Σε φάση προετοιμασίας βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, ενώ το Βενιζέλειο αγωνίζεται να «βγάλει» τις εφημερίες για τα πρωινά.
Θα αρχίσουν σε δοκιμαστική βάση στις 19 Μαρτίου και έχουν κληθεί από την Διοίκηση να απαντήσουν πόσοι και ποιοι θέλουν να συμμετέχουν.
«Υπάρχει απροθυμία από τους νοσηλευτές του χειρουργικού και του αναισθησιολογικού τμήματος» σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρη Βρύσαλη, ο οποίος είπε στην «Π» ότι την ημέρα εκείνη θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις.
Ο ίδιος σχολίασε ότι είναι απαράδεκτο να καταρρέουν χωρίς προσωπικό τα νοσοκομεία και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ρίχνει όλο το βάρος του ενδιαφέροντος της στις επεμβάσεις επί πληρωμή.
Το άλλο νοσοκομείο της πόλης μας το Βενιζέλειο, βγάζει με μεγάλη δυσκολία το πρόγραμμα των εφημεριών και έχει ήδη ενημερώσει την Διοίκηση ότι δεν μπορεί να καλύπτει με ασφάλεια τους ασθενείς 15 μέρες το μήνα, χωρίς επαρκή αριθμό αναισθησιολόγων και ακτινολόγων.
Μέχρι τώρα γινόταν προσπάθεια να λειτουργούν καθημερινά 4 χειρουργικές αίθουσες, ωστόσο με τα νέα δεδομένα αυτό δεν μπορεί να γίνεται, έτσι αρκετές ημέρες το νοσοκομείο θα ανοίγει μόνο 3 από τις 8 που υπάρχουν.
Εντωμεταξύ, σήμερα κάνουν πρεμιέρα τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και ΑΧΕΠΑ και είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση του ΕΣΥ που ο ασθενής θα πληρώνει για να υποβληθεί σε μια επέμβαση.
Γνωρίζοντας τις ελλείψεις που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη, η οποία ανέφερε:
«Ξεκαθαρίσαμε την θέση μας ότι διαφωνούμε με τα απογευματινά χειρουργεία και οι λόγοι είναι το ωράριο, το προσωπικό, υπάρχουν πρακτικά θέματα. Ο υπουργός μάς απάντησε ότι θέλει να μειώσει τα πρωινά τακτικά χειρουργεία. Δεν διαφωνούμε ότι δεν πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των πρωινών τακτικών χειρουργείων, αλλά χρειάζεται ενίσχυση προσωπικού, γιατροί, αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές, αίθουσες, χειρουργεία, τραπέζια χειρουργείων.
Δεν συμφωνούμε στο να πληρώνει ο ασθενής, είναι δημόσια τα νοσοκομεία» κατέληξε.
Άδωνις Γεωργιάδης: “Μεταρρύθμιση που χρειάζεται χρόνο”
«Από τα 125 νοσοκομεία της χώρας μόνο 5 δήλωσαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να κάνουν απογευματινά χειρουργεία. Σε κλινικές είμαστε πλέον πάνω από 150 που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον. Είναι μια μεταρρύθμιση που θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστεί αλλά μέσα σε αυτή την εβδομάδα ξεκινάνε στον Ευαγγελισμό και στο Γεννηματάς, και ακολουθούν το ΑΧΕΠΑ, το Ιπποκράτειο, το Αττικόν, το Γενικό Kρατικό Νίκαιας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας για μεταρρύθμιση που «χρειάζεται χρόνο».
Τι είπε για τα φάρμακα
Στη συνέχεια ο Άδωνις Γεωργιάδης πρόσθεσε πως «η ύπαρξη του μεγαλύτερου δικτύου φαρμακείων από όλες τις χώρες της Ευρώπης είναι ευλογία για την Ελλάδα. Τα φαρμακεία μπορεί να αποτελέσουν κρίσιμη παράμετρο στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους συμπολίτες μας. Εγώ τα θεωρώ απολύτως συμμάχους μας στην προσπάθεια αυτή. Η εφαρμογή ήδη δουλεύει.
Οι φαρμακαποθήκες είναι συνδεδεμένες ηλεκτρονικά και παρακολουθούμε τα αποθέματα φαρμάκων στην χώρα σε πραγματικό χρόνο. Ο στόχος είναι να μπορεί να υπάρχει και εφαρμογή στο κινητό που να σου λέει τη διαθεσιμότητα την φαρμάκων χωρίς να σου λέει ονόματα εταιρειών και προσωπικά δεδομένα, αλλά μπορείς να μαθαίνεις αν υπάρχει το φάρμακο ή όχι».