«Έσπασε» την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που της είχε επιβληθεί πρωτόδικα η 43χρονη χήρα του 62χρονου καρδιολόγου Χριστόδουλου Καλαντζάκη. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο την έκρινε ένοχη κατά πλειοψηφία για την κατηγορία της συνέργειας στην ανθρωποκτονία. Η ποινή που της επιβλήθηκε είναι 15 έτη κάθειρξη. Ο 42χρονος πρώην εραστής και φυσικός αυτουργός της εν ψυχρώ δολοφονίας του καρδιολόγου κηρύχθηκε ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και του επιβλήθηκε και πάλι η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Για μία ορθή και δίκαιη απόφαση τόσο σε επίπεδο ενοχής όσο και σε επίπεδο επιβλητέας ποινής, έκανε λόγο ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης της 43χρονης χήρας κ. Διονύσης Βέρρας, ο οποίος εκπροσώπησε την κατηγορούμενη με τον συνάδελφο του Μ. Αναστασάκη.
Όπως είπε, ο νομικός χαρακτηρισμός που τελικά αποδόθηκε, είναι αυτός που έπρεπε, και θεωρεί, όπως είπε, ότι πλέον τελειώνει όλο αυτό το θλιβερό γεγονός με ένα τρόπο που κανένας δεν μπορεί να αισθανθεί ότι είναι αδικημένος.
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα η εντολέας του θα είναι εκτός φυλακών, τονίζοντας ότι αυτή την στιγμή έχει χρέος και κοινωνική ευθύνη να αναθρέψει το παιδί της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να επουλωθούν οι πληγές που προκλήθηκαν από την εκδικαζόμενη υπόθεση.
Εισαγγελέας: «Εκείνη ήθελε την εξόντωση του άνδρα της»
Νωρίτερα στην αγόρευση της η εισαγγελέα της έδρας ήταν κόλαφος για τους πρώην εραστές, ζητώντας να κηρυχθούν ένοχοι όπως και πρωτόΕΥΑΓΓΕΛδικα.
«Μπορούσε να τον χωρίσει αλλά δεν ήθελε να απαρνηθεί τις ανέσεις που της παρείχε» είπε μεταξύ άλλων η εισαγγελική λειτουργός για το κίνητρο της χήρας, αποδίδοντας στην κατηγορούμενη ρόλο ηθικού αυτουργού.
Όπως είπε, το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας είναι δύσκολο γιατί ποτέ, μα ποτέ, ο ηθικός αυτουργός δεν βρίσκεται στο προσκήνιο αλλά πάντα στο παρασκήνιο. Και γι’ αυτό αποδεικνύεται δύσκολα. Η ύπαρξη κινήτρου είναι ένα σημαντικό στοιχείο.
Για τον 42χρονο κατηγορούμενο, αστυνομικό ειδικών υπηρεσιών στη χώρα του με συμμετοχές σε μυστικές αποστολές και με σημαντικές διακρίσεις, η εισαγγελέας τόνισε ότι δεν στέκει στη λογική «ο σκληροτράχηλος αστυνομικός με τους αδίστακτους εγκληματίες να φοβήθηκε, όπως ισχυρίζεται, έναν μεσόκοπο γιατρό από την Σητεία».
Ως προς το έγκλημα, το χαρακτήρισε ως μία εν ψυχρώ δολοφονία, αντικρούοντας τους αυτοτελείς ισχυρισμούς που έχει επικαλεστεί ο κατηγορούμενος. «Η περιγραφή των κυνηγών αυτοπτών μαρτύρων κατατείνει στην εν ψυχρώ δολοφονία. Αυτό ήταν: μία εν ψυχρώ δολοφονία με καρτέρι, με μεθόδευση, με σχεδιασμό, με τα πάντα.
Και θα τη γλίτωνε ίσως, αν δεν ήταν οι αυτόπτες μάρτυρες. Ήταν άτυχος. Τι να κάνουμε; Τον είδαν. Το είχε σχεδιάσει με όλες τις λεπτομέρειες του. Μόνος; Όσο σκληρός κι αν είναι, χαζός δεν είναι. Είχε κάποιο κίνητρο. Ήταν δικό του ή το δημιούργησαν κάποιοι άλλοι. Ένα τέτοιο έγκλημα δεν το αφήνεις στην τύχη του. Το κίνητρο συναισθηματικής και οικονομικής φύσης ήταν εκείνης. Και οι δύο κατηγορούμενοι ψεύδονται με την ευκολία του αέρα που αναπνέουν. Μπορούσε να χωρίσει τον καρδιολόγο αλλά δεν ήθελε να απαρνηθεί τις ανέσεις. Αυτή ήθελε την εξόντωση του».
Μ. Αναστασάκης: Διορθώθηκε το νομικό σφάλμα της πρωτόδικης απόφασης
Την ικανοποίηση του για την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου εξέφρασε και ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης της 43χρονης, κ. Μανόλης Αναστασάκης, ο οποίος δήλωσε ότι με την ετυμηγορία του το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης διόρθωσε το νομικό σφάλμα της πρωτοβάθμιας απόφασης.