».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις των συνηγόρων Γιώργου Κοκοσάλη και Γιώργου Περάκη, οι οποίοι μίλησαν για σοφή και δίκαιη απόφαση που αποκαθιστά το τρωθέν κύρος του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.
Όπως επισήμαναν, στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο αναπτύχθηκε πλήρως το σύνολο των ισχυρισμών τόσο της υπεράσπισης όσο και της πολιτικής αγωγής με νηφαλιότητα και ακρίβεια. Για δικαίωση των ισχυρισμών των κατηγορουμένων έκανε λόγο και η συνήγορος Γιάννα Παναγοπούλου.
Βολές από την πολιτική αγωγή
Να μην αποτελέσει η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης εφαλτήριο για εξίσου επικίνδυνες καταστάσεις, ευχήθηκε ο εκ των συνηγόρων της οικογένειας Ξυδάκη, Μιχάλης Σφακιανάκης «διότι τότε», είπε, «θα πρέπει να υπάρξει αντρίκια και δημόσια απολογία όλων αυτών που συμμετείχαν στην έκδοση της απόφασης» ενώ δικαιολόγησε σε μεγάλο βαθμό τις αντιδράσεις που υπήρξαν από την πλευρά των συγγενών των δύο θυμάτων.
Ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης, εκ των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, απέφυγε να σχολιάσει ευθέως την απόφαση, δήλωσε ωστόσο με νόημα: «Φοβάμαι ότι ο φίλος μου, ο Γιώργης ο Κλάδος, έφυγε σε μία δύσκολη ημέρα για την Κρήτη. Με την έκδοση της απόφασης η οπλοφορία που πολέμησε με πάθος ευλογείται».