Από την χθεσινή εσπερίδα για το ελαιόλαδο
Από την χθεσινή εσπερίδα για το ελαιόλαδο

Τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει ο «χρυσός της Κρήτης» να αποκτήσει την υπεραξία που πραγματικά αξίζει, ανέλυσαν εξειδικευμένοι επιστήμονες, φορείς κι επαγγελματίες του κλάδου, στο πλαίσιο εσπερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Η εσπερίδα είχε τίτλο «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο «Κρήτη/Kriti», ο πράσινος χρυσός του νησιού μας» και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης στην αίθουσα «Καστελλάκη». Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη  και η προώθηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου  «Κρήτη/Kriti» και των ιδιαίτερων ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του αλλά και η βελτίωση της τεχνογνωσίας σε όλα τα στάδια παραγωγής και τυποποίησής του.

Κατά τη διάρκεια της εσπερίδας αναλύθηκαν μεταξύ άλλων οι τρόποι παραγωγής που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προσθετικά για την αύξηση της και το όφελος των παραγωγών, καθώς επίσης και  η σπουδαιότητα της τυποποίησης του κρητικού ελαιόλαδου, που μπορεί παράλληλα να πιστοποιήσει την γεωγραφική του ένδειξη, αλλά και την υπεραξία του. Στο πλαίσιο της εσπερίδας τονίστηκε επίσης το μέγεθος του προβλήματος μη τυποποίησης και χύμα διάθεσης, ενώ έγινε σαφές ότι δεν είναι εφικτό οι παραγωγοί της Κρήτης να περιμένουν μία καλή χρονιά για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζειν.

Την ίδια στιγμή, καυτηριάστηκε η αντίληψη που υπάρχει σε σχέση με την «επιβίωση» μέσω επιδοτήσεων, ενώ παρουσιάστηκαν λύσεις και προτάσεις στην κατεύθυνση συνολικής αύξησης της ποιότητας, της παραγωγής και κατά συνέπεια των κερδών των παραγωγών.

Χαρακτηριστικό, για μία ακόμα φορά ήταν το γεγονός πως παραγωγοί, φορείς, αιρετοί κι επιστήμονες, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και ένωσαν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να επιτευχθεί ένας κοινός στόχος.