Κυνηγημένος από το καθεστώς Ερντογάν βρήκε καταφύγιο στην Ελλάδα. Ο 24χρονος Ethem, Τούρκος φοιτητής από την Κωνσταντινούπολη, εγκατέλειψε το σπίτι του, την οικογένεια του, τις σπουδές και τα όνειρα του για να γλιτώσει…
Έχει καταδικαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ισόβια κάθειρξη ως «τρομοκράτης Γκιουλενιστής».
Φοβούμενος ακόμα και για τη ζωή του πέρασε στην Ελλάδα μέσω του Έβρου. Ακολούθησε επί της ουσίας το δρόμο που ήδη έχουν περπατήσει χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες του, οι οποίοι διώκονται από το καθεστώς. Πολλοί βασανίστηκαν, απήχθησαν, εξαφανίστηκαν.
Στα μέσα του Αυγούστου προσπάθησε μαζί με τον 28χρονο φίλο του Αλί να ταξιδέψουν με παράνομα πλαστά έγγραφα στο Βέλγιο, όμως εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς και συνελήφθησαν.
Από τότε, εδώ και δύο μήνες δηλαδή, παραμένουν στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Ηρακλείου με την ελπίδα ότι θα τους χορηγηθεί άσυλο και θα γλιτώσουν τον εφιάλτη.
Ο δικηγόρος κ. Γιώργος Λιονάκης έχει αναλάβει την υπόθεση των δύο Τούρκων κρατουμένων και εργάζεται πυρετωδώς με τους συνεργάτες του, ώστε να μεταφραστούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που θα αποδεικνύουν ότι συντρέχουν ειδικοί λόγοι χορήγησης ασύλου. Σε διαφορετική περίπτωση οι ζωές τους διατρέχουν κίνδυνο.
Μόνο η απόφαση του Τούρκικου δικαστηρίου για την περίπτωση του 24χρονου Ethem αριθμεί, κατά πληροφορίες, περισσότερες από 300 σελίδες, οι οποίες πρέπει να μεταφραστούν για να προσκομιστούν στην υπηρεσία Ασύλου.
Οι δύο νεαροί Τούρκοι ελπίζουν ότι οι Ελληνικές Αρχές θα εξετάσουν με ειλικρίνεια και δικαιοσύνη τα αιτήματα τους. Σύμφωνα με τον κ. Λιονάκη, τα ραντεβού τους στην υπηρεσία Ασύλου για την καταγραφή των περιπτώσεων έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει και συνέντευξη.
Στα κρατητήρια, κατά πληροφορίες, βρίσκεται και ένα ζευγάρι Τούρκων, το οποίο επίσης αιτείται ασύλου. Την τελευταία τριετία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι ροές των Τούρκων που ζητούν καταφύγιο στην Ελλάδα, διωκόμενοι από το καθεστώς Ερντογάν.
Υπολογίζεται ότι από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία μέχρι σήμερα περισσότεροι από 8000 Τούρκοι έχουν περάσει στην Ελλάδα και ζητούν άσυλο. Πολλοί από αυτούς είναι δημόσιοι υπάλληλοι (εκπαιδευτικοί, δικαστές κλπ), οι οποίοι απολύθηκαν είτε ως κατηγορούμενοι για σύνδεση με το κίνημα των γκιουλενιστών, είτε ως ακτιβιστές, αντικυβερνητικοί κ.ά., με τη γενική κατηγορία που το καθεστώς Ερντογάν αποδίδει σε όλους, αυτή του «τρομοκράτη» ή του συνεργού «τρομοκράτη».
«Η συγκεκριμένη υπόθεση φαίνεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με δεδομένο ότι ένας νέος άνθρωπος, μόλις 24 ετών, εμφανίζεται να φοβάται ακόμα και για την ίδια του τη ζωή σε περίπτωση που αναγκαστεί να επιστρέψει στην χώρα του.
Θα πρέπει επομένως πολύ προσεκτικά να εξετάσουμε τη βασιμότητα των ισχυρισμών του και εφόσον αποδεικνύονται, να προστατευθεί όπως ο νόμος ορίζει» τονίζει ο κ. Λιονάκης, ο οποίος επιπρόσθετα σημείωσε: «γενικότερα πάντως παρατηρείται μια αυξημένη ροή Τούρκων υπηκόων προς τη χώρα μας, με πρωταρχικό στόχο να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις περισσότερες των περιπτώσεων δηλώνουν να διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν».