Έσπασε αγωγός της ΔΕΥΑΗ στην πόλη

Συναγερμό σήμανε χθες το πρωί στη ΔΕΥΑΗ ένα νέο σπάσιμο αγωγού στην οδό Ούλαφ Πάλμε. Συνεργεία της υπηρεσίας παρενέβησαν άμεσα για την επιδιόρθωση της ζημιάς και μάλιστα για τον σκοπό αυτό απαιτήθηκε να γίνει μεγάλη εκσκαφή λόγω της μορφολογίας και σύνθεσης των υλικών του υπεδάφους. Η ζημιά αποκαταστάθηκε και αντιμετωπίστηκε η ομαλή τροφοδοσία νερού στην πόλη.

Έσπασε αγωγός της ΔΕΥΑΗ στην πόλη
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Γιάννης Ρασούλης, δυστυχώς λόγω της κακής κατάστασης των αγωγών του δικτύου, που τώρα γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αντικατασταθούν, και εξαιτίας των εναλλασσόμενων πιέσεων του νερού που διαχέεται στο υδροδοτικό σύστημα της πόλης, σημειώνονται αλλεπάλληλες ζημιές, σπασίματα αγωγών και βλάβες που αποδιοργανώνουν την τροφοδοσία του νερού.

Αθροιστικά, όπως σημειώνει, ο αριθμός των ζημιών που καταγράφονται ετησίως φτάνουν τις 3.000 και είναι ενδεικτικός για το εύρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Ο ίδιος αναφερόμενός στην τροφοδοσία νερού στην πόλη τονίζει ότι γίνονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν προβλήματα στα ψηλά σημεία της πόλης όπως στο Κορακοβούνι και στον Πάνω Μασταμπά όπου δεν είχαμε στο παρελθόν ζητήματα σε σχέση με την υδροδότησή τους.

Αυτός ο μήνας είναι ο πιο δύσκολος που διανύουμε και με λίγη καλή θέληση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν.

Οι τελευταίες βροχές ήταν σημαντικές, όπως εξηγεί, διότι καλύφθηκαν οι αρδευτικές ανάγκες περιοχών από τις οποίες μπορέσαμε να ενισχυθούμε υδροδοτικά. Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί, είναι σημαντική η βοήθεια που έχει το Ηράκλειο από την περιοχή των Δαφνών σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία νερού.

Τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα από την επόμενη Δευτέρα, καθώς θα αρχίσουν να διαχέονται μέσα στα δίκτυα ποσότητες νερού από το φράγμα του Αποσελέμη στις οποίες «επενδύει» ο Δήμος Ηρακλείου, προκειμένου να ανασάνει σημαντικά το σύστημα τροφοδοσίας νερού στην πόλη.

Έσπασε αγωγός της ΔΕΥΑΗ στην πόλη
Όμως για να είναι αποτελεσματική η προσπάθεια που γίνεται, βασική προϋπόθεση είναι η συνεργασία και των πολιτών, οι οποίοι δεν θα πρέπει να ξεχνούν τη δύσκολη κατάσταση την οποία διανύουμε σε ό,τι αφορά τα αποθέματα νερού που έχει πλέον γίνει κατανοητό σε όλους ότι είναι λιγοστά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να διαχειριζόμαστε το νερό χωρίς σπατάλες, με σύνεση και αντιλαμβανόμενοι με σεβασμό όχι μόνο τις προσωπικές μας ανάγκες αλλά τις ανάγκες του συνόλου των πολιτών.

Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία επτά χρόνια οι βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί σε ποσοστό 75%, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Τα στοιχεία της υπηρεσίας είναι πραγματικά δραματικά σε ό,τι αφορά την καταγραφή των δεδομένων που υπάρχουν, αφού η μείωση των βροχοπτώσεων σε όλη την Κρήτη αγγίζει το εφιαλτικό ποσοστό του 60% έως 75% σε σχέση με το μέσο όρο των επτά τελευταίων ετών (τα δεδομένα αφορούν μετρήσεις μέχρι και τον Ιανουάριο 2018). Το χειρότερο όλων είναι ότι διανύουμε το τρίτο συνεχές έτος με μειωμένες βροχοπτώσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπηρεσία, το υδρολογικό έτος (Σεπτέμβριος- Αύγουστος) 2014-2015 χαρακτηρίστηκε ως υγρό έτος με σημαντικές βροχοπτώσεις, ακολούθησε το Ξηρό έτος 2015-2016, στη συνέχεια το έτος 2016-2017 με σχετικά μειωμένες βροχοπτώσεις και το τρέχον έτος 2017-2018 που χαρακτηρίζεται από ξηρό ως πολύ ξηρό (με επιφύλαξη για τις βροχοπτώσεις που θα έχουμε τους επόμενους μήνες).

Συνέπεια των παραπάνω είναι να έχουμε μικρή αναπλήρωση των υδατικών πόρων τόσο στα υπόγεια όσο και στα επιφανειακά νερά. Οι εισροές στα φράγματα είναι ελάχιστες και η αναπλήρωση των υπόγειων υδροφορέων είναι μικρή.