Ετοιμάζουν “υποδοχή” στον υφυπουργό Υγείας

Σε 24ωρη πανυγειονομική απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αύριο  Τετάρτη 12 Ιουλίου, ενώ σήμερα θα προχωρήσουν σε προειδοποιητική στάση εργασίας, με φόντο την επίσκεψη στο Ηράκλειο του υφυπουργού Υγείας, αρμόδιου για θέματα Ψυχικής Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου για το “καυτό” θέμα της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Δ. Βρύσαλη. Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι:

“Μας χρωστούν πάνω από 20.000 μέρες ρεπό και άδειας.

Δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα με τους χαμηλούς μισθούς, την αύξηση των έμμεσων φόρων, την ακρίβεια.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό, η εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας, συνεχιζόμενες βάρδιες, οι εξαντλητικές εφημερίες συνθέτουν το εργασιακό πεδίο.

Η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας αυξάνουν την ταλαιπωρία των ασθενών και οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση του εθνικού συστήματος υγείας.

Αγωνιούμε γιατί ξέρουμε ότι με τα νέα μέτρα η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο και  προβληματιζόμαστε αν υπάρχει διέξοδος από τη σημερινή κατάσταση και ποια πρέπει να είναι η δική μας στάση και δράση.

Συνάδελφε συμβασιούχε, που ανησυχείς αν θα ανανεωθεί η σύμβασή σου, κάθε φορά που πλησιάζει η λήξη της.

Να μη δεχτούμε την άγρια επίθεση χωρίς αγώνες και αντίσταση.

Όλοι παραδέχονται ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας έχει σοβαρές ελλείψεις και χρειάζεται άμεση ενίσχυση, παρότι μεσολάβησαν τρία έτη πανδημίας, στη διάρκεια της οποίας ανεδείχθη ο αναντικατάστατος και ανεκτίμητος ρόλος του. Εντούτοις, δεν αντιμετωπίστηκαν τα χρόνια προβλήματα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης.

Λόγω των ελλιπέστατων κρατικών κονδυλίων για την υγεία, υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και η πρόσβαση των ασθενών σε σύγχρονες δωρεάν υγειονομικές παροχές καθίσταται ολοένα πιο δύσκολη και άνιση, με αποτέλεσμα να εκτινάσσονται οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας (στο 40% των συνολικών δαπανών υγείας στην Ελλάδα) και οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου να πλουτίζουν εις βάρος των ασθενών.

Στα Νοσοκομεία οι κενές οργανικές θέσεις είναι 45.000 (στο ΠΑΓΝΗ περίπου 600), με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και το προσωπικό να βρίσκεται στα όρια της εργασιακής εξάντλησης.

Τουλάχιστον 20.000 συμβασιούχοι (επικουρικοί, μπλοκάκια, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, ΕΛΚΕ κα) διαφόρων ειδικοτήτων εργάζονται στα Νοσοκομεία (πάνω από 600 στο ΠΑΓΝΗ) επί πολλά έτη (πολλοί πάνω της πενταετίας), οι οποίοι παραμένουν σε διαρκή ομηρία με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων. Πολλές συμβάσεις λήγουν στα τέλη του έτους. Οι εργολάβοι επιστρέφουν σε πολλά νοσοκομεία, «προσφέροντας» συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Οι μόνιμες θέσεις που προκηρύσσονται είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες, δεν καλύπτουν τα χιλιάδες κενά, δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε καν τις συνταξιοδοτήσεις/αποχωρήσεις.

Οι αναμονές για ραντεβού στα τακτικά ιατρεία είναι πολύμηνες. Οι αναμονές στα ΤΕΠ πολύωρες. Κλίνες ΜΕΘ (4 στο ΠΑΓΝΗ) δεν λειτουργούν. Χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές λόγω ελλείψεων σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ενώ στις λίστες χειρουργείου του ΠΑΓΝΗ περιμένουν πάνω από 3.500 ασθενείς. Δεν είναι λύση τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή ούτε η δυνατότητα εργασίας ιδιωτών γιατρών με τις δημόσιες δομές υγείας.